Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva pomoć

Ovim potezima možete nekome spasiti život! Naučite ili se prisjetite masaže srca i umjetnog disanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danskom nogometašu Christianu Eriksenu liječnici su u subotu spasili život. Donosimo vam korake za umjetno disanje i masažu srca.

Potreseni šokantnim scenama sa Europskog prvenstva, kada se danski reprezentativac Christian Eriksenu prijenosu uživo srušio na teren, ljudi su po društvenim mrežama masovno počeli dijeliti upute za pružanje prve pomoći. U videu Hrvatskog Crvenog križa prisjetite se kako se to radi. 

Umjetno disanje i masaža srca mogu održavati cirkulaciju krvi u mozgu i srcu. Oživljavanjem se dobiva na vremenu i odgađa opasnost oštećenja mozga. Ovo su koraci kojima nekome možete spasiti život:


1. Provjerite možete li probuditi onesvještenu osobu. Ukoliko se ne budi, započnite oživljavanje.

2. Stavite korijen dlana na sredinu prsnog koša unesrećene osobe koja leži na leđima. Preko njega stavite dlan druge ruke i isprepletite prste. Pazite da ne dodirujete rebra. Postavite se okomito na prsnu kost unesrećene osobe. Ruke ispružite u laktovima i započnite pritisak na prsni koš. Pritisnite prsnu kost pet do šest centimetara, otpustite pritisak bez odvajanja dlana od prsne kosti. 

3. Tako napravite 30 pritisaka brzinom 100-120 pritisaka u minuti.

4. Otvorite dišni put. Postavite dlan na čelo unesrećene osobe, zabacite glavu unatrag, dva prsta postavite ispod brade i podignite je.

5. Palcem i kažiprstom zatvorite nos unesrećene osobe. Održavajte glavu zabačenom i bradu podignutom.

6. Normalno udahnite i svojim ustima potpuno obuhvatite usta unesrećene osobe. Upuhnite zrak u trajanju jedne sekunde. Odmaknite usta i pogledajte širi li se prsni koš. Ako ne, zabacite glavu jače, podignite više bradu, provjerite usnu šupljinu. Ako je vidljiv strani predmet, izvadite ga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bravo! Danski heroj: Kapetan prvi pomogao Eriksenu, izvadio mu jezik i dao umjetno disanje

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna užas na euru Nakon šokantnih scena na terenu, iz Danske ipak dobra vijest: "Eriksen je pri svijesti, razgovarao sam s njim"

7. Nakon dva upuha nastavite s pritiscima na prsnu kost i oživljavajte u omjeru 30 pritisaka, dva upuha. Ponavljajte sve dok osoba ne dođe k svijesti ili do dolaska Hitne pomoći.

8. Ako normalno diše stavite ga u bočni položaj s ispruženom jednom rukom okomito na tijelo.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene