Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obljetnica Krvavog Uskrsa

Obilježena 32. obljetnica pogibije Josipa Jovića: "Policija je obavila prve ratne zadaće i dala prve žrtve"

32. Krvavi Uskrs - 1
32. Krvavi Uskrs - 1 Robert Fajt/Cropix
Aktualno Galerija 32. Krvavi Uskrs - 1 32. Krvavi Uskrs - 1 Foto: Robert Fajt/Cropix 32. Krvavi Uskrs - 2 32. Krvavi Uskrs - 2 Foto: Robert Fajt/Cropix 32. Krvavi Uskrs - 3 32. Krvavi Uskrs - 3 Foto: Robert Fajt/Cropix 32. Krvavi Uskrs - 4 32. Krvavi Uskrs - 4 Foto: Robert Fajt/Cropix +9 32. Krvavi Uskrs - 5 Galerija 1/14 >>
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te prigodnim programom, prilikom kojega su 23-trojici novih pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko dodijeljeni amblemi, na Plitvicama je u petak obilježena 32. godišnjica pogibije hrvatskog policajca Josipa Jovića.

Vijence za obilježavanje tzv. 'Krvavog Uskrsa' položili su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ličko-senjski župan Ernest Petry i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao što su Udruga ratnih pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko '90, Udruga Tigar '90./'91. Rakitje, Udruga Posebne jedinice policije Kumrovec '90., Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata Republike Hrvatske i udruge Prvi hrvatski redarstvenik.

Pročitajte i ovo Hrvatska zastava Anketa Dnevnik Nove TV Jesu li Hrvati dovoljno domoljubni? Pogledajte kako ste glasali Slika nije dostupna Državni vrh na Plitvicama 27 godina od "Krvavog Uskrsa": "Plitvička pobjeda bila je početak naše pobjedonosne borbe za slobodu i neovisnost"

Božinović je rekao da su dečki iz Rakitja, Lučkog i Kumrovca prije 32 godine akcijom sprečavanja neprijatelja u naumu da strateški odsječe sjever i jug Hrvatske pokazali da smo počeli stvarati snage sposobne za najsloženije zadaće.

"To je bila poruka ohrabrenja hrvatskoj javnosti, ali i poruka neprijatelju da zna na kakvu će naići odlučnost hrvatskog čovjeka da brani svoju grudu", kazao je.

Hrvatska policija je obavila prve ratne zadaće u Hrvatskoj i dala prve žrtve, što je vjerojatno jedinstven primjer u svijetu sudjelovanja policijskih snaga u obrani države u ratu.

"Na tu ulogu hrvatske policije smo itekako ponosni, a obljetnice koristimo ne bismo li mlađim generacijama poslali poruku kako je stvorena hrvatska država, tko ju je branio i tko je danas brani”, poručio je Božinović.

Dodao je kako je od 2017. u specijalnu policiju uloženo 27 milijuna eura. "Svo ulaganje u policiju, opremu i materijalni status čini taj posao atraktivnim", rekao je ministar. Molitvu je predvodio biskup Jure Bogdan koji se zapitao što bi od nas bilo i gdje bismo završili da nije bilo hrabrih branitelja.

"Kao kršćani prosvijetljeni vjerom svjesni smo da svaka žrtva u dimenziji Isusova križa i njegova uskrsnuća ima svoj smisao i da se ništa od toga ne može i neće izgubiti. Čovjek može zaboraviti, krivo vrednovati žrtvu, ali Bog ne zaboravlja", poručio je Bogdan.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene