Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon summita

Plenković: "Odluka je donesena. Ne znači da će doći 100.000 vojnika pa onda ići u Ukrajinu. Milanović će morati objasniti zašto je protiv"

U Bruxellesu je održan summit EU-a na kojem je sudjelovao i premijer Andrej Plenković.

U Bruxellesu je drugi i završni dan summita EU-a na kojem sudjeluje i premijer Andrej Plenković, koji je nakon toga dao izjavu za medije.

Pročitajte i ovo Susret Plenkovića i Milanovića Na svečanom dočeku Rafalea "Nisam ga vidio": Pogledajte kako je izgledao prvi susret Plenkovića i Milanovića nakon izbora Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku"

"Zaključeno je još jedno europsko vijeće, a glavna tema bile su energetika, gospodarska situacijaUkrajina. Što se tiče energetike glavni ciljevi su smanjenje cijena plina, sigurna opskrba plinom i smanjena potražnja" rekao je, naglasivši kako zahvaljujući mehanizmu koji su sada napravili doći ćemo do toga da cijene plina ne odlete u nebo.

"Politička poruka Europske unije s najviše razine ovakvom odlukom je polučila efekt. Sada očekujemo da se ove odluke operacionaliziraju na razini vijjeća nadležnog za energetiku i Europska komisija na tragu ovog prijedloga kojeg je iznijela sredinom tjedna također da konkretne prijedloge. To je što se tiče energetike", rekao je Plenković.

Nakon toga se osvrnuo na Ukrajinu:

"Tu nema rasprave, svi mislimo otprilike isto. Snažna potpora, bit ćemo domaćini Krimske platforme, prva takva parlamentarna dimenzija što je važna politička poruka. Razgovaralo se i o ekonomskoj i vojnoj pomoći Ukrajini. Hrvatska nije neutralna, ona je članica EU-a i NATO-a i zauzela je stav solidarnosti s Ukrajinom", rekao je.

Pročitajte i ovo Saborski zastupnici O TRABANTIMA I OPORBI Padaju teške riječi između premijera i dijela oporbe: Ne mogu se razumjeti ni kada se međusobno prozivaju

Što s tiče uključivanja Hrvatske u obuku rekao je da je odluka donesena, dodaši da je budžet misije oko 100 milijuna eura.

"Ne znači da će doći 100.000 vojnika pa onda ići u Ukrajinu. Tu nema ništa posebno. Hrvatska može ponuditi neka svoja specifična znanja u tome", rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PREMIJER OŠTAR Plenković iz Bruxellesa opleo po Milanoviću: "Netko tko ima proruske stavove već godinu dana može biti ili korisna Putinova budala ili ima neke razloge zašto to radi"

Pročitajte i ovo Žarko Puhovski i Andrej Plenković analiza žarka puhovskog Šesti premijerski rođendan: "Plenković državnik? Ne, on je spretan taktičar! Jednu stvar radi zbog ega iako mu politički ne znači ništa"

"Milanović će morati objasniti zašto je protiv”, dodao je.

Odgovarajući na pitanje pomoći oko cijena energenata rekao je: “Jedna smo od država članica koja u odnosu na BDP najviše pomaže građanima subvencioniranjem cijena energenata. Cijene su ostale niske jer smo odlučili pomoći. Mislim da smo u dobroj situaciji.”

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene