Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PANDEMIJA UČINILA SVOJE

Alarmantni porast nasilja nad djecom, posebno seksualnog zlostavljanja: "Mjere uvedene da bi ih se zaštitilo dovele su do toga da su djeca ostala zatvorena sa zlostavljačima"

Aktualno Galerija Porast broja slučajeva zlostavljanja djece - 3 Porast broja slučajeva zlostavljanja djece - 3 Foto: DNEVNIK.hr Porast broja slučajeva zlostavljanja djece - 2 Porast broja slučajeva zlostavljanja djece - 2 Foto: DNEVNIK.hr Porast broja slučajeva zlostavljanja djece - 1 Porast broja slučajeva zlostavljanja djece - 1 Foto: DNEVNIK.hr Katarina Dodig Čurković Katarina Dodig Čurković Foto: DNEVNIK.hr +4 Gordana Buljan Flander Galerija 1/9 >>
Pandemija, lockdown i potres razlozi su narušenog mentalnog zdravlja djece i mladih. Više donosi reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo.

Pandemija je učinila svoje. Nasilje nad djecom ove je godine u znatnom porastu, posebice seksualno zlostavljanje. 

''Porast je više od 60 posto. Mi to vidimo u svakodnevnoj kliničkoj praksi. Došlo je do pandemijskog paradoksa. Mjere koje su uvedene da bi se zaštitila djeca dovele su do toga da djeca budu zatvorena sa zlostavljačima'', kaže Gordana Buljan Flander iz Poliklinike za zaštitu djece.

Zašto porast ove, a ne prošle godine? ''Kad je bio najstroži lockdown, djeca se nisu imala kome javiti jer su bila zatvorena sa zlostavljačima. Nije bilo škole, nije bilo treninga, nije bilo institucija koje su to mogle prepoznati i kojima su se djeca mogla požaliti'', pojašnjava Buljan Flander.

Porast autoagresije

Dječji psihijatri zamjećuju porast autoagresije i samoozljeđivanja za 30-ak posto.

''Vidjeli smo da su nam najrizičniji ovi u dobi od 13 do 16 godina. Osim što imamo oblike ozljeđivanja oštrim predmetima, često posežu za psihoaktivnim tvarima. Prema ovogodišnjim istraživanjima, anksioznost, depresija, stres, problemi sa spavanjem najčešće su tegobe koje navode djeca i mladi, a izravna su posljedica pandemije'', otkriva pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek Katarina Dodig Ćurković.

Alarmantno stanje i nedostatak stručnjaka

''Je li alarmantno? Apsolutno je alarmantno, apsolutno treba djelovati sada. Ovo je sada možda trenutak, ako nismo zakasnili, da učinimo zaštitu'', poručuje dječja pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević.

Problem je nedostatak psihologa i pedagoga. Nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa mobilni timovi jedva su formirani.

Pročitajte i ovo Silovanje, ilustracija (Davor Javorović/PIXSELL) PODIGNUTA OPTUŽNICA Strava u Splitu: 60-godišnjak oko škola lijepio oglase za druženje pa više puta silovao maloljetnicu

''Mobilni timovi dobar su primjer kako bi u budućnosti mogli biti mobilniji, operativniji i učinkovitiji kada treba pružati stručnu pomoć u školama'', smatra Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Za hitne slučajeve tu su i besplatni brojevi telefona, ali kada dođe do toga, tada je često i prekasno. A situacija je, zaključuju stručnjaci - kritična.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene