Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomutnja s preuzimanjem

Državni tajnik Matušić potvrdio Dnevniku Nove TV: Nizozemci nisu dali odobrenje za prodaju udjela Fortenove

Nizozemci nisu dali odobrenje za prodaju udjela Fortenove, potvrdio je za Dnevnik Nove TV državni tajnik Frano Matušić.

Državne institucije, među kojima i SOA, i dalje provjeravaju sve okolnosti sporne transakcije. Državni tajnik Frano Matušić potvrdio je za Dnevnik Nove TV da je utvrđeno da nadležno nizozemsko tijelo ipak nije dalo odobrenje za prodaju udjela Fortenove arapskom ulagaču.

Podsjećamo, investitori tvrde da su kupili 43,4 posto udjela od ruskog Sberbanka. Transakcija je izvršena do 31. listopada, o čemu Vlada i Uprava Fortenove, kažu, ništa nisu znali.

"Čini se da se druga operacija odvila u Rusiji... To je vrlo važno da javnost razumije", kazao je premijer Andrej Plenković.

"Prema našim saznajima, znamo od ministarstva vanjskih poslova Nizozemske, je informacija da niti su tražili, niti su ishodili bilo kakvo odobrenje što se tiče Sberbank imovine u Nizozemskoj. Postoje neke naznake, vrlo čvrste naznake da je riječ o zaobilaženju sankcijskog režima što je kažnjivo djelo i svi oni koji su europski građani, eventualno i hrvatski, ako su sudjelovali u tom procesu doći će pod udar zakona koji predviđa zatvorske kazne za tu vrstu djela", rekao je Frano Matušić.

Ruski Sberbank u četvrtak je priopćio da više nije dioničar Fortenova grupe i da s njom više nije vlasnički povezan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IZ MINUTE U MINUTU Pomutnja oko preuzimanja: Oglasila se Fortenova o vlasništvu i je li došlo do promjene

Iz same tvrtke poručuju da to nije moguće jer su ruske tvrtke pod sankcijama, a njihovo vlasništvo blokirano. Arapi tvrde da su sve riješili.

Uslijedilo je more reakcija.

Pročitajte i ovo Fortenova grupa Kaos kod preuzimanja Institucije će ispitati prodaju udjela u Fortenovi: "Možda je to 'vrući kapital', a možda postoje neki drugi, skriveni interesi"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene