Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TRŽIŠTE NEKRETNINA

Cijene stanova u Zagrebu rastu munjevitom brzinom, a radnika nema: "Oni najbolji su otišli"

Aktualno Galerija Nekretnine sve skuplje, radnika sve manje - 1 Nekretnine sve skuplje, radnika sve manje - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nekretnine sve skuplje, radnika sve manje - 2 Nekretnine sve skuplje, radnika sve manje - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nekretnine sve skuplje, radnika sve manje - 3 Nekretnine sve skuplje, radnika sve manje - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nekretnine sve skuplje, radnika sve manje - 4 Nekretnine sve skuplje, radnika sve manje - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Nekretnine sve skuplje, radnika sve manje - 5 Galerija 1/8 >>
Cijene nekretnina u Zagrebu ne prestaju rasti. Kvadrat novogradnje popeo se na tri tisuće eura, a u središtu grada na dan se uspiju prodati tek dva stara stana. To je upola manje nego prije potresa, a majstora kronično i dalje nema.

Pomama za stanovima u Zagrebu je ogromna, a velika potražnja znači da građevinari mogu odrediti gotovo bilo koju cijenu. Vlasnik građevinske tvrtke Drago Martinović potvrdio je kako je novogradnja sve skuplja. Država također lijepo zaradi na novim zgradama. 18% bez PDV-a, no država ni kad bi htjela nema toliku snagu da bi mogla intervenirati na tržištu smatra državni tajnik Željko Uhlir.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dome, slatki dome Htjeli biste kupiti novi stan? Sjednite i pogledajte ove podatke Ilustracija gradnje stambene zgrade Gdje je stambena politika? Za mjesto u garaži traže 20.000 eura, a sve je više prisutan još jedan trend

Tržište se tako formira u grabi, a radnici se nadaju kako će im, zbog manjka radne snage, rasti plaće. No, građevinari nisu zadovoljni kvalitetom radne snage. "Oni najbolji su otišli, u Hrvatskoj su ostali ovi koji su pozavršavali studije i pročitali sve novine“, kazao je Drago. Radniku je plaća preko sedam tisuća kuna, doznaje novinarka Barbara Golja.

Plaća bi mu dugo mogla takva i ostati ako banke budu nezadovoljne kamatnim stopama na stambene kredite. "Povećanje kamatnih stopa koje se predviđa može dovesti do značajnih promjena na tržištu nekretnina, tako da je predviđati daljnji rast jako nezahvalno“, smatra stoga stručnjak Boro Vujović.

U Hrvatskoj je sve postalo jako nezahvalno, i kupovati, i prodavati, i graditi, ali i raditi. Iz Hrvatske gospodarske komore kažu kako je cijena nekretninama narasla za šest posto. Ali nezahvalno je govoriti o hrvatskim prosjecima.

Jer na ponudama u ostatku Hrvatske, kupci se pri kupnji prosječne nekretnine većinom zahvaljuju, a u nekim novim normalnostima, sigurno će biti zahvalnije kupiti nekretninu što dalje od Zagreba.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene