Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nestašica u bolnicama

Ponestaje lijekova za onkološke bolesnike: "Zvali su me iz bolnice i rekli da nema. Ne znaju kad će ga dobiti", Ministarstvo: "Nema naznaka da bi ijedan pacijent bio ugrožen"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kolateralne žrtve pregovora Vlade i veledrogerija oko dugova koje država godinama gomila su pacijenti, naročito oni najteži kojima je potrebna i najskuplja terapija. Bolnice ostaju bez zaliha.

"Trebao sam ići na peti ciklus kemoterapije, ali su me jučer zvali s onkologije da nemaju lijek, a danas mi kažu da ne znaju kad će ga dobiti", rekao nam je Ljubiša Postolović, i sam liječnik, pacijent koji boluje od melanoma s metastazama na mozgu, bubregu, vratu...

Pročitajte i ovo Nedostupan lijek - 1 Borba oboljelih od multiplog mijeloma Hrvatska spasonosni lijek ne daje novooboljelima: "Molim vas, odobrite ga! Ako ne za mene, onda barem za nekoga tko će se naći u situaciji u kojoj sam ja" Valentina Baus i Ana Gongola Šefica udruge proizvođača lijekova Ana Gongola o proizvodnji lijekova u Hrvatskoj: "Nestašica je uvijek bilo, ali naši ljekarnici su spretni"

Nakon ovog, petog ciklusa, tvrdi, trebao je ići na dijagnostiku i vidjeti kako će liječenje dalje ići. Sad samo čeka. 

"Nama je vrijeme dragocjeno. Trebao sam krajem svibnja ići na Rebro, na pregled mozga. Ne znam što će biti i s tim. Ali, još je lako za mene, ja sam na kraju ciklusa. Što je s onima koji su na početku? Pitanje je koliko je ljudi kojima nije dostupna terapija?, govori. 

Objašnjava, njegovi kolege u najgoroj su situaciji, nemaju alata za rad, oni su ti koji moraju pacijentima objasniti da za njih lijekova nema. 

"Zove me liječnica, i kaže, možda će biti u ponedjeljak, a ja si milim 'malo morgen'. Ona gotovo da se ispričava. A nisu oni krivi. Oni su između čekića i nakovnja. Vidim jučer premijera i ministra na televiziji kako govore kako nestašice lijekova nema. To nije istina", govori dalje. 

Na Facebooku skupljaju za lijek za najmlađe

A da lijekova fali, i to za one najugroženije skupine, daje se naslutiti iz objave na Facebooku udruge "Jak kao Jakov" koja pomaže djeci oboljeloj od malignih bolesti. Ne komentiraju situaciju s blokadom lijekova, ali na stranicama stoji:

"U hitnom smo prikupljanju pomoći za kupnju lijeka Sprycel (100 mg) koji je potreban za liječenje dvoje naših mališana, djece oboljele od malignih bolesti. Cijena jedne kutije lijeka iznosi 19.000 kn". 

Sprycel, kako stoji na stranicama EMA-e, je lijek protiv raka, za odrasle i za djecu. Udruga je za lijek na kraju i skupila donacijama građana.

Kako doznajemo, lijeka za onkološke bolesnike u bolnicama ponestaje jer je uglavnom riječ o skupim terapijama koje bolnice i inače nemaju na zalihama. Lijekovi se naručuju unaprijed, za svakog pojedinog pacijenta. Zbog toga su neke bolnice morale već odgoditi pojedine terapije. 

Vlada još nije postigla dogovor s veledrogerijama oko duga za lijekove koji se penje na 6,5 milijardi kuna. Iz Hrvatske udruge Leukemija i limfomi (HULL) potvrđuju kako ima bolesnika koji ostaju bez terapija. 

"I mi smo dobili te informacije. Hematološki i onkološki bolesnici su u tom košu lijekova koje veledrogerije obustavljaju. Nas ne zanima tko je za sve ovo kriv i kako je došlo do zastoja u isporuci. Mi smo ionako teško pogođeni bolestima i životno ugroženi", rekao je Dražen Vincek, predsjednik HULL-a. 

Ravnatelj Vinogradske: "Objektivno, mi smo lijekove potrošili"

"Objektivno, mi smo lijekove potrošili, prema indikacijama jer ni jedan pacijent ne dobiva tzv. skupi lijek bez Povjerenstva za lijekove. Objektivno smo potrošili, objektivno, to se mora platiti. Razumijemo i veledrogerije. Ali siguran sam da ni jedan pacijent neće ostati bez svojih lijekova te da će ministar i premijer brzo naći rješenje", rekao nam je dr. Mario Zovak, ravnatelj KB Sestre Milosrdnice.

Ministarstvo: "Nema naznaka da bi ijedan pacijent bio ugrožen"

Iz Ministarstva pojašnjavaju da se na razini Vlade intenzivno radi na rješavanju duga prema veledrogerijama kako bolesnici ne bi ostali bez potrebnih lijekova.

"Prošli tjedan prema svim bolnicama je išao dopis koji omogućava direktnu nabavku posebno onkoloških lijekova te ta mogućnost stoji svim bolnicama na raspolaganju.

Ministar zdravstva je u kontinuiranom kontaktu s ravnateljima bolnica, te u ovom trenutku nema naznaka da bi ijedan pacijent bio ugrožen zbog nedostatka potrebnog lijeka", poručuju iz Ministarstva.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene