Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kardinal Bozanić

'Ovdje je započeo zločin protiv čovječnosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kardinal Josip Bozanić održao je homiliju povodom godišnjice Bleiburga.

Prije 70 godina, kada je veliki dio Europe i svijeta slavio oslobođenje od totalitarnih ideologija zla, mi mjesec svibanj 1945. pamtimo po strašnim pokoljima, zločinima protiv čovječnosti počinjenim pod znakom zvijezde petokrake, izjavio je u subotu na bleiburškom polju Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u povodu obilježavanja bleiburške tragedije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mrlja na savjesti političara Četiri godine pakla: 'Nekada smo imali kuću, a sad živimo u šatoru. Do kraja smo poniženi' Slika nije dostupna Više od 8000 žrtava I 19 godina nakon krvavog pokolja on se svima smije u lice

"Danas smo se okupili na ovome polju gdje je nakon završetka Drugog svjetskog rata prije 70 godina započela bleiburška tragedija hrvatskoga naroda, taj zločin protiv čovječnosti što ga je sustavno izvršila jugoslavenska vojska pod znakom crvene zvijezde petokrake", kazao je Bozanić u svojoj homiliji pred, kako navode organizatori, više od 50.000 ljudi. Bozanić je kazao da je na ovom polju počeo križni put koji je nastavljen u kolonama smrti u neistraženim jamama i logorima, a sve bez svjedoka, sudova i presuda s ciljem da se žrtvama zatre svaki spomen i trag groba.

Kardinal je podsjetio da je 1945., za razliku od zapadne Europe u Hrvatskoj kao i u nekim drugim zemljama srednje i istočne Europe došlo do zamjene jedne totalitarističke vlasti drugom te da je dotadašnji nacifašizam zamijenio komunizam.

"Za nas je osvajanje vlasti od komunističkog totalitarnog sustava značilo novi početak progona, zatvora i ubijanja nevinih ljudi; tu su jame i fojbe te već poznate i još nepoznate i neistražene masovne grobnice i grobišta", kazao je kardinal.

Kardinal se u tom kontekstu osvrnuo na riječi pape Ivana Pavla II. u Mariji Bistrici u listopadu 1998. godine kada je kazao da je 20. stoljeće bilo obilježeno trima velikim zlima: fašizmom, nacizmom i komunizmom.

Počela komemoracija na Bleiburgu

Izrazio je također žaljenje što se u našoj domovini posebno zadnjih godina ponovno žele oživjeti sukobi i stare ideološke podjele za koje se vjerovalo da su dijelom prevladane.

"Raspiruje se mržnja, nameće se netrpeljivost i isključivost i nekima kao da je stalo produbljivati neistine ne bi li se produljili sukob i nasilje iz vremena totalitarizma. Po njegovim riječima, nasuprot domoljubnom antifašističkom otporu iz Drugoga svjetskog rata danas se pojavljuje neka nova ideologija antifašizma koju ne nalazimo u suvremenosti drugih europskih zemalja".

"Izmišljanje neke fašizacije Hrvatske hrani tu ideologiju.... ne dopuštajući da hrvatsko društvo raste u slobodi, zajedništvu i suživotu. Za suvremen, miran i skladan razvoj hrvatskog društva potreban je odmak i otklon od ideologija zla 20. stoljeća", rekao je kardinal.

Pozvao je prisutne da ne dopuste ni da sjeme novih ideologija antifašizma i antikomunizma unosi nove-stare podjele u našu svakidašnjicu. Govoreći specifično o bleiburškoj tragediji izrazio je žaljenje što se još nije došlo do potpunije istine o svim žrtvama rata i poraća i zapitao se bojimo li se istine i vladaju li u Hrvatskoj snage koje ne žele da istina dođe na vidjelo.

"Kako inače objasniti nemar državnih institucija da se dođe do, koliko je moguće potpunije istine o svim žrtvama, da se ispitaju sve jame, masovne grobnice i stratišta te da ih se dolično označi bez obzira kojem narodu ili vjeroispovijesti pripadali, bez obzira na kojoj su strani ili bez strane pale, te da im se zagarantira principijelan pijetet".

Još jednom je istaknuo da ne smijemo biti zarobljeni u ideološkim sukobima Drugoga svjetskog rata i sve prisutne na Bleiburgu pozvao da ovo polje gledaju vjerničkim srcem.

"Ovdje, gdje je smrt ostavila duboke tragove, pred nama je rječita poruka nade... S ovog polja obilježenog hrvatskim križevima naš je pogled uprt prema Kristovu križu i ispunjen nadom u Božje milosrđe", rekao je.

Na kraju homilije kardinal Bozanić spomenuo se kardinala Alojzija Stepinca i njegova snažnog poziva na opraštanje i pomirenje te citirao riječi svetog Ivana Pavla II. da "oprostiti i pomiriti se, znači očistiti sjećanja od mržnje, zavade i želje za osvetom". Ovdje, kako je rekao, nismo došli nošeni zlom, strahom i progonstvom i nismo vođeni političkim motivima.

"Danas se nismo došli vratiti u prošlost i ostati u njoj nego moliti za našu domovinu, djecu i mlade", zaključio je kardinal Bozanić.

U nastavku komemoracije molitvu za žrtve islamske vjeroispovijesti vodio je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz Hasanović.

Komemoracija na bleiburškom polju odvija se u organizaciji Počasnog bleiburškog voda i pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda Dragana Čovića.

Vijence u znak sjećanja su na bleiburškom polju su u nastavku komemoracije, među ostalima, položili u ime hrvatske predsjednice njezina posebna izaslanica Bruna Esih, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, branitelji iz Savske ceste, te predstavnici Hrvata iz RH, BiH i SAD-a.

Premijer Zoran Milanović, predsjednik Sabora Josip Leko i ministar obrane Ante Kotromanović u petak su počast žrtvama Križnog puta odali u Teznom kraj Maribora, na mjestu masovne grobnice snaga NDH i civila pobijenih u svibnju 1945.

Bleiburškom tragedijom naziva se stradanje više desetaka tisuća vojnika i civila koji su se u svibnju 1945. htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslavenskoj. Neki su ubijeni na Bleiburškom polju, a mnogi su stradali idućih mjeseci u marševima danas poznatima kao ‘križni putovi’.

Karamarko: Hrvatska još nije odala pravi pijetet žrtvama na Bleiburgu

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u subotu nakon komemoracije za žrtve bleiburške tragedije, čiji najdonji broj povjesničari procjenjuju na oko 50.000, da Hrvatska još nije odala pravi pijetet tim žrtvama i imenovala odgovorne za taj zločin te da hrvatska socijaldemokracija nikada neće biti istinska socijaldemokracija sve dok se ne odrekne zločina Josipa Broza Tita.

"Mi još uvijek nismo odali pravi pijetet tim žrtvama (...) to možemo učiniti ako se napokon imenuju oni koji su odgovorni za ove grozne žrtve. Mi jako dobro znamo, hrvatska socijaldemokracija nikada neće biti prava socijaldemokracija dok se ne odrekne zločina Josipa Broza Tita", rekao je Karamarko.

Mi stalno slušamo licemjerno priznanje da se tu dogodio neki zločin, kazao je Karamarko, dodajući da nikako da se se imenuje tko je kriv i kaže tko ima zapovjednu odgovornost za sve te žrtve.

Grbin: žalovanje u Bleiburgu nije za žrtvama nego za propalom NDH

Saborski zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin izjavio je u subotu u Puli, komentirajući komemoraciju u povodu Bleiburške tragedije, kako to nije žalovanje za žrtvama, već je to žalovanje za propalom državnom tvorevinom, NDH.

"Oni koji doista žele žalovati za žrtvama strašnog zločina odlaze u Tezno, odlaze u Macelj ili odlaze na Kočevski rog. Oni koji idu na Bleiburg žele iskoristiti današnji dan kako bi dobili jeftine političke poene, a u osnovi ne razmišljaju o tome da relativiziraju zločine koje su počinjene upravo u ime te NDH", istaknuo je Grbin koji je, odgovarajući na pitanje novinara na koga konkretno misli, istaknuo kako govori o saborskom zastupniku i predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku.

"Kada Angela Merkel odlazi u Dachau, kada mi odlazimo u Jasenovac, mi ne kopamo po prošlosti prije 70 ili 80 godina, već želimo poručiti kako se zločin dogodio i da se zločin može ponovno dogoditi ponovno", rekao je Peđa Grbin.

Dodao je kako smo u nažalost u Hrvastkoj imali prilike prije 25 godina vidjeti jedan takav zločin.

Stoga, dodao je, "moramo uporno ponavljati da je svaki zločin za osudu, kako žrtve treba uzdizati, a NDH ostaviti tamo gdje joj je mjesto, odnosno u ropotarnici povijesti".

'Ako HDZ ne želi sučeliti stavove o budućnosti onda je bolje da šuti'

"Ako kolege iz HDZ-a mogu govoriti samo o prošlosti, ako ne mogu govoriti o budućnosti i ne žele doći na sučeljavanje te s nama sučeliti stavove o tome kakvu Hrvatsku vide u budućnosti, onda im je bolje da šute", poručio je SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin.

Na pitanje novinara ne smatra li to uvredljivim prema onima koji su danas bili na komemoraciji u Bleiburgu, prvenstveno prema zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozanić koji je predvodio misu, predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Grbin je odgovorio kako su predstavnici Crkve, predstavnici određenih institucija, a da je saborski zastupnik Karamarko ipak predstavnik jedne državne institucije

"Predstavnici Crkve su predstavnici određenih institucija i s njima možemo razgovarati, ali kolega saborski zastupnik Karamarko je ipak predstavnik jedne državne institucije, a u Ustavu Republike Hrvatske vrlo jasno piše kako je samostalnost Hrvatske očuvana unatoč NDH", izjavio je Grbin.

Odgovarajući na pitanje zašto Hrvatska kao jedina članica Europske unije nema poseban ured za istraživanje komunističkih zločina, Grbin je kazao kako se u Hrvatskoj istražuju svi zločini.

"Zločini za nas nemaju ime i prezime, za nas nemaju ideologiju. Da li su počinjeni u ime jedne ili druge države, oni su za nas zločini. Kod nas postoje tijela koja ih istražuju i istraživat će ih te se nadam da će istraživanja uroditi plodom i da će oni koji su krivi za pojedini zločin biti sankcionirani", zaključio je Peđa Grbin. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene