Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sam u ćeliji zbog sigurnosti

Bivši potpredsjednik Vlade Polančec stigao u Remetinec

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Polančec je odluku o pritvoru dočekao mirno te je bez emocija išetao iz sobe, cijelo vrijeme s lisičinama na rukama.

Novinari do njega nisu mogli, ali doznaje se kako će se Polančec ponovno naći na sudu čim se ispitaju preostali svjedoci iz OTP banke. U međuvremenu bivši je potpredsjednik Vlade stigao u Remetinec gdje će ostati u jednomjesečnom pritvoru. Neslužbeno doznajemo i kako je Damira Polančeca u Remetincu dočekala jednokrevetna ćelija, koja nije samica već se radi o sigurnosnoj mjeri. Isto tako, pazit će se da Polančec nema kontakata s pritvorenim Zdravkom Šestakom.

Pročitajte i ovo Policija - 1 Policija na terenu Akcija USKOK-a: U tijeku uhićenja i pretresi na području Zagreba, oglasio se Božinović Povlačenje proizvoda Podravke, ilustracija Objavila Podravka Povlači se poznata morska sol: Provjerite police!

Kad njihovo ispitivanje na sudu završi, Polančecov odvjetnik Anto Nobilo, moći će zatražiti njegovo puštanje na slobodu i prije isteka roka pritvora od mjesec dana. 

Sudac Krešimir Devčić odlučio je poslušati preporuku Uskoka i odredio je pritvor Damiru Polančecu. No odvjetnik Zoran Marković je pušten, potvrđeno je iz Uskoka. Bivši potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec i odvjetnik Zoran Marković, novoosumnjičeni u antikorupcijskoj akciji Menadžer, dovedeni su nešto prije podneva pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda s lisicama na rukama, a ročište je završilo oko 14 sati.

Sudac je odredio 30 dana pritvora za bivšeg ministra i potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, zbog straha od mogućeg utjecaja na svjedoke u aferi 'Spice'. Tereti ga se za zlouporabu položaja i ovlasti kojima je tvrtka Podravka oštećena za višemilijunske iznose.

'Tereti se za zlouporabu položaja kako bi priskrbio sebi imovinsku korist. Vezano je s aferom 'Spice', ali ne mogu vam detaljnije ništa reći', rekao je Polančecov odvjetnik Anto Nobilo.

>> USKOK će saslušati 20 svjedoka u istrazi oko Polančeca

Nobilo je kazao da zbog Zakona o kaznenom postupku, prema kojemu su istrage USKOK-a tajne, ne može otkriti za što se točno tereti njegov branjenik, ali je potvrdio da slučaj ima veze s tvrtkom Podravka i aferom Spice. No, Nobilo tvrdi da nije riječ o slučaju ‘takvih razmjera kako se najavljivalo zadnjih mjesec dana’. ‘Mogu reći da je puno manje od od onog što se pisalo u medijima’, kazao je, podsjetivši na naslove u medijima o Polančecu kao nacionalnom veleizdajniku. Hoće li sudac istrage Krešimir Devčić udovoljiti prijedlogu USKOK-a te Polančecu i Markoviću odrediti istražni zatvor znat će se uskoro.

Devčić je održao ročište zatvoreno za javnost na kojemu su predstavnik USKOK-a i obrana iznijeli razloge za i protiv zatvora. Polančecov branitelj Anto Nobilo je uoči ročišta izjavio kako će javnost biti razočarana kada vidi o čemu je doista riječ. Na upit vodi li istraga protiv njegova branjenika prema bivšem premijeru Ivi Sanaderu, kao što nagađaju neki mediji i političari, odgovorio je niječno.

>> FT: Uhićenje Polančeca korak bliže Sanaderu

>> VIDEO: Polančec se u USKOK-u aktivno branio

Anto Nobilo za Dnevnik.hr je kazao kako je Polančec dobro, 'veoma je koncentriran, ima energije i želi u bitku'. 'Prema gabaritima kaznene prijave protiv Polančeca rekao bih da u ovom slučaju istraga ne vodi prema bivšem premijeru, ali ne znam istražuju li policija i USKOK još nešto’, kazao je Nobilo.

Polančec uhićen da bi se naštetilo Podravci?!

Polančec i Marković uhićeni su jučer ujutro, a navečer su nakon ispitivanja u policiji privedeni u sjedište USKOK-a, gdje je, po riječima njegovog branitelja, Polančec iznio obranu. Obojica su noć proveli u policijskoj jedinici za zadržavanje i privođenje. Nobilo je izjavio da u Podravci postoji samo potencijalna šteta te da štete uopće ne bi ni bilo da je Polančec uspio sklopiti poslove koje je trebao ovih dana. Dodao je da postoji neki razlog zašto je njegov branjenik uhićen upravo sada i kako vjeruje da tajming nije slučajno odabran.

Uz Polančeca su osumnjičeni i bivši čelnici Podravke Zdravko Šestak i Josip Pavlović, od ranije osumnjičenima u aferi Spice. USKOK-ova istraga je tajna pa još uvijek nije službeno objavljeno za što ih se točno tereti i za koliko je navodno oštećena koprivnička tvrtka. Mediji nagađaju da je riječ o 75 milijuna kuna. Šestaka, koji je jedini od šestorice menadžera uhićenih u listopadu prošle godine još uvijek u pritvoru, sumnjiči se i za zloporabu oko pravnog savjetovanja Podravke. Na to ga je, prema tvrdnjama policije, poticao zagrebački odvjetnik Zoran Marković, direktor tvrtke Fima Ami registrirane na Malti na koju je varaždinska Fima prenijela paket od 10,6 posto dionica Podravke. Jedan od njezinih suvlasnika je Milan Horvat koji je također osumnjičen u aferi Spice.

'Marković mi je kum, ali nisam znao za njegovo poslovanje s vladom'

Po pisanju medija, odvjetnik Marković je sudjelovao u pregovorima oko upravljačkih prava u Ini koje je u ime hrvatske vlade s MOL-om vodio Polančec. Nagađa se da je u zamjenu za kontrolu upravljačkih prava OTP banka s 34 milijuna eura, koje je u njoj deponirao MOL, zatvorila kredit Merrill Lyncha kojim je varaždinska Fima kupila Podravkine dionice. Ministar pravosuđa Ivan Šimonović potvrdio je medijima da je ranih 80-ih bio vjenčani kum uhićenog odvjetnika, ali da to neće imati nikakvog utjecaja na postupak.

‘Ono što mogu reći je da nisam znao za poslovanje odvjetnika Markovića s vladom koje je počelo davno prije nego što sam ja ušao u vladu’, rekao je Šimonović novinarima uoči okruglog stola Documente o suđenjima za ratne zločine. Kazao je da kumstvo s ministrom Markoviću nije donijelo nikakve privilegije te da osobno nije utjecao na dodjelu poslova.

Zamoljen da komentira nagađanja da istraga protiv potpredsjednika vlade Damira Polančeca vodi do bivšeg premijera Ive Sanadera, Šimonović je kazao kako ne nagađa jer je to posao nadležnih državnih tijela koja se bave istragama i utvrđivanjem činjenica. ‘Mi se dosta teško suočavamo s činjenicom da su svi pred zakonom jednaki’, ustvrdio je ministar Šimonović.

>> Vrh HDZ-a suspendirao Damira Polančeca
>> 'Uvjeren sam da iza Polančeca stoji Sanader'
>> Mesić o Polančecu: Nemam komentara, nisam predsjednik
>> Odvjetnici podravkaša: Uhićenje Polančeca očekivano
>> 'Vrijeme je da saznamo tko nas je potkradao'

Kada je davao ostavku bivši potpredsjednik Vlade i bivši ministar gospodarstva Damir Polančec je jasno dao do znanja da se 'neće skrivati iza imuniteta', ali je isto tako u nekoliko navrata nakon toga tijekom nastupa pred novinarima rekao kako jedva čeka da ispriča sve što zna. 'Želio bih vjerovati da u ovoj zemlji ima nedodirljivih, međutim davno sam izgubio te iluzije. U ovoj zemlji ima nedodirljivih, no ja ne spadam među njih', kazao je Polančec jednom prilikom obrušavajući se na tadašnjeg predsjednika Republike Stjepana Mesića. (I.D. / Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene