Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RASPETLJAVA SE SLUČAJ

Dnevnik Nove TV doznaje: Probleme oko posvajanja djece iz Konga prouzročili - lažirani papiri

Aktualno Galerija Sumnjivo posvojenje djece u Kongu - 3 Sumnjivo posvojenje djece u Kongu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Sumnjivo posvojenje djece u Kongu - 2 Sumnjivo posvojenje djece u Kongu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sumnjivo posvojenje djece u Kongu - 1 Sumnjivo posvojenje djece u Kongu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Josipa Crnoja Bartolić, načelnica sektora za zaštitu obitelji i djece Josipa Crnoja Bartolić, načelnica sektora za zaštitu obitelji i djece Foto: DNEVNIK.hr +2 Sumnjivo posvojenje djece u Kongu Galerija 1/7 >>
Slučaj sumnjivog posvojenja u Kongu istražuju i hrvatske institucije. Uz Ministarstvo vanjskih poslova uključilo se i državno odvjetništvo, ali i SOA. Osmero Hrvata još uvijek je u zatvoru. A kako doznaje Dnevnik Nove TV, probleme su izazvali lažirani papiri.

Slučaj posvajanja djece u Kongu, a zbog čega su četiri para uhićena na aerodoromu u Zambiji i završila u tamošnjem zatvoru - češljaju i hrvatske institucije.

Ono što se zna da su djeca imala sve potrebne hrvatske dokumente, doznaje reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović.

Dokumente su dobili na temelju sudskih rješenja. Hrvatski sud donio je rješenje o posvajanju na temelju odluke suda u Kongu.

Posvojitelji su proces odradili sami, nisu se obraćali hrvatskim institucijama.

"Djeca imaju hrvatske dokumente, a oni su izdani na temelju odgovarajućih rješenja hrvatskih institucija", kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

"Pa tek onda slijede upisi u matične knjige i izdavanje OIB-a, i na koncu se izdaju dokumenti", dodao je.

Pročitajte i ovo Posvajanje djece u Zambiji - 1 POSVAJANJE DJECE Stručnjakinja o Hrvatima uhićenima u Zambiji: "Važno je reći ljudima koji se odlučuju na takvo posvojenje - nemojte to raditi na takav način"

Dva od četiri para nisu upisana u registar posvojitelja, a nitko od uhićenih Hrvata nije tražio pomoć države oko posvojenja.

"Isti se nisu obraćali ministarstvu za nikakve informacije ni pomoć, niti su ikakav zahtjev podnosili tako da ministarstvo nema veze s njima", navela je Josipa Crnoja Bartolić, načelnica Sektora za zaštitu obitelji i djece Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Drugačija procedura

Nisu se ni morali obratiti jer je drugačija procedura za zemlje koje nisu potpisnice konvencije o zaštiti djece, a ovdje je riječ o demokratskoj republici Kongo.

"Onda cijeli postupak posvojenja propisuje država od kud se dijete želi posvojiti. Oni su ti koji propisuju uvjete koji se moraju zadovoljiti i za cijelu je nadležna država porijekla djeteta koje se želi dovesti u Hrvatsku", navodi Crnoja Bartolić.

Pročitajte i ovo Ilustracija ISTRAGA U TIJEKU Novi detalji o Hrvatima pritvorenima u Zambiji: Iz Ministarstva objavili da su dva para upisana u registar potencijalnih posvojitelja

U ovom slučaju, kako doznaje Dnevnik Nove TV, problem je nastao zbog lažiranih papira koje su posvojitelji dobili u Kongu. S procesom posvajanja, kako se doznaje, nisu bili upoznati niti roditelji djece.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene