Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Liječnik ima poruku za dječake

Petorica tinejdžera završila u bolnici zbog bolova u testisima: Internetski izazovi mogu djeci ugroziti i život, pogledajte neke od najopasnijih

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Opasan izazov na društvenim mrežama - 3 Opasan izazov na društvenim mrežama - 3 Foto: DNEVNIK.hr Opasan izazov na društvenim mrežama - 4 Opasan izazov na društvenim mrežama - 4 Foto: DNEVNIK.hr Opasan izazov na društvenim mrežama - 1 Opasan izazov na društvenim mrežama - 1 Foto: DNEVNIK.hr +3 Dalibor Divković, voditelj Zavoda za dječju kirurgiju Galerija 1/8 >>
Čak petorica tinejdžera posljednjih je dana završila u KBC-u Osijek zbog bolova u testisima, što je više nego uobičajeno. Na društvenim mrežama i portalima počelo se govoriti da je riječ o novom internetskom videoizazovu bizarnog naziva ''Udari ga u testise''. Reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić provjerio je s kakvim se sve izazovima, ali ne životnim, već online - susreću današnji tinejdžeri.

Kamera na mobitelu namještena je na snimanje. Poznanik ili poznanica daje vam naputak da dignete ruke, a zatim slijedi… Neugodan udarac u nezgodno mjesto. Ovaj se izazov zove ''Udari ga u testise''.

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Prijeti mu visoka kazna DORH podigao optužnicu protiv policajca koji je ubio studenticu u Osijeku Veliki brat u Osijeku - 2 Sve mogu zabilježiti Veliki brat stigao u grad na istoku Hrvatske: "Kamere imamo na pet kritičnih mjesta, a cilj je sve premrežiti"

U osječku bolnicu posljednjih su dana pristigla petorica tinejdžera s bolovima u testisima. Iz bolnice jasno poručuju da ne treba odmah zaključivati da je riječ o ozljedama zbog izazova, već da kod dječaka u razvoju to može biti učestala pojava. No posljedice, kako god izazvane, mogu biti teške.

"Sve ove napise po novinama mi bismo iskoristili za jednu poruku. Razumijemo da dječaci ne vole o tome govoriti, da ne žele razgovarati s roditeljima jer se govori o spolovilu, o organima... Ali potrebno je kada imaju bolove, kada imaju tegobe, da se jave odmah, da ukažu roditeljima, a ne da čekaju 3 dana ili 4 dana pa se tek onda, kada bolovi postanu neizdrživi, jave liječnicima", poručio je Dalibor Divković, voditelj zavoda za dječju kirurgiju KBC-a Osijek.

Na društvenim mrežama i portalima već se naveliko govori o tom novom bizarnom izazovu. A struka napominje - pogrešno je misliti da se izazovi događaju ''negdje drugdje''.

"Najsvježiji primjer imamo u Osijeku gdje je dječak sjedio u mračnoj ulici nasred ceste i tipkao na mobitel. Prolaznik ga je slučajno snimio i dječak je hladnog izraza lica i dalje nastavio sjediti i onda se samo ustao i otišao", priča Ana Veočić iz Centra za zlostavljanu djecu.

Taj je izazov, nasreću, prošao bez posljedica, no ima i onih gdje je u opasnosti zdravlje, pa čak i život.

Djeca gutala tablete za perilicu, širio se Cimet izazov...

"Nedavno je bio izazov gdje su djeca gutala tablete za perilicu posuđa. Onda takozvani Cimet izazov gdje su djeca jela žličicu punu cimeta koji zbog sitnog praha može dovesti do gušenja. Onda je bilo guranje prsta u utičnicu", dodaje Veočić.

Roditelji katkad teško razumiju trendove među djecom, ne znaju ili ne mogu kontrolirati što to upijaju putem interneta. No jedna od metoda kontrole je – svojevrsni program ''špijun'' na djetetovu mobitelu.

Posljednji izazov potegnuo je pitanje – što možemo učiniti kako bi internet postao, ne opasno, već zabavno, korisno i poučno – online okruženje.

"Sastavite ugovor"

Novinarka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić razgovarala je s Martinom Nikolić, psihologinjom iz Centra za sigurniji Internet.

Nikolić je ispričala da im se roditelji često javljaju s pitanjem kako zaštiti djecu te traže savjete kako odgajati dijete u izazovnom vremenu digitalnog doba.

"Čarobnog štapića nema. Nema tri ili pet univerzalnih savjeta. No ono što pomaže je uvijek to da se roditelji educiraju, barem pročitaju kratke informacije o aktualnostima. Nama je isto tako jasno da roditelji nemaju vremena sjediti po dva tri sata na TikToku, proučavati različite aktualne izazove, ali baš s tim ciljem u Centru se trudimo pružiti sve potrebne informacije o aktualnostima. Pozivam sve roditelje da zaprate naše stranice“, rekla je Nikolić.

"Ono što mogu dati, kao neki savjet roditeljima, koji mogu primijeniti već danas je da sjednu sa svojom djecom i da izrade obiteljski ugovor. Možete ga formirati na komadu papira, možete se javiti našem Centru da vam damo konkretne smjernice. To bi bio papir na kojem definirate što vi kao ukućani, članovi obitelji smatrate da je nužno za vrijeme provedeno pred ekranima, vezano za dijeljenje sadržaja, koji sadržaj dijelite, koje stranice gledate, hoćete li raditi live streamove ili ne, pod kojim uvjetima…", savjetuje.

Poruka za odrasle: "Ne potičite nasilje!"

Naravno, to se odnosi i na odrasle, koji se također toga moraju pridržavati.

"Jako je važno da se onda svih tih pravila drže i odrasli", poručuje.

Odrasli su primjer, a nakon konkretnog slučaja iz Osijeka, uslijedio se čitav niz komentara odraslih. To može čak biti i nasilje.

"Poruka koju želimo poslati svim roditeljima jest da je jako važno da pružimo pravi primjer djeci. Svjedoci smo toga da u komentarima pod raznim novinskim člancima nailazimo na neodobravanja dječjih postupaka, nerazumijevanje, govor mržnje i verbalno nasilje. Pozivam sve gledatelje da se suzdrže od toga, da reagiraju na nasilje i da ga ne potiču dalje", zaključuje. 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene