Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorena pobuna u SDP-u

Prijeti li SDP-u raskol? "Teško je da će Bernardić ostati, a pitanje je i kakva bi bila korist od toga"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić i dio stranačkog vodstva u sve su jačem, sada već otvorenom sukobu, a rukavicu je posljednji bacio Peđa Grbin koji je pozvao Bernardića da sam odstupi ili bi mogao biti smijenjen na stranačkoj konvenciji. S političkim analitičarom, prof. Ivanom Rimcem, razgovarali smo kako bi se mogla rasplesti ova situacija i prijeti li SDP-u raskol.

U najjačoj oporbenoj stranci čelni se ljudi sad već "šamaraju bez pardona", a može se reći da je višemjesečna kriza u kojoj gotovo da i nije bilo teme koja nije izazivala podjele među članovima SDP-a došla vrhuncu. Sve je kulminiralo nakon sjednice Kluba zastupnika SDP-a na kojoj se odlučivalo hoće li najveća oporbena stranka izbor trojice ustavnih sudaca u Saboru uvjetovati osnivanjem saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor na čemu inzistira Bernardić a za što nije dobio podršku većine zastupnika Kluba.

Milanka Opačić prozvala ga je da od stranke želi napraviti sektu, a Peđa Grbin u Dnevniku Nove TV pozvao ga je da sam odstupi ili bi mogao biti smijenjen jer već postoji kritična masa nezadovoljnika lošim vođenjem stranke. Podršku mu je odmah dao Ranko Ostojić, Bernardićev protukandidat na unutarstranačkim izborima.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Posljednji dan kampanje Peđa Grbin predstavio politiku koalicije: "HDZ je do tipfelera prepisao naš program za umirovljenike" Čelnik SDP-a Peđa Grbin Sasuo po Plenkoviću Grbin na posljednjem skupu: "U srijedu birate između korupcije i laži i Rijeke pravde, trećeg nema"

Buntovnicima je Bernardić savjetovao da oni odu "jer ima zainteresiranih koji bi ih zamijenili u saborskim klupama" dok Zlatko Komadina "onima koji se bave destrukcijom poručuje da ih može biti sram i da trebaju slušati predsjednika stranke". 

Politički analitičar, prof. Ivan Rimac ocjenjuje kako su šanse da se Davor Bernardić održi na mjestu predsjednika SDP-a gotovo nikakve, ali ne vjeruje da će doći do raskola u stranci koja je, kaže, preživjela i teže svađe od aktualnih.

"SDP-u ne prijeti raskol. U pitanju je pogreška koju su napravili kada su birali predsjednika pri odlasku Zorana Milanovića. Naime, jednostavno su dogovarali kako naći rješenje za predsjednika stranke, a nisu razgovarali o potencijalnom programu dotičnog predsjednika. I sada imaju predsjednika koji nema jasnu strategiju vođenja stranke i u osnovi ta strategija ne samo da je nejasna članovima nego je pitanje da li je uopće ima. To je nešto što košta sadašnju garnituru i rejting stranke koji je relativno loš.

Hoće li Bernardić provoditi čistku?

Već u velikoj mjeri se šuška da Bernardić mora otići i pitanje je vremena kada će to još netko osim Peđe Grbina izreći", smatra Rimac dodajući da je svejedno hoće li odstupiti sam ili će ga uvjetno rečeno prisiliti da ode.

"Teško je da će Bernardić ostati, a pitanje je i kakva bi bila korist od toga. PR stručnjaci ne mogu nadoknaditi manjak programskih opredjeljenja i sadržaja", ističe profesor Rimac.

Bernardić je, naime, odlučio za popravak narušenog imidža, i svojeg i stranačkog, angažirati Alexa Brauna, PR stručnjaka koji je savjetovao i Zorana Milanovića. Neki članovi stanke ostali su zatečeni ovakvim potezom Benardića jer je bivšem predsjedniku zamjerao da tako rasipa novac, a pojavile su se i neslužbene informacije da će stranka za Brauna navodno platiti 800 tisuća eura.

Iako je izabran prije samo godinu dana i uvjerljivo potukao protukandidate, Bernardiću se sve više trese tlo pod nogama. Podrška SDP-u prema posljednjem Crobarometru je na 23,3 posto birača i za HDZ-om kaska 10 posto. Opći je dojam da SDP glavinja i da ne igra onako kako se očekuje od glavne opozicijske stranke. Rimac pojašnjava kako ljevica u Europi općenito prolazi kroz krizu te ne postoji jasan program kojim bi definirala svoju poziciju unutar europskih političkih tokova. To se, kaže, odnosi i na SDP.

"Ono što vidim da bi bio lijek za sadašnji SDP su izbori na kojima će biti nominirano više kandidata i stranačka kampanja u kojoj bi kandidati jasno branili svoje programske strategije. Prošli izbori u SDP-u odrađeni su na brzinu s glavnim ciljem da se to što prije obavi, a ne da se pročiste ideje kako djelovati u narednom razdoblju i to se sada SDP-ovcima obilo o glavu", ističe Rimac.

Vjeruje da će biti sve više SDP-ovaca koji će javno istupati protiv Bernardića upravo zato jer odmazde za neposlušne, prije svega Peđu Grbina i Milanku Opačić koji su do sada imali najotvorenije istupe, neće biti.

"Ne vjerujem da Bernardić ima dovoljno snage za nekakve čistke i obračun s neistomišljenicima u prvom redu zbog brojnih kritika koje dolaze na njegov račun. S te strane bilo bi iluzorno nešto pokušavati napraviti na taj način jer nema dovoljno jaku podršku da bi provodio takve radikalne zahvate", zaključuje Rimac.


 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene