Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Puno je pitanja

Dnevniku Nove TV javili su se iz tvrtke osumnjičene za neispravne covid testove: Neke ljekarne ih povukle iz prodaje

Aktualno Galerija COVID testovi - 4 COVID testovi - 4 Foto: DNEVNIK.hr COVID testovi - 3 COVID testovi - 3 Foto: DNEVNIK.hr COVID testovi - 2 COVID testovi - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 COVID testovi - 1 Galerija 1/4 >>
Zdravstvo trese slučaj sumnjivih covid testova. Puno je tu pitanja, a odgovori stižu na kapaljku. Dnevniku Nove TV javili su se iz osumnjičene tvrtke - odbacuju optužbe. S druge strane, neke ljekarne su testove povukle iz prodaje.

U priči oko testova za koje se sumnja da su krivotvoreni ima puno pitanja. Reporterku Nove TV Sanju Višticu zanimalo je, je li moguće da test bude lažno pozitivan ili negativan zbog komponenti koje nisu originalne. U Zavodu za javno zdravstvo kažu - postoji lista priznatih brzih testova europske komisije.

"Da bi došli na listu oni mogu biti 3 posto lažno pozitivni i 10 posto lažno negativni i uvijek ta vjerojatnost postoji. Naravno, što se više odstupa od tog standarda proizvodnje da je ta vjerojatnost veća", rekla je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

"Zapravo moguće je da bude sve u redu i da su to što je stavljao unutra bilo validno i davao rezultate, a moguće da je stavljao neke proizvode koji ne odgovaraju upotrebi i možda su davali krive rezultate. Mislim da sad nema smisla napamet govoriti", dodala je Ana Soldo, predsjednica ljekarničke komore.

Pročitajte i ovo Martina Bolšec Oblak, reporterka Dnevnika Nove TV Afera s testovima Jesu li sporni testovi davali lažne rezultate? "Ako je netko zaista u originalnu kutiju stavljao zamjenske komponente..."

Sve zagrebačke gradske ljekarne iz predostrožnosti su obustavile prodaju dotičnih testova. Radi se o 3600 komada koji su, kako nam kažu, stavljeni u karantenu dok se ne utvrdi ima li među njima sumnjivih, donosi reporterka Sanja Vištica.

Jesu li uistinu dijelovi antigenskih testova, umjesto iz Kine, stizali iz Turske u gotovo jednakom pakiranju kao i original i jesu li se potom prepakiravali u Varaždinu, kako se sumnja - treba reći policija.

"Provode se izvidi, to je jedino što vam mogu reći. To se radi se već neko vrijeme", poručio je Nikola Milina, glavni ravnatelj policije.

U osumnjičenoj tvrtki ni danas nisu bili raspoloženi za izjave. Na upit Dnevnika Nove TV odgovorili su tek mailom. Kažu, zgroženi su.

"U povodu Vašeg upita u odnosu na sadržaj medijskih objava, osporavamo u cijelosti navode o bilo kakvom poslovanju društva koje bi se protivilo pozitivnim propisima i javnom moralu", odgovorili su iz tvrtke.

No, ovo je otvorilo brojna pitanja. Provjeravaju li se testovi, tko to radi? Pitanje je i gdje su sve sumnjivi testovi završili.

Na pitanje jesu li lažni testovi završili u robnim rezervama, Milina je odgovorio "Ako su izvidi u tijeku, znate da o tim detaljima ne mogu govoriti."

Dnevnik Nove TV poslao je desetak upita - između ostalih i Ministarstvu gospodarstva koje je zaduženo za robne zalihe. Pitali su provjerava li se odakle i preko koga dolazi roba koja se nabavlja, ali odgovor nisu dobili.

"Meni je čudno da je uopće takvo što moguće. Treba utvrditi kako se to moglo dogoditi. Opet sad, ako je prekršio zakon i nije dobro radio svoj posao onda treba odgovarati", poručio je Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.

U HZJZ-u koji validira testove kažu da su s medicinske strane oni odradili sve što su trebali. Testovi koji su na listi komisije su oni koji imaju zeleno svjetlo.

Pročitajte i ovo Istraga zbog covid testova, ilustracija - 4 Upitne deklaracije Dobar posao u Varaždinu: U tijeku intenzivne provjere policije zbog nabave testova za koronu, premijeru sporna jedna stvar

"Europska komisija smatra da ti koji jesu na listi da se ne trebaju provjeravati. No, bez obzira na to, mi u HZJZ provjeravamo kod svih većih nabava koje je provodila Republika Hrvatska", dodala je Pavić Šimetin.

U ljekarničkoj komori nam pojašnjavaju proceduru.

"U trenutku kada je proizvod došao na tržište provjeravala se njegova dokumentacija i sami proizvod. Nakon toga, kad proizvod uđe u promet, osim u slučaju nekog problema, vrlo rijetko se proizvod uzrokuje da tako kažem iz prometa i provjerava. Za razliku od lijekova koji se cijelo vrijeme provjeravaju dok imaju rok valjanosti", objasnila je Soldo.

Pitanje je zašto država nije direktno nabavljala od proizvođača. U svakom slučaju, trebala bi biti opreznija u trošenju naših milijuna.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 



 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene