Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada o arbitraži s MOL-om

"Postupak je još uvijek u tijeku, očekujemo da će naši argumenti biti uvaženi"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska Vlada objavila ja kako nakon iznošenja svojih argumenata u četiri ročišta u arbitražnom postupku s MOL-om, očekuje da će ti argumenti biti uvaženi.

"Obavještavamo vas kako je arbitražni postupak, koji je pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu pokrenuo MOL krajem 2013. godine, još uvijek u tijeku.Financijski dio zahtjeva MOL-a u ovom postupku težak je oko milijardu američkih dolara, što je stara informacija koja je još u siječnju 2017. objavljena u specijaliziranom časopisu CEE Legal Matters u sklopu izvještaja o arbitražnim postupcima.Tijekom četiri održana ročišta hrvatska strana iznijela je svoje argumente pobijajući da je svojim diskriminatornim, arbitrarnim i netransparentnim postupanjem nanijela štetu investiciji MOL-a u INA –i te su naša očekivanja da će oni i biti uvaženi", poručuju iz Vlade.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Slika nije dostupna Ina odobrila zahtjev Vlada pokrenula dubinsko snimanje Ine, očekuju se informacije o vrijednosti tvrtke

U Vladi smatraju kako MOL nije pretrpio nikakvu štetu, već je Hrvatska ta koja je oštećena ugovorima koji su plod koruptivnog djelovanja.

"Rasprava pred Arbitražnim sudom je završila u srpnju prošle godine i sada smo u fazi čekanja odluke Arbitražnog suda. To je proces koji može potrajati i godinu dana ili više kada se radi o kompleksnim postupcima. S obzirom na fazu postupka, nije moguće iznositi više detalja. Hrvatska Vlada prihvatila je Izjavu EU-a o pravnim posljedicama presude Suda Europske unije u predmetu Achmea i o zaštiti ulaganja u Europskoj uniji kojim se utvrđuje da za investicijske sporove između država članica ne može biti nadležan sud izvan EU-a. Slijedom toga, u svim arbitražnim postupcima koji su pokrenuti protiv Hrvatske temeljem ugovora o zaštiti ulaganja s državama članicama EU-a ili Ugovora o Energetskoj povelji uložen je prigovor nenadležnosti Arbitražnog suda u Washingtonu", navode u Vladi. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene