U sklopu današnjeg Dnevnika Nove TV objavljena su promišljanja birača u 5., 6. i 7. izbornoj jedinici.


Nova TV je u sklopu praćenja parlamentarnih izbora 2015., pripremila veliko terensko predizborno istraživanje na 10 izbornih jedinica. Istraživanje je, za Novu TV provela agencija Ipsos od 22.10.–2.11.2015.

Istraživanje je provedeno metodom lice u lice na reprezentativnom uzorku građana za svaku izbornu jedinicu. Ispitanici su glasačke preferencije iskazivali putem metode tajnog izjašnjavanja. Uzorak u 5. izbornoj jedinici bio je 415 ukupno ispitanika s mogućnošću pogreške +/- 4,8 posto. Uzorak u 6. izbornoj jedinici je 422 ukupno ispitanika s mogućnošću pogreške +/- 4,8 posto dok je uzorak u 7. izbornoj jedinici 420 ukupno ispitanika s mogućnošću pogreške +/-4,8 posto. Istraživanje donosi promišljanje birača dva tjedna prije izbora.

Vezani članci Slika nije dostupna VELIKO TERENSKO ISTRAŽIVANJE Objavljeno i promišljanje birača Grada Zagreba Slika nije dostupna VELIKO ISTRAŽIVANJE DNEVNIKA NOVE TV Nakon 5 izbornih jedinica, rezultat i dalje tijesan

U sklopu današnjeg Dnevnika Nove TV objavljena su promišljanja birača u 5., 6. i 7. izbornoj jedinici.

Peta izborna jedinica obuhvaća Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku i Vukovarsko-srijemsku županiju.

Dva tjedna prije izbora, u petoj izbornoj jedinici Domoljubna koalicija osvojila bi 40,81 % glasova, koalicija Hrvatska raste osvojila bi 34,58 % glasova, a Most nezavisnih listi 7,97 % glasova. Govoreći u mandatima, te brojke znače sigurnih 7 mandata za Domoljubnu koaliciju, 6 mandata za koaliciju Hrvatska raste od kojih je 5 sigurno, te jedan siguran mandat za Most nezavisnih listi. Ako se koalicija Hrvatska raste ne izbori za jedan manje izvjestan mandat, za njega se mogu izboriti Živi zid, HDSSB koji bi time imali po jedan mandat ili pak Domoljubna koalicija koja bi time dobila osam mandata.

VELIKO ISTRAŽIVANJE DNEVNIKA NOVE TV Nakon 5 izbornih jedinica, rezultat i dalje tijesan

Šesta izborna jedinica obuhvaća jugoistočni dio Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačku županiju i jugoistočni dio Grada Zagreba.

Po stanju izbornih preferencija prije zadnjeg tjedna kampanje, po jedan siguran mandat u šestoj izbornoj jedinici imali bi koalicija Bandić Milan 365 i drugi s 8,22% glasova te Most nezavisnih listi s 11,35 % potpore birača. U slučaju koalicije Hrvatska raste s 30,35% glasova, svih pet mandata je sigurno, dok je u slučaju Domoljubne koalicije s 35,23% glasova, od šest mandata sigurno njih pet.

U ovoj jedinici, Živi zid, prema promišljanju birača dva tjedna prije izbora, tek treba osvojiti jedan mandat. Za dva manje izvjesna mandata u ovoj jedinici, bore se četiri opcije. Ukoliko oni ne pripadnu Domoljubnoj koaliciji ili Živom zidu, za njih se mogu izboriti koalicija Hrvatska raste koja bi time dobila i šesti mandata odnosno Most nezavisnih listi koji bi time bio na dva mandata.

'Pitanje svih pitanja je koliko će duboka biti košara svih 'propalih glasova''

Sedma izborna jedinica obuhvaća jugozapadni dio Zagrebačke županije, Karlovačku županiju, istočni dio Primorsko-goranske županije i južni dio Grada Zagreba.

Prema promišljanjima birača dva tjedna prije izbora, Domoljubna koalicija osvojila bi 36,79 % glasova, zatim koalicija Hrvatska raste 35,16 % glasova, a Most nezavisnih listi 11,03 % glasova. U mandatima, te brojke znače 6 mandata za Domoljubnu koaliciju te 6 mandata za koaliciju Hrvatska raste i 2 mandata za Most nezavisnih listi. Mandati su u slučaju Domoljubne koalicije sigurni, dok u slučaju koalicije Hrvatska raste od navedenih 6 mandata, 5 možemo smatrati sigurnim, dok od 2 mandata za Most nezavisnih listi jedan možemo smatrati sigurnim.

Za dva manje izvjesna mandata, bori se čak pet opcija. Ukoliko mandati ne odu koaliciji Hrvatska raste i Mostu nezavisnih listi, za njih se mogu izboriti Domoljubna koalicija koja bi time dobila sedam mandata ili pak Živi zid i koalicija Bandić Milan 365 i drugi koji bi time dobili po jedan mandat.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook