Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bit će puno posla

Poražavajuća statistika: Nikad manje učenika u školskim klupama, lani smo izgubili jedan cijeli Karlovac!

Aktualno Galerija Broj učenika u hrvatskim školama - 4 Broj učenika u hrvatskim školama - 4 Foto: DNEVNIK.hr Broj učenika u hrvatskim školama - 3 Broj učenika u hrvatskim školama - 3 Foto: DNEVNIK.hr Broj učenika u hrvatskim školama - 2 Broj učenika u hrvatskim školama - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Broj učenika u hrvatskim školama - 1 Galerija 1/4 >>
U školske klupe nikad nije sjelo manje učenika nego ove godine! Ministarstvo znanosti objavilo je podatke o novoj školskoj godini.

Prije osam godina imali smo 509.209 učenika u osnovnim i srednjim školama. U novu školsku godinu zakoračili smo s njih 455.819. Odnosno, u školama smo izgubili grad veličine Karlovca! 53.390 učenika manje u samo osam godina.

Gotove sve hrvatske županije bilježe pad broja učenika. Aposlutni rekorderi su slavonska područja. Najviše su se klupe ispraznile u Vukovarsko-srijemskoj, Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj, Sisačko-moslavačkoj, Virovitičko-podravskoj županiji. Možemo reći da su ove županije izgubile svakog četvrtog učenika.

Jedine dvije županije sa zaista blagim rastom broja učenika su Istarska i Grad Zagreb. Da nam demografska slika blijedi, vidi se i po broju prvašića upisanih ove godine - upisano ih je 430 manje, gotovo 25 razreda manje nego prošle godine!

Nije stanje zabrinjavajuće samo u prvim razredima, smanjio se i prosječan broj učenika u razredu. Prije osam godina imali smo ih 19, a ove godine 17. To je državni prosjek, ali u Lici u učionicama sjedi 12 učenika, a u Zagrebu 20, izvijestila je reporterka Martina Bolšec Oblak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna roditelji prosvjedovali Kraj drame u Krapinskim Toplicama: Dječak na nastavi. Odvjetnik tvrdi da je dogovoren poseban tretman, ravnatelj otkrio što to točno znači

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nasilje u školama Jesu li hrvatske škole postale mjesta opasnog življenja? ''Čitav državni vrh nije u stanju riješiti jedan slučaj''

U osam godina čak 73 škole zatvorile su svoja vrata. Iako nikad nismo imali manje učenika, zanimljivo je da i dalje imamo škole koje zbog manjka prostora rade u dvije ili čak tri smjene. 1492 škole su u jednoj smjeni, 840 u dvije, a njih 11 već godinama radi u tri smjene. S obzirom na to da Ministarstvo obrazovanja ima plan uvesti cjelodnevnu nastavu - očito je, bit će tu puno posla.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 


 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene