Obavijesti Video Pretražite Navigacija
gost Dnevnika Nove TV

Peđa Grbin o prijetnjama ministrici Tramišak: "Situacija je bizarna. I nastup predsjednika Vlade je dosta bizaran"

O aferi softwer i navodima o prijetnjama ministrici Nataši Tramišak u Dnevniku Nove TV govorio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

S Grbinom je razgovarao reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.  On se osvrnuo na premijerovu izjave o ovom slučaju. "Plenković nema uopće razumijevanja, imam osjećaj da je ona već jednom nogom na izlasku iz Banskih dvora", kazao je Bago.

"Mislim da dijelimo taj osjećaj. Složit ću se da je ovo bizarna situacija i nastup predsjednika Vlade je dosta bizaran", kaže Grbin te ističe kako smo ovih dana u medijima čitali da savjetnik premijera prijeti ministrici. "On je to demantirao, ali mi smo o tome čitali", kaže Grbin.

Bago dodaje kako si je ministrica sama napravila štetu, a i premijer je istaknuo kako u takvim situacijama postoji protokol. Grbin kaže da se inače prijetnje prijavljuju policiji, a ako se radi o prijetnjama oko posla prijavljuje se i neposredno nadređenom koji je u ovom slučaju premijer.

Pročitajte i ovo Nataša Tramišak - 3 Tramišak uzdrmala političku scenu Tvrtka Omega Software oglasila se o prijetnjama ministrici: "Odbacujemo sve navode. Mi smo izloženi napadima"

Pitanje je i je li razlog ovakve reakcije premijera i činjenica da ministrica dolazi iz kvote osječko-baranjskog župana koji baš i nije u ljubavi s premijerom, kaže Bago. Predsjednik SDP-a kaže kako se nada da će reporter Dnevnika Nove TV imati priliku to pitanje postaviti županu Anušiću. Dodaje kako je bizarno i to što je zbog ovih "navodnih ili stvarnih prijetnji u drugi plan pala činjenica da je došlo do poništenja natječaja koji je trebao biti upravo iz resora ministrice Tramišak".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna važna rasprava Sabor odlučuje o osnivanju istražnog povjerenstva o EU fondovima: "Afera Softver nas je potaknula"

Jedna od tipičnih hrvatskih situacija

Čuveni softwer još nije u funkciji, doznaje Bago. Grbin na to kaže kako je to jedna od tipičnih hrvatskih situacija te treba vidjeti što sve tu ne funkcionira, je li bilo političkih pritisaka i tko ih je vršio, treba ispitati funkcioniraju li procedure da ih popravimo.

Bago je kazao kako je premijer pri dodjeli bespovratnih sredstava u srijedu upozorio da treba paziti da se novac troši transparentno - očito se boji OLAF-a, kaže Bago.

"S obzirom na to koliko u ovom trenutku imamo u Hrvatskoj prisutnost OLAF-a i Europskog ureda javnog tužitelja, očito je da je taj strah opravdan", smatra predsjednik SDP-a te dodaje: "imamo slučaj Žalac, istražuje se u Ministarstvu poljoprivrede, prvenstveno zbog Tolušića, taj strah ima temelja", rekao je. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Cijena ugovora vrtoglavo rasla Tolušić dio istrage u aferi Softver? "Za posao je plaćeno 20 posto manje od ugovorenog"

Ministrica će vjerojatno zbog ove bizarne situacije izaći iz Vlade, ali ostaju dva člana pod istragom, ustvrdio je Bago.

"Imamo sustav koji ne funkcionira. Nije uhićena samo gospođa Žalac, Uhićen je i čovjek koji je kroz SAFU trebao nadzirati kako se troše novci iz EU Fondova. Mi želimo da novac iz Fondova EU ide onima koji stvarno imaju dobre projekte, a ne najbržem prstu", kaže Grbin koji smatra da Hrvatskoj trebaju novi izbori. "Na kojima bi građani odlučili kome će dati povjerenje", kaže Grbin koji je duboko uvjeren da HDZ ne bi ponovno dobio povjerenje građana. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna po nju došla odvjetnica Gabrijela Žalac izašla iz istražnog zatvora u Remetincu

"Ako idemo u rekonstrukciju Vlade, nećemo dobiti ništa. Dobit ćemo samo nova lica koja će nastaviti raditi isto kao njihovi prethodnici", rekao je Grbin.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene