Na izborima na koje izlazimo 11. rujna birači će i ovaj put osim liste moći zaokružiti i ime.


Na parlamentarnim izborima koji će se održati u nedjelju 11. rujna birači će na biračkom listiću osim liste moći zaokružiti i jedno ime koje smatraju najboljim izborom. Preferencijalno glasovanje uvedeno je na prošlim parlamentarnim izborima.

Vezani članci Granični prijelaz, ilustracija MUP objavio koliko je hrvatskih državljana do podneva imalo neodgodiv razlog za ulazak u zemlju: "Broj ne odudara od prosjeka" Mario Jurić: Glasačko mjesto u Dubrovniku - 3 Već drugi izbori u vrijeme pandemije: Kako izaći na birališta uz minimalnu opasnost od zaraze koronavirusom

Na biračkim mjestima i ove će nas godine dočekati poveći listići, a mnogi će se zapitati kako pravilno glasovati. Evo objašnjenja.

Naš listić podijelili smo na četiti zamišljene liste imena 'A', 'B' 'C' i 'D'.

Opcije u kojima će vaš listić biti važeći su sljedeće:

Opcija jedan: Zaokruživanjem neke od lista, primjerice liste B i jednog kandidata s te iste liste birali ste listu i kandidata kojeg želite i to je siguran glas.

Opcija dva: Možete zaokružiti samo jednog kandidata s bilo koje od ponuđenih lista i tako dati glas njemu i listi.

Opcija tri:
Ukoliko želite, možete glasovati za čitavu listu i zaokružiti primjerice listu D i tako glas dati opciji za koju vjerujete da je u redu.

Opcija četiri:
Zaokruživanjem primjerice jednog od kandidata na listi A, zaokruživanjem liste B i zaokruživanjem kandidata na listi C vaš glas otići će listi koju ste zaokružili dok kandidati koje ste zaokružili neće dobiti vaš glas.

Opcija pet:
Ukoliko na nekoj od lista, primjerice listi A zaokružite više kandidata, vaš glas odlazi čitavoj listi odnosno političkoj opciji pod kojom se nalaze ti kandidati.

A redovita pojava na izborima su nevažeći glasački listići. Ovo su neke od situacija u kojima će se proglasiti upravo takvima.

Opcija jedan: Ukoliko zaokružite po jednog ili više kandidata na različitim listama, primjerice jednog kandidata na listi C i jednog kandidata na listi D, vaš listić je nevažeći.

Opcija dva:
Listić je nevažeći i ako zaokružite dvije liste.

Opcija tri:
Vaš listić će, naravno, biti nevažeći ukoliko ne zaokružite niti jednog kandidata ili listu.