Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ugroženi smo i posramljeni'

PORUKA HRVATSKOG RADNIKA IZ INOZEMSTVA 'Od borbe koju vodim više od osam mjeseci sam jako umoran'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatske medicinske sestre i medicinski tehničari sa srednjom stručnom spremom tvrde kako su diskriminirani u inozemstvu i to zahvaljujući Hrvatskoj. Ovo je njihova priča.

Inicijativa medicinskih sestara-medicinskih tehničara u četvrtak podnosi ustavnu tužbu radi zaštite dostojanstva i radne osobnosti medicinskih sestara i tehničara sa srednjom stručnom spremom koje se, ističu u Inicijativi, diskriminira pri dobivanju potvrda za rad u inozemstvu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jedinstvena baza Velika novost za pacijente: Za koji dan s radom počinje novi sustav lijekova, pogledajte koje sve promjene donosi Ilustracija Imaš pravo, ostvari ga Na putovanju ste i trebate lijek, provjerite na što imate pravo u stranoj zemlji

JE LI HRVATSKA LAGALA? Ovo niste znali o medicinskim sestrama

OTIŠLA JE PRIJE 7 MJESECI 'Za mene nije bilo mjesta u Hrvatskoj'

Tim povodom donosimo priče nekih od njih koji u borbi za svoja prava već pomalo i gube živce.

'Koči nam se osobni boljitak'

Jedan od njih je i Vanja Mlakar koji je svoj slučaj objavio na Facebook stranici Vlade RH.

'Kao medicinski tehničar koji postoji već više od 10 godina u Registrima RH (i sa višegodišnjim iskustvom) moram se izjasniti o trenutnom stanju u kojem se nalazim kao medicinski tehničar u Ujedinjenom Kraljevstvu', počinje Vanja svoju priču.

'Zbog spore, ali nadasve jednostrane politike Ministarstva zdravlja i, očito, privatne organizacije ironično nazvane Hrvatska komora medicinskih sestara i tehničara, dovedeni smo (mi koji smo se odlučili prodati sva svoja ovozemaljska blaga ili posuditi od najbližih da bi uopće pokušali stvoriti negdje nešto jer u RH nije bilo moguće) u situaciju gdje nam se zbog grešaka prije navedenih ureda i organizacija oduzima svaka trunka dostojanstva i doticaja sa svojom strukom tako što se hrvatske sestre i hrvatske tehničari, koji unutar svojeg školovanja u RH imaju naobrazbu koja bi posramila i Florence Nightingale, sada u Ujedinjenom Kraljevstvu rade kao njegovatelji jer Vlada RH i trula, ali sad već bolno smiješna HKMS odbijaju uporno već mjesecima dati ljudima (evo i brojkom 1) papir na kojem se (ionako po EU zakonu moraju priznati sve naše kvalifikacije stečene u RH) točno i određeno kaže da smo to što jesmo bez obzira na zakon i direktivu na koju se pozivamo (iako su i one toliko pojednostavljene i jasne da je živo čudo što nemamo djecu vrtićke dobi na tim pozicijama pa da to riješe brže i efikasnije pa da napokon stave točnu brojku i slovo na taj papir)', napisao je Vanja na stranici Vlade.

'Koči nam se osobni boljitak i onemogućuje nam se rad u stečenoj profesiji. Trebamo malo podrške, malo efektivnog mozganja u tim uredima i malo, ali vjerujete jako malo nam treba sreće jer smo se kao građani RH naučili tome da se može biti sretan a sa jako malo toga. Teško mi je za shvatiti kako netko može pustiti da ga vlastita ogorčenost ili možda nezadovoljstvo vlastite uloge u svijetu dovede do te situacije da se, u ovom slučaju, naši životi nalaze na ugroženoj listi, posramljeni i stavljeni sa strane kraj svih drugih svjetskih nacija (uključujući i zemlje trećeg svijeta) koji nesmetano obavljaju svoj posao i idu cestom na koju mi koji smo trenutno ovdje nemamo pravo. Ne odustajemo, nećemo se predati jer tako smo građeni genetski, ali molim Vas, iskreno Vas molim, tko god da je čuo ovaj apel - pokrenite se i pustite mlade ljude da rade svoj posao, stvaraju obitelji, prijatelje i poznanstva, ali zbog očuvanja onog osnovnog ljudskog dostojanstva pomozite onoliko koliko je potrebno. Kao medicinski tehničar, radnik u stranoj zemlji, ali uvijek Hrvat i sa suzama u očima lijepo Vas sve pozdravljam i sa iskrenom nadom u srcu unaprijed se zahvaljujem', zaključio je Vanja svoje obraćanje Vladi RH na Facebook stranici.

Alexander i Sonja na rubu očaja

Vanja nije jedini koji se žali na rad Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara. Alexander i Sonja također rade u Velikoj Britaniji i očajni su u nastojanju da im Komora izda potvrdu za samostalni rad.

'Od borbe koju vodim više od osam mjeseci sam jako umoran. Faze brige i ljutnje su me prošle', rekao nam je Alexander.

'U rujnu 2014. sam potpisao ugovor na neodređeno vrijeme na radno mjesto medicinske sestre u Royal London Hospital - najvećem referentnom centru za traumu i hitnu medicinu u EU. Do dobivanja registracije sam na razini medicinske sestre pripravnika. S Hrvatskom komorom medicinskih sestara i tehničara (HKMS) se borim od ljeta 2014. kada su mi rekli da mi ne mogu ništa izdati ni potpisati jer ja ne mogu izvan RH biti ništa više no njegovatelj. Savjetovali su mi da upišem studij sestrinstva ako želim da mi bude lakše. Na kraju HKMS u britanski NMC (engleska komora) šalje potvrdu da ja sam 'vocational nurse' i da u svom poslu nisam samostalan nego da radim isključivo kao dio tima. Nakon 6 mjeseci ganjanja i žalbe koju sam podnio pri EU Komisiji, HKMS izdaje potvrdu da jesam sestra i da moja edukacija jest u skladu sa EU Direktivom. NMC je zatražio samo da dopišu da sam i u svom poslu samostalan što vide iz mog odobrenja za samostalni rad koje je i izdano od strane HKMS, ali dva mjeseca čekam da se Ministarstvo zdravlja i HKMS prestanu igrati stolnog tenisa sa mojom potvrdom'
, tvrdi Alexader te dodaje kako komora mijenja mišljenja o sestrama kako vjetar puše i ovisno tko ih pita.

'U RH sam sestra koja nerijetko mora raditi posao liječnika, a HKMS (na što zakonski nemaju pravo) me degradira u drugoj zemlji. Njihovo je bilo izdati potvrdu o školovanju, a kompetencije u UK mi treba odrediti NMC', zaključuje Alex.

Sonja kao medicinska sestra radi od 1997. godine. U Hrvatskoj njezino znanje i iskustvo nikad nije bilo dovedeno u pitanje no, jednako kao i Vanji i Alexanderu, postalo je problem u Velikoj Britaniji.

'Komora se ograđuje. Ne odgovaraju na mailove i ignoriraju pozive i kad se jave vrlo su bezobrazni. Ja osobno nisam kriva što sam išla u školu za vrijeme Jugoslavije. Imam značku od kad sam završila školu na kojoj piše diplomirana medicinska sestra Socijalističke Republike Hrvatske', rekla nam je Sonja koja se s obitelji nedavno preselila u Veliku Britaniju unatoč problemima s dobivanjem pravilnih papira od Komore.

Kako bismo dobili odgovor i od druge strane - u ovom slučaju od Komore, poslali smo upit no ništa nam nisu odgovorili.

Ministarstvo zdravlja: 'Komora izdaje licencu za samostalan rad'

Kontaktirali smo i Ministarstvo zdravlja s konkretnim pitanjima i njihove odgovore prenosimo u cijelosti:

1. Medicinske sestre tvrde kako im Hrvatska komora medicinskih sestara ne želi izdati potvrdu da mogu samostalno obavljati posao medicinske sestre pa se u inozemstvu, gdje su otišle raditi, ne mogu registrirati kao samostalne već su svedene na 'njegovateljice'. Možete li nam objasniti ovu situaciju – kakav je njihov status u Hrvatskoj, a kakav u inozemstvu; što stoji u propisima, kako to da ne mogu dobiti potvrdu da su samostalne kad posao u Hrvatskoj, kako tvrde, obavljaju same, bez ičije pomoći. Zašto su svedene na 'njegovateljice'?

'Medicinska sestra/ medicinski tehničar s završenom četverogodišnjom srednjom školom za medicinske sestre u Republici Hrvatskoj je regulirana  Zakonom o sestrinstvu kao i njen profesionalni status i kompetencije. Medicinske sestre-medicinski tehničari  koji su nakon završene srednje škole odradili pripravnički staž i položili stručni ispit koji su regulirani Zakonom o zdravstvenoj zaštiti podnose nadležnoj komori zahtjev za izdavanje odobrenja za samostalan rad (licence). Nadležna komora za medicinske sestre-medicinske tehničare sa završenom srednjom školom izdaje licencu za samostalan rad u provođenju planirane zdravstvene njege. Medicinske sestre sa završenim studijem sestrinstva (prvostupnice) posjeduju licencu za samostalan rad u planiranju i evauliranju  zdravstvene njege. Kod odlaska medicinske sestre –medicinskog tehničara na rad u zemlje EGP nadležna komora izdaje potvrde o stvarnom i zakonitom obavljanju djelatnosti temeljem Direktive EU/2005/EZ. Medicinskoj sestri – medicinskom tehničaru koja/i je završio srednjoškolsko obrazovanje i posjeduje licencu za medicinsku sestru – medicinskog tehničara u Republici Hrvatskoj te koji je tri uzastopne godine u zadnjih pet godina stvarno i zakonito obavljao poslove medicinske sestre-medicinskog  tehničara u zdravstvenom sustavu republike Hrvatske priznaje se kvalifikacija za potrebe rada u članicama EGP.'
 
2. Postoji li mogućnost da se nešto promijeni u pristupu prema medicinskim sestrama kako bi im se olakšala registracija u inozemstvu? Naime, da im se prizna to što im treba za registraciju? Jeste li nekim pregovorima pronašli rješenje?

'Predstavnici sestrinskih udruga, Hrvatske komore medicinskih sestara i Ministarstva zdravlja usuglasili su  se i potpisali dokument oko rješenja kojim se medicinskim sestrama – medicinskim tehničarima omogućava pribavljanje potvrde za rad u drugim zemljama članicama EU. Potvrdom koju će izdavati HKMS od sada će se omogućiti priznavanje stupnja obrazovanja . Za izdavanje potvrde medicinska sestra-medicinski tehničar će podnijeti zahtjev zdravstvenoj ustanovi za izdavanje Uvjerenja o obavljanju djelatnosti medicinske sestre –medicinskog tehničara te će uz Uvjerenje priložiti i opis poslova koje je obavljala kao i ugovor radu i proslijediti nadležnoj komori koja će izdati potvrdu o priznavanju kvalifikacije. Navedeni obrasci su objavljeni na stranicama ministarstva, nadležne komore te su proslijeđeni i svim zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj.'

3. Koliko u Hrvatskoj trenutno radi medicinskih sestara, a koliko ih je nezaposleno? Molila bih vas i podatak koliko je medicinskih sestara u posljednjih godinu ili dvije dana otišlo raditi u inozemstvo.

'U Republici Hrvatskoj trenutno radi oko 34000 medicinskih sestara. Trenutno nezaposlenih je oko 2000 i to je uglavnom zadnja generacija završenih medicinskih sestara.  Od 01.07.2013 godine od kada je Republika Hrvatska punopravna članica EU  nadležna komora je izdala 500 potvrda o priznavanju kvalifikacije. Od toga je 200 prvostupnica sestrinstva, a 300 srednjih medicinskih sestara-medicinskih tehničara.'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene