Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Sloveniji je danas počeo teći tridesetpetodnevni rok u kojemu bi inicijatori referenduma o ulasku Hrvatske u NATO savez trebali sakupiti 40.000 potpisa za referendum na kojemu bi bi se odlučivalo žele li birači da se parlamentarna ratifikacija hrvatskog pristupnog protokola za NATO potvrdi ili poništi.


Izjave sa zahtjevom da se održi takav referendum potpisuju se na posebnim formularima u svim općinskim upravama po uputama ministarstva unutarnjih poslova, nakon što je predsjednik parlamenta Pavel Gantar u četvrtak odredio da inicijatori za svoju akciju imaju rok koji teče od danas do 26. idućeg mjeseca.

Nositelj referendumske inicijative je Stranka slovenskog naroda (SSN) iz Maribora, a akciju podržava i parlamentarna Slovenska nacionalna stranka (SNS) Zmage Jelinčiča. Sve ostale stranke i politički prvaci, uključujući i premijera Boruta Pahora, ogradile su se od inicijative jer tvrde da je štetna, te su pozvale građane da formulare ne potpisuju. Ukoliko inicijatori prikupe potreban broj potpisa u navedenom roku, referendum bi se morao održati, a u slučaju da se na njemu parlamentarna ratifikacija poništi - jer je riječ o referendumu koji bi imao zakonsku snagu - parlament godinu dana nakon toga ne bi smio donijeti drukčiju odluku od one koja je određena na glasačkim mjestima. Ne prikupe li potreban broj potpisa, do referenduma ne bi niti došlo, a pristupni protokol za ulazak Hrvatske u NATO stupio bi na snagu.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović: "Uvrštenju Daytona u završnu deklaraciju NATO-a protivile se Njemačka i Italija, više zapadnih diplomacija" Branko Bačić, predsjednik Klub zastupnika HDZ-a u Saboru Bačić nakon Predsjedništva HDZ-a izašao pred medije, odgovorio zašto nema šefa: "Sigurno ćete ga to moći pitati"

Prema tumačenju koje je u četvrtak navečer za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV dao ministar pravosuđa Aleš Zalar, jedini realan način da se prekine započeti postupak prikupljanja potpisa je pismena izjava inicijatora da od svoje inicijative odustaju.