Obavijesti Video Pretražite Navigacija
čeka nas lančana reakcija?

Drastično poskupljuje plin: "To i nije tako veliko povećanje ako znamo da se cijena plina na tržištu povećala i do 250 posto"

Aktualno Galerija Plinska peć Plinska peć Foto: DNEVNIK.hr Kuhanje kave na plin Kuhanje kave na plin Foto: DNEVNIK.hr Plinomjer Plinomjer Foto: DNEVNIK.hr +0 Grijanje na plin Galerija 1/4 >>
Za Dnevnik Nove TV plinski stručnjaci najavljuju poskupljenje i do 20 posto.

Umirovljenica Ana i kuha i grije se na plin. Na sam spomen poskupljenja, kaže, smrači joj se pred očima.

"Kad imate mirovinu 2000 kuna od bilo kojeg poskupljenja digne vam se kosa na glavi", rekla je reporteru Daliboru Špadini umirovljenica Ana.

A na svjetskom tržištu plina cijene divljaju. Lani je prosječna cijena iznosila 10 eura po megavat satu, a ove godine gotovo 34 eura, što je poskupljenje od 236 posto.

"Mogu očekivati neko poskupljenje sigurno, ali od 1. travnja. Pa gledajte kod krajnjih potrošača to i nije toliko veliko povećanje od 20-ak posto ako govorimo da se cijena plina na tržištu povećala i do 250 posto", objasnio je Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin.

I nekoliko opskrbljivača potvrdilo je Dnevniku Nove TV da kućanstva ne moraju strahovati od skupljeg plina ove zime, ali industrija će ga, kažu, itekako osjetiti. A to obično znači i lančanu reakciju i poskupljenje drugih proizvoda.

"Inflacija je u prvih šest mjeseci na razini 1,5, ali se ona evidentno ubrzava. I to je nešto na što mi obraćamo pažnju. Hrvatska narodna banka kojoj je to temeljni cilj, stabilnost cijena ali i Vlada, tražit ćemo način kako da doprinesemo obuzdavanju te inflacije koja nije specifikum Hrvatske. Najveći dio koji utječe na inflaciju je uvezen", rekao je Zdravko Marić, ministar financija.

Oporba je zato u saboru tražila odgovor ministra gospodarstva.

"Što Ministarstvo gospodarstva kani poduzeti oko enormnih poskupljenja koja nam slijede pogotovo cijenama hrane i energije zbog kojih će najveći dio građana biti pod najvećim udarom u posljednjih nekoliko godina", navela je Mirela Ahmetović, saborska zastupnica SDP-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Udar na džepove građana Doznajte zašto su cijene nekih namirnica drastično poskupjele i koliki postotak budžeta mjesečno izdvajamo za hranu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Udar na džepove građana Doznajte zašto su cijene nekih namirnica drastično poskupjele i koliki postotak budžeta mjesečno izdvajamo za hranu

"Što se tiče našeg izravnog utjecaja na cijene bilo kojeg proizvoda u tržišnoj ekonomiji to nažalost nije moguće. Mi ćemo na to utjecati tako da dalje radimo na rastu standarda naših građana", izjavio je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

Stručnjaci ističu kako u Hrvatskoj 20 posto građana živi u energetskom siromaštvu te će Vlada na proljeće morati nešto učiniti oko poskupljenja plina. Pogotovo za umirovljenike koji ne mogu zaraditi više novca i tako se boriti s poskupljenjima.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene