Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

I danas su se u središnjici HDZ-a održavali sastanci vezani uz formiranje buduće vlade.


Mandatar Andrej Plenković te njegovi najbliži suradnici Davor Ivo Stier i Gordan Jandroković komentirali su sutrašnju sjednicu Sabora, Mostovo odustajanje od hitne procedure, pripajanje energetike Ministarstvu gospodarstva

Plenković: "Bit će više žena ministrica"

Vezani članci General Ante Gotovina, predsjednik RH Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković u Kninu Govori za 21. stoljeće: I predsjednik i premijer u Kninu pokazali kakvu retoriku trebaju njegovati današnji državnici Nino Raspudić Raspudić: ''Jandroković je umiljato dijete četiri političke majke'', Plenković uzvratio

Mandatar Andrej Plenković rekao je kako je zadovoljan jučerašnjim sastancima, no nije htio otkriti imena budućih ministara.

"Kada fakat bude gotovo, dobit ćete cjelovitu informaciju", rekao je Plenković.

Na pitanje je li mu plan da u četvrtak u Bruxelles ide kao hrvatski premijer odgovorio je:

"Ako se do četvrtka stigne sve izglasati, vrlo rado"

Istaknuo je kako je pripajanje energetike Ministarstvu zaštite okoliša kvalitetno rješenje.

"Prijedlozi koji će se donositi na Vladi mogu iznjedriti inerese daljnjeg ulaganja u energetski sektor i zaštitu okoliša", kazao je Plenković.

Na pitanje kako će se energetske tvrtke podijeliti između HDZ-a i Mosta, Plenković je odgovorio kako postoje javni natječaji.

Na kraju je upitan imamo li već ženu ministricu odgovorio: " Imamo više žena ministrica, potencijalnih i stvarnih".

Stier: "Sve ćete znati na vrijeme"

Davor Ivo Stier prije ulaska u središnjicu HDZ-a nije htio otkriti o čemu će se danas razgovarati.

"Sve ćete na vrijeme znati. Sigurno ćemo imati nove razgovore, ali mandatar će odlučiti kada će objaviti imena budućih ministara. Izglasavanje povjerenja Vladi bit će u utorak ili najkasnije u srijedu", kazao je Stier.

Na pitanje što nas sutra očekuje u Saboru, Stier je odgovorio kako će tek vidjeti kakav će biti dnevni red te nije želio odgovoriti hoće li se samo jedan Mostov zakon donijeti po hitnom postupku.

"Most i HDZ su zajedno pripremili i usuglasili paket zakona. Želimo da se poštuje procedura. Bit će sve po dogovoru i po planu", kazao je Stier.

Jandroković otkrio što nas sutra čeka u Saboru

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković kazao je kako se danas u HDZ-u održavaju redovite konzultacije.

"Između ostalog, razgovarat ćemo i o sutrašnjem danu u Saboru i obavezama za idući tjedan. Prva točka na sutrašnjoj sjednici Sabora trebala bi biti Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom. Nakon toga bi išao Zakon o financiranju izborne promidžbe i financiranju političkih stranaka", kazao je Jandroković i dodao kako bi sutra trebali osnovati Odbor za financije, Odbor za pravosuđe, Odbor za lokalnu upravu i samoupravu, a nakon imenovanje Vlade i ostale odbore.

Nije želio otkriti tko će voditi te odbore.

Na pitanje je li izdvajanje energetike iz Ministarstva gospodarstva te njeno spajanje s Ministarstvom zaštite okoliša previše za jednog čovjeka, Jandroković je poručio kako će o tome govoriti mandatar.

"Mislim da to nije previše. To je kompatibilno jer se energetski sektor ne može razvijati, a da se pritom ne vodi i briga o zaštiti okoliša", rekao je Jandroković.

Upitan je li HDZ sugerirao Mostu da odustane od hitne procedure svojih zakona, Jandroković je rekao kako je Most krenuo s određenim prijedlozima

"Nakon konzultacija sa strukom potrebno je poštovati proceduru i zato će jedan veći dio zakona ići u redovnu umjesto u hitnu proceduru", poručio je.

Kao i Stier, nije želio odgovoriti održavaju li se danas sastanci s potencijalnim ministrima ustvrdivši da se za to treba obratiti mandataru.

Na sastanku i gradonačelnik Malog Lošinja

U HDZ je došao i Davor Božinović, budući šef kabineta Andreja Plenkvoića koji nije bio raspoložen za izjave.

Na razgovor u HDZ stigao je i gradonačelnik Malog Lošinja Gari Cappelli kojeg se spominjalo u kombinacijama za ministra turizma.

"Svatko tko dođe na razgovor ima ambicije. Razgovarali smo o mogućnostima turizma", kazao je Cappelli.

U središnjicu HDZ-a danas je došao i Milan Kujundžić koji je na pitanje je li spreman biti ministar zdravstva odgovorio:

"Ja sam rođen spreman"