Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treća valuta u 30 godina

Zbogom, kune: HNB do kraja godine počinje kovanje eura, a čeka nas i povlačenje 500 milijuna komada dosadašnjih novčanica

Hrvatska je pred trećom promjenom valute u tri desetljeća. Mjeseci se broje do dolaska eura, a odlaska kune. Premijer Andrej Plenković je sa svojim kolegama iz Bruxellesa razmijenio informacije i tvrdi da sve ide po planu, a neki zazivaju referendum.

Hrvatska bi uskoro trebala prijeći na euro, a premijer Andrej Plenković vjeruje da ćemo od njega imati mnogo koristi.

Pročitajte i ovo Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti" Ilustracija za četvrtinu postotnog boda Europska središnja banka ponovno podigla kamatne stope u eurozoni

"Ulaskom u euro nestaju valutni rizici, smanjuju se kamatne stope i povećat će se ulaganja", rekao je Plenković

U svim zemljama istočne i srednje Europe koje su uvele euro plaće su porasle.

"Dobivate drugu najjaču valutu u svijetu", rekao je tijekom posjeta Hrvatskoj Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Europske komisije.

Hrvatski izvoznici prvi će osjetiti koristi eura.

"Za nas to znači izbjegavanje cijelog niza rizika ili, nogometnim rječnikom, iz Europske lige prelazimo u Ligu prvaka", rekao je Darinko Bago, predsjednik Udruge hrvatskih izvoznika.

No, u hrvatskoj politici nisu svi za uvođenje eura. Suverenisti krajem listopada pokreću referendum o uvođenju eura.

"Odricanjem od svoje novčanice, Hrvatska postaje manje suverena", rekao je Hrvoje Zekanović.

Međutim, Plenković je rekao da se Hrvatska pristupanjem Uniji obvezala na euro: "Mnogi od njih nisu ni crno ispod nokta učinili za europske integracije, a mnogi nisu ni postojali."

HNB počinje raditi kopije eura

Dok će se politika zabavljati eurom, Hrvatska narodna banka do kraja godine mora početi raditi kopije eura.

"Do kraja godine bi mogli iskovati do milijun primjeraka i pripremiti se za konačno kovanje", rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić.

Hrvatska bi tako po treći put u tri desetljeća promijenila valutu. Povlači se više od 500 milijuna komada novčanica, koje bi položene jedna na drugu formirale stup visok 50 kilometara. Tu je i više od 1,1 milijarda kovanica, koje su ukupno teške kao 120 tramvaja, a nogometno igralište ispunile bi do visine od pola metra.

"Očekujem da će ogroman volumen kuna biti izvučen iz čarapa i madraca", rekao je Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka.

Strahova od poskupljenja svjesni su u Vladi i HNB-u. Za to nude jedino etički kodeks "koji ćemo ponuditi poduzećima i uslugama da potpišu da će biti fer tijekom konverzije", rekao je Vujčić.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene