Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neslužbeno doznajemo da će uprava HAC-a od ministra gospodarstva Radimira Čačića tražiti dozvolu za poskupljenje cestarina.


Neslužbeno doznajemo iz visokih izvora vladajuće koalicije, da se uprava Hrvatskih autocesta sprema pokucati na vrata ministra Čačića s novim prijedlogom - poskupljenjem cestarina na hrvatskim autocestama. Cijene cestarina nisu povećane punih pet godina, a troškovi su rasli, kao i inflacija. To je jedan od izvora kojim bi se financirala nova ulaganja hrvatskih autocesta. Opet preko leđa građana.

Povećanje cijene struje

Vezani članci Gorivo, ilustracija Loše vijesti za vozače: Znatno poskupljenje goriva, cijena je porasla i za benzin i za dizel Režije, ilustracija Novi udar na džepove građana: Zbog rasta obnovljivih izvora energije mogući zahtjevi za poskupljenjem struje

Vlada je donijela odluku o povećanju struje i to bez prethodnog mišljenja Hrvatske energetske regulatorne agencije. Pozvala se na njihovo odobrenje od prije dvije godine.

Posljedice mogu biti i sudsko osporavanje ovakve odluke Vlade. Vlada nije tražila mišljenje regulatorne agencije, drugim riječima došlo se do određenog postotka poskupljenja koje nije objašnjeno. Čini se tako da je poskupljenje uvjetovano isključivo trenutačnim potrebama Hrvatske elektroprivrede kojoj trebaju određena sredstva.

>> Milanović o poskupljenju: Ne želimo biti populisti, prihvatili smo realnost i korigirali cijene

HERA je odobrila prije dvije godine poskupljenje na koje se Vlada poziva od 13,5 posto. Uvjeti su se u međuvremenu promijenili. Izvori iz Vlade tvrde da se oni nisu ni trebali obratiti HERI nego HEP, dok HEP poručuje da su činili sve po Zakonu i zahtjev poslali nadležnom ministarstvu. Kako god, Radimir Čačić rekao je da su ova poskupljenja zadnje loše vijesti.

Padaju cijene goriva

Za koji dan vozači će prvi put nakon četiri mjeseca točiti jeftinije gorivo. Benzini padaju u prosjeku za 35 lipa. Najprodavaniji eurosuper 95 tako pada ispod 11 kuna. Dizeli pojeftinjuju za oko 5 lipa. Sve je manje razumijevanja i za svakodnevne Vladine odluke.

Stručnjaci upozoravaju da je odluka Vlade o skupljoj struji i plinu sporna. Vlada nije tražila suglasnost HERE nego se pozvala na mišljenje od prije dvije godine, no tada za postotak od 13 i pol posto, a ne 20 posto.

'Ako su i pribavili mišljenje HERE, a ne na osnovu tekućih podataka, odnosno za regulacijski period i u toj varijanti nije u skladu sa zakonom' , rekao je Nenad Kurtović, član savjeta za zaštitu potrošača pri Heri. Okolnosti su se promijenile. A Vlada ni građanima ni struci nije objasnila na čemu temelji nova poskupljenja.

'Jako će teško objasniti kako se došlo do tih 20 posto. Vjerojatno je netko zacrtao sebi plan da mu treba određena količina sredstava', dodaje Kurtović. A ona se i ovaj put izvlače od građana. HEP je , upozoravaju udruge, mogao naći druge načine za uštedu. No, nije. Udruge će tražiti da Vlada poništi odluku. Ne učini li to, ne prezaju ni od sudskih tužbi.

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.