Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREMIJER S ČELNICIMA OPOZICIJE

Završio sastanak u Vladi: Premijer je na početku bio optimističan, pohvalio je Cerara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odnosi sa Slovenijom na niskim su granama, a premijer Andrej Plenković okupio je sve političke stranke na konzultacijama u četvrtak kako bi se zauzeo zajednički stav o odnosu sa Slovenijom.

Premijer Andrej Plenković održao je konzultacije u Banskim dvorima s predsjednicima parlamentarnih stranaka u vezi s odnosom Hrvatske i Slovenije

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Uoči procesije na Hvaru Stranci prijeti kazna: Plenković komentirao problem s HDZ-ovim listama Plenković na TikToku "Je l' bilo ok?" VIDEO Pokazao par trikova, pokušao biti kul i šaljiv: Plenković postao tiktoker, njegov prvi video morate pogledati

Krešo Beljak, predsjednik HSS-a je nakon sastanka u Vladi rekao da je ovo jako čudna situacija.

"Arbitražni proces dao nam je više nego što smo očekivali, a odbili smo ga. Slovencima je dao manje nego su očekivali, a oni su je prihvatili“, rekao je Beljak, dodajući da ustupaka nema s hrvatske strane.

Dodao je da se razgovaralo o konkretnim problemima, a to svakako jesu problemi ribara. "Mislim da će i slovenska strana biti raspoložena za razgovor kao i Hrvatska", rekao je Beljak.

Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, nakon stastanka je novinarima rekao da mu ne bi bila prihvatljiva arbitražna presuda.

"SDP je postavio dva uvjeta prije bilo kakvih pregovora s Vladom. Da se dostavi izvješće o odnosima Slovenije i Hrvatske o svim spornim pitanjima i da se dostavi izvješće o hrvatskim interesima koji su sada uneseni u arbitražu. Nakon toga možemo zajedno sjesti za stol i vidjeti što zajedno možemo napraviti u obranu hrvatskih interesa", rekao je Bernardić.

Dodao je da je Plenković na početku bio dosta optimističan te da je pohvalio slovenskog premijera Miru Cerara.

Izjave uoči sastanka

"Došli smo da nas premijer informira o stanju sa Slovenijom. Drago mi je da je na kraju došlo na naše. Prije devet mjeseci pozivao sam na razgovor o budućnosti Hrvatske i rješavanju ključnih problema. Drago mi je da je HDZ shvatio da se važne stvari moraju rješavati konsenzusom", rekao je šef SDP-a Davor Bernardić uoči sastanka.

Čelnik HSS-a Krešimir Beljak kazao je kako je se prije razgovora sa Slovenijom treba riješiti pitanje žice na hrvatsko-slovenskoj granici.

Na pitanje je li HSS spreman na odstupanja u razgovorima s premijerom kad je u pitanju arbitražna odluka, Beljak je kazao da državu ne vodi HSS, već "HDZ i njegovi priljepci"

"Mi nećemo biti smokvin list za bilo kakve odluke. Dok Slovenija ne makne onu grozomornu žicu, mislim da s njima uopće ne bi trebalo razgovarati", rekao je Beljak.

Hrelja ima pitanje za premijera o Erjavcu

"Dijalog je nezamjenjiv u rješavanju tih pitanja. Međutim, prije nego bilo što odlučim, morat ću pitati premijera da li hrvatski porezni obveznik, Karl Erjavec uredno plaća svoj porez za vikendicu na Karigadoru Gajle", komentirao je šef HSU-a Silvano Hrelja.

"Sadržaj je bitan, a ne forma"

Izjavu je prije sastanka s premijerom dao i Radimir Čačić.

"Mi smo potpuno jasni u tome. Vrlo smo blizu rješenju po mom dubokom uvjerenju, bez obzira što to tako ne izgleda na prvi pogled. Slovenija inzistira na implementaciji arbitražne presude, koja je, sasvim objektivno, uvjerljivo, uvjerljivo povoljnija za Hrvatsku nego za Sloveniju i oni su toga svjesni. Međutim inzistiraju na tome. Dobro, dobro da su odstupili od nekadašnjih svojih pozicija da neće prihvatiti ako ne bude i teritorijalnog povezivanja. Mi inzistiramo na bilateralnom rješenju, obzirom na poziciju Sabora. Treba povezati ta dva stava. Mislim da bi jedan jedan medijator dobro došao, da svede stvari na suštinu, a suština su vrlo, vrlo mali u svakom pogledu upitnici oko prava ribarenja u onom jednom dijelu", kaže Čačić.

Na pitanje o tome koga vidi kao medijatora, Čačić kaže da to može biti bilo tko iz EU, jer ne vidi da bi ta osoba nanijela štetu Hrvatskoj ili Sloveniji, već da samo treba naći formulu u kojoj obje zemlje čuvaju obraz.

"Zbog beznačajnih stvari ovog trenutka imamo vrlo veliku štetu. Dakle, da medijator", rekao je čačić i dodao da je interpretacija dogovora manje bitna, već da je najbitniji sadržaj. "Oni neka interpretiraju kao primjenu arbitražnog sporazuma, a mi kao bilateralni dogovor", kaže Čačić.

"Ima razloga za nezadovoljstvo"

"Treba nastaviti dijalog sa Slovenijom. Ima razloga za nezadovoljstvo i s jedne i druge strane. Postoji pretpostavka da se većina stranaka suglase oko toga kako da se nastavi razgovor sa slovenskom stranom", smatra šef SDSS-a Milorad Pupovac.

Mirnim putem do rješenja

"Da bismo mogli iznijeti stav, moramo čuti prvo pozicije koje će nam iznijeti premijer Plenković. zasad ne mogu reći ništa drugo. Potpuno je jasno da to ne može biti temeljem arbitražnog sporazuma iz kojeg smo izašli", poručila je Bruna Esih iz stranke Nezavisni za Hrvatsku.

Na pitanje je li ona za dijalog sa Slovenijom, Esih odgovara da jest. "Apsolutno. Mislim da svi moramo biti za rješavanje stvari mirnim putem. Poruke koje možemo čuti iz Slovenije možemo gledati iz konteksta njiihovih predstojećih izbora tako da mislim da uopće nije potrebno podizati tenzije", zaključila je Esih.

Darinko Kosor iz HSLS-a pohvalio je inicijativu premijera Pelnkovića. "Mislim da sve treba rješavati mirno i u dogovoru", poručio je.

Petrov predlaže kondominij

Šef Mosta Božo Petrov ponovio je po dolasku na sastanak da njegova stranka sjednicu vidi kao priliku za dobar dijalog i za novi početak "koji nije na neobičnim kompromisima postavljen, kao kad je Hrvatska trebala ući u EU".

Smatra da je trenutno najbolje rješenje kondominij, dok se ne nađe pravedno rješenje za obje države.

Oporba podijeljena

Mišljenja oporbe o premijerovom potezu jučer su bila podijeljena.

"Ja bih pohvalio tu činjenicu da je premijer sazvao ovaj sastanak. Ja tjednima već, ako ne i mjesecima, pozivam premijera da sazove jedan takav sastanak jer nakon konsenzusa koji smo postigli o izlasku iz arbitraže zbog kompromitiranja arbitražnog postupka, sada treba po mom mišljenju jedan novi konsenzus oko jedne platforme za pregovore sa Slovenijom. I taj konsenzus treba postići između parlamentarnih stranaka", kaže SDP-ov Joško Klisović.

Beljak: "Prije razgovora sa Slovenijom ukloniti žicu na granici"

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak smatra da bi prije razgovora sa Slovenijom trebalo ukloniti žicu na hrvatsko-slovenskoj granici.

"Znam da se radi o Sloveniji, ali ne znam koji će biti njegov prijedlog. Ono što znam je da mi kao opozicijska stranka nećemo podržati prijedloge koji bi išli u smjeru nekakvog jedinstvenog stajališta hrvatske politike prema Sloveniji. Bez obzira na odluku Arbitražnog suda, bez obzira na sve ono čime je Arbitražni sud kompromitiran, mislim da bi prvi preduvjet za bilo kakve razgovore sa Slovenijom trebalo biti micanje one sramotne žice uzduž hrvatsko-slovenske granice", kaže Beljak.

Most: "Nova prilika za dijalog"

"Most ovu situaciju promatra kao novu priliku za iskreni dijalog i suradnju između Hrvatske i Slovenije koja neće biti utemeljena na neobičnim kompromisima. Zato je Most nakon objave arbitražnog pravorijeka predložio zajedničku upravu, kondominij, kao privremeno rješenje. To nije konačno rješenje, ali će omogućiti suživot i egzistenciju hrvatskim i slovenskim ribarima u Savudrijskoj vali", stoji u reakciji iz te stranke.

Pejčinović Burić: "Branit ćemo interese onako kako bude potrebno"

Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić u Dnevniku Nove TV otkrila je da će Hrvatska svoje interese braniti "onako kako bude potrebno".

Podsjetimo isto tako da će se zatvorena sjednica slovenskog parlamentarnog odbora za pitanja obrane o spremnosti vojske da provede arbitražnu presudu o granici, koju je zakazao predsjednik toga odbora iz redova opozicije, ipak održati.

Slovenski premijer Miro Cerar je ponovio kako je zabrinut da takvi sastanci i spominjanje vojnog rješenja šalju "krive signale" međunarodnoj zajednici o poziciji Slovenije u arbitražnom sporu s Hrvatskom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene