Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počelo tretiranje

Osječku borbu s nesnosnim krvopijama pratili smo - iz zraka: Pilot otkrio kolika je uspješnost tretiranja, a novi gradonačelnik koliko će sve koštati

Aktualno Galerija Miroslav Vlašić i Domagoj Mikić u zraku - 1 Miroslav Vlašić i Domagoj Mikić u zraku - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Radić - 1 Ivan Radić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Radić - 2 Ivan Radić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Radić - 3 Ivan Radić - 3 Foto: DNEVNIK.hr +4 Ivan Radić - 4 Galerija 1/9 >>
Osječani ove sezone ne bi trebali brojati ubode komaraca. Drugi dan nakon što je preuzeo novu dužnost, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić odlučio je podići zrakoplove i započeti s prvim ovogodišnjim avio-tretiranjem.

Avioni su poletjeli prije nekoliko trenutaka i nadlijetat će područje od prigradskog naselja Sarvaš do Podravlja, ukupne površine 1300 hektara. U isto vrijeme, u više naselja provodit će se i tretiranje sa zemlje.

Pročitajte i ovo Dron za zaprašivanje komaraca Centar za kontrolu Protiv njih se bore i dronovima, ali konačni udarac komarcima će zadati - komarac Slika nije dostupna Olakšanje za mještane VIDEO Počela borba s komarcima

To bi trebalo zaustaviti pojavu prve generacije komaraca, kojoj pogoduju obilne kiše i visok vodostaj, javila je reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Uspješnost tretiranja 90 do 95 posto

Osječku borbu s komarcima pratili smo sa zemlje, ali i iz zraka. Reporter Domagoj Mikić je bio u avionu iznad Osijeka. Kako je rekao, avionom se zaprašuju komarci u Osijeku. Pilot Miroslav Vlašić kazao je kako će danas biti zaprašeno nekih 1300 hektara.

"Preletjet ćemo zelene površine sjeverno od Sarvaša i sjeverni dio uz Dravu. Uspješnost ovog tretiranja je 90-95 posto, sve zavisi od intenziteta komaraca, ima li ili nema poplava, visoki vodostaj rijeke i ostali vremenski uvjeti", kazao je Vlašić.

"Ova godina je krenula s kišom pa je Kopački rit, odakle stižu komarci, pun vode. To znači da bi ove godine trebalo biti komaraca", rekao je Vlašić.

"Druga ekipa radi sa zemlje, a ja s aviona. Vruće je u avionu, tu je 35 do 40 stupnjeva, imamo ispred sebe motor od 1000 konjskih snaga koji jako grije", dodao je Vlašić.

Odluka osječkog gradonačelnika

Osječko prigradsko naselje Sarvaš posjetila je Marina Bešić Đukarić. U ovom trenutku nije bilo potrebe tražiti pomoć države za financiranje, no sezona je tek počela, vidjet ćemo hoće li tako ostati do kraja sezone.

Novi gradonačelnik ima plan i nije dugo čekao. Gradonačelniku Osijeka Ivanu Radiću danas je drugi radni dan. "Krenula je najezda komaraca i mi smo se odlučili odmah djelovati iz zraka i zemlje", kazao je Radić.

Novi gradonačelnik nije čekao i ima plan za suzbijanje komaraca.

"Problem Osijeka su komarci, tretirat ćemo 1300 hektara iz zraka, od Sarvaša do Podravlja i 2500 hektara sa zemlje - Jug II, Donji Grad, Sarvaš, Nemetin i lijevu obalu", nabrojio je Radić i dodao da očekuje i pomoć države.

Čuo se s premijerom Plenkovićem

"Čuo sam se sa županom Anušićem i premijerom Plenkovićem, oni su na raspolaganju i država će se uključiti u rješavanje ovog problema. Ovo tretiranje košta oko 450 tisuća kuna, mi imamo izdvojeno u proračunu 3,1 milijuna kuna", rekao je Radić i dodao kako je dužnost gradske uprave zaštititi Osječanke i Osječane te da će učiniti sve kako bi to učinili pa je zato već danas dignut avion.

"Osim pomoći države i Vlade, podržavam inicijativu župana Anušića. Ona će se naći na stolovima svih načelnika u okolici Osijeka i područjima koja su ugrožena najezdom komaraca jer samo zajedno i odgovorno možemo riješiti taj problem", kazao je Radić i dodao kako se komarci moraju tretirati u skladu s preporukama HZJZ-a.

"Apeliram ih i pozivam da zajednički djelujemo", zaključio je Radić. U najkritičnijim sezonama je znalo ubosti devet komaraca u jednoj minuti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene