Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi put nakon skandala

OGLASIO SE PAPA 'Zbog ove tužne činjenice neću odustati od reformi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo u nedjelju je osudio nedavno curenje povjerljivih vatikanskih dokumentata, no rekao je i da ga to neće odvratiti od daljnje provedbe reformi unutar Svete Stolice.

Papa Franjo u nedjelju je osudio nedavno curenje povjerljivih vatikanskih dokumentata, no rekao je i da ga to neće odvratiti od daljnje provedbe reformi unutar Svete Stolice.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Opsežno objašnjenje Katolički biskupi protive se blagoslovu istospolnih parova: Vatikan ih pokušao umiriti novim objašnjenjem Papa Franjo na misi Papa uputio važnu poruku: "Trebali bi živjeti svaki dan i svaki trenutak sa zahvalnošću i nadom"

U prvom javnom komentaru o tom slučaju nakon prošlotjednog uhićenja dviju osoba osumnjičenih da su dali dokumente talijanskim novinarima, okupljene je vjernike na Trgu svetoga Petra u Rimu pozvao da ih informacije koje su procurile ne uznemire.

"Želim vam poručiti i da me ova tužna činjenica bez sumnje neće odvratiti od daljnjeg rada na reformama uz pomoć mojih pomoćnika i potporu svih vas", rekao je Papa.

VATILEAKS Papa je ogorčen, ali odlučan: 'Pokažimo mirnoću i poniznost, reforme idu dalje'

Prošli tjedan službeni je Vatikan uhitio dvoje visokorangiranih dužnosnika Svete Stolice, jer su navodno omogućili curenje dokumenata s informacijama koje su poslužile kao predložak autorima dviju knjiga.

Oboje osumnjičenih bili su članovi povjerenstva što ga je Franjo osnovao nekoliko mjeseci nakon izbora u ožujku 2013., a dužnost članova bila je nadzor vatikanskih financijskih poslovanja tijekom 2013. i 2014. te savjetovanje Pape o financijskim i administrativnim reformama unutar Svete Stolice. Uhićeni španjolski prelat u Vatikanu, monsinjor Lucio Angel Vallejo Balda i talijanska laikinja Francesca Chaouqui oboje su bili članovi u međuvremenu raspuštenog povjerenstva.

Knjige "Trgovci u hramu" novinara Gianluigija Nuzzija i "Škrtost" Emiliana Fittipaldija utemeljene su na spomenutim povjerljivim vatikanskim dokumentima te upućuju na to da su Franjini pokušaji da reformira vatikansku birokratsku mašinu - Rimsku kuriju, uspjeli samo polovično te bacaju sumnju na sposobnost australskog kardinala Georgea Pella kojega je Franjo imenovao vatikanskim "ministrom financija".

"Krađa tih dokumenata je kriminalno djelo, vrijedno žaljenja koje nikome ne pomaže", rekao je danas papa Franjo, dodavši da su neke reforme koje su sugerirali članovi povjerenstva, već počele davati rezultate.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene