Pred hrvatskom poreznom bili su čisti. Koliko su zarađivali, toliko su trošili. A onda se ispostavilo da njih 14 na računima europskih banaka imaju 1,7 milijardi kuna.


Žive i rade u Hrvatskoj. A u bankama diljem Europske unije - skrivaju milijune. 14 građana koje je otkrio "porezni uskok" Ministarstva financija, u idućim će danima morati dokazati - odakle im novac.

Vezani članci Slika nije dostupna Od 1. siječnja znat će za svaku vašu zarađenu lipu! Slika nije dostupna Francuska: Porez na prihode od 75 % proglašen neustavnim

Pred hrvatskom poreznom bili su čisti. Koliko su zarađivali, toliko su trošili. A onda se ispostavilo da njih 14 na računima europskih banaka imaju 1,7 milijardi kuna.

U 19 zemalja Hrvati imaju 3,2 mlijarde kuna ušteđevine

'Nije problem o držanju novca nego koje je podrijetlo tog novca. Jer je vrlo sumnjivo ako imate neku prosječnu plaću, živite u stanu koji ste kupili na kredit i onda negdje drugdje u banci držite ne tisuće i stotine kuna, već puste milijune', kazala je Vedrana Pribičević iz Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta. 

14 Hrvata mora dokazati odakle im 1,7 MILIJARDI kuna ušteđevine

Za svaku kunu koji imaju na tim računima trebat će predočiti pisani trag.

'Vjerodostojne isprave ili o naslijedstvu ili darovima ili ostvarenoj imovini temeljem provizija', kazao je dr. sc. Vlado Brkanić porezni i financijski stručnjak, RRIF.

Otkrio ih je nesrazmjer imovine i primanja. Poreznicima sada moraju dostaviti tražene dokumente u roku osam dana.

'Proizlazi da će morat platit porez', napominje Brkanić.

Nakon što dobiju rješenje imaju 15 dana da uplate 40 posto poreza i prireza za razliku imovine i primanja, i 12 posto poreza i prirez na kamate koje su dobili.

'S obzirom na iznose o kojima se radi vrlo vjerojatno je riječ, ako ne uspiju dokazati i o pranju novca', dodaje Pribičević.

U tom slučaju ih preuzimaju kaznene institucije.

'Tek nedavno je započeo s radom Samostalni Sektor za otkrivanje poreznih prevara i mogu vam reći, po onome kako to danas izgleda, da će se vrlo brzo tog samostalnog sektora mnogi bojati', kazao je Dinko Cvitan.

Red se uvodi, ali sustav još treba doraditi smatra bivši ministar financija. Pred poreznim USKOK-om, oni koji love u mutnom, sve teže će se skrivati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook