Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

''Sami skidamo dimnjake''

Petrinjci na rubu nakon najnovijeg potresa: ''Jako i dugo je treslo. Dosta nam je svega, iscrpljeni smo!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još jedno nemirno buđenje u Petrinji. Stanovnici su iscrpljeni. Noćima ne spavaju, trzaju se na kamione, a nekima statičari još nisu obišli kuće.

Potres od 4,2 po Richteru u ponedjeljak ujutro ponovno je pogodio Petrinju. Stanovnici toga kraja noćima ne spavaju, a neki riskiraju penjanjem na krovove jer im nitko od službi ne dolazi pomoći.

''Noćas je isto bio, a ovaj jutros bio je jedan od jačih. Bio sam u kući. Gadno je... Kuće koje su i dobile zelenu oznaku, upitno je sad što se sve dogodilo. Koliko vidim, novih većih šteta nema. Ima mjesta u kojima statičari uopće nisu ni bili. Jedna kuća koja je dobila zelenu naljepnicu pukla je'', kazao je Srećko Ivančan iz Gajeve ulice u Petrinji.

Dodao je kako je problem i podzemna rijeka koja je nemirna nakon potresa. ''Podzemna rijeka koja prolazi ovim dijelom tijekom onog jačeg potresa je išla pet metara uvis. Upitno je što se događa, a ljudi tu imaju bunare. Tko zna kad će to ići gledati i hoće li uopće'', istaknuo je Ivančan.

Zbog kiše, kaže, problem je ići na krovove. Što je zakrpano, zakrpano je. Jedan dio kod kuće, koji je spomenik kulture, urušio mi se u dvorište. Još uvijek su cigle tu. Sad je takva kriza da nema dovoljno ljudi. Sami si skidaju dimnjake. Na početku je došlo jako puno vatrogasaca, nakon toga - ništa'', zaključio je Ivančan.

''Jako se osjetilo. Grozno je, grozno je... Ne može se to opisati'', kazala je Hana iz Petrinje kroz uzdahe.

''Umorni smo. Dosta nam je svega. Jako i dugo je treslo. Užasno! Ja sam bio na električnom viličaru, tresao se. Na sve se sad trzamo. Na kamion, vlak... Iscrpljeni smo. Bili smo u hotelu dvije noći, zatim u autu dvije pa smo se ipak vratili u kuću'', kazao je Ivan Krznarević iz Petrinje. Statičare, kaže, moraju sami povlačiti za ruku. ''Mi smo ih srećom uspjeli dobiti. Procijenili su da je trenutačno neuporabljiva kuća. Danas bi nam trebala stići kamp-kućica. Smjestit ćemo mamu i susjedu tamo'', kazao je Krznarević.

Konstantan strah

Marko Boltužić iz Donje Budičine tijekom razgovora za DNEVNIK.hr obilazio je centar Petrinje sat vremena nakon novog snažnog potresa. ''Vozim se upravo centrom Petrinje. Nema prevelikih oštećenja, ali vidim da se cesta još više pomaknula. Strah je prisutan konstantno. Ja od potresa ne spavam u kući, svako malo podrhtavanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TLO NEPRESTANO PODRHTAVA Gradonačelnik Petrinje nakon novog potresa: "I mali udar donosi velike štete na razrušenim zgradama"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oslobađanje energije Seizmolog: ''Dobra je i normalna činjenica da se događa niz ovakvih manjih potresa''

Osim materijalne štete, problem je i smještaj stoke. Radio sam u štali. Sve je jako zatreslo. Nama nije došao statičar, iako smo tražili. Iskreno, nije lijepo i ugodno živjeti u kući u kojoj su nosivi zidovi popucali. Zbog stoke moramo biti kod kuće, životinje ne smiju znati za probleme. Uz konstantno podrhtavanje, jako je teško. Stalno podrhtava, ako opteretimo krovove, ne daj Bože... Opreza nikad dosta'', zamislio se Boltužić.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene