Obavijesti Video Pretražite Navigacija
do isteka zaliha

Ne budi samo Srbin... budi e-Srbin. Ponuda od 13. pyjнa: Osvanuli plakati, otkrivamo o čemu se radi

Osvanuli plakati \'\'Budi e-Srbin\'\'
Osvanuli plakati \'\'Budi e-Srbin\'\' DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Osvanuli plakati \'\'Budi e-Srbin\'\' Osvanuli plakati \'\'Budi e-Srbin\'\' Foto: DNEVNIK.hr stranica e-Srbin stranica e-Srbin Foto: DNEVNIK.hr Stranica e-Srbin Stranica e-Srbin Foto: DNEVNIK.hr +0 Stranica e-Srbin Galerija 1/4 >>
''Ne budi samo Srbin... Budi e-Srbin'', piše na plakatima koji su osvanuli u Hrvatskoj. Navodi se da ponuda vrijedi od 13. rujna do isteka zaliha. Otkrivamo o kakvoj se akciji radi.

Na internetskoj stranici e-Srbin.hr možete pročitati detaljne upute kako postati e-Srbin.

Pročitajte i ovo Ilustracija Narodi Jugoslavije Nova analiza genetskog podrijetla Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca mnogima se neće svidjeti: "Uvijek smo duboko u sebi znali" Vojnici - 2 Ruski plaćenici Srpski vojnici žale se na okrutnost! Pucaju im iznad glava, mlate ih i tjeraju u borbu bez streljiva: "To znači da te šalju u sigurnu smrt ili barem ranjavanje"

Uoči početka popisa stanovništva pokrenuta je kampanja za pripadnike srpske nacionalne manjine. Organizatori podsjećaju da sustav e-Građani omogućava građanima da samostalno koriste desetine usluga javnih tijela, bez kontakta sa državnom i lokalnom administracijom, bez čekanja u redovima i mogućih nesporazuma.

Osvanuli plakati \'\'Budi e-Srbin\'\' stranica e-Srbin (Foto: DNEVNIK.hr)

Omogućeno slobodno izjašnjavanje

''Na popisu stanovništva 2021. prvi je put otvorena mogućnost da se osobe koje su e-Građani sami popišu. Ta mogućnost osobito je značajna za nacionalne i druge manjine jer im omogućava u potpunosti slobodno izjašnjavanje'', objasnili su.

Naglašavaju da je ostvarivanje određenih kolektivnih prava pripadnika srpske zajednice moguće ovisno o njihovom udjelu u ukupnom broju stanovnika Republike Hrvatske koji se utvrđuje popisom stanovništva.

Ustavnim zakonom propisano je da se pripadnicima nacionalnih manjina, kojih ima više od 1,5% u ukupnom stanovništvu RH, jamči najmanje jedno, a najviše tri zastupnička mjesta pripadnika te nacionalne manjine u Saboru.

Osvanuli plakati \'\'Budi e-Srbin\'\' Stranica e-Srbin (Foto: DNEVNIK.hr)

Pripadnici nacionalnih manjina, koji u ukupnom stanovništvu Republike Hrvatske sudjeluju s manje od 1,5% stanovnika, imaju pravo ukupno izabrati najmanje četiri zastupnika pripadnika nacionalnih manjina.

''Vitalni interes''

Također je propisano da pripadnici nacionalnih manjina u općinama i gradovima u kojima sudjeluju u stanovništvu od 5% do 15% imaju pravo na jednog vijećnika – manjinskog predstavnika u predstavničkom tijelu jedinice.

Ako sudjeluju u stanovništvu općina i gradova sa više od 15% te u županijama s više od 5%, pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo na razmjernu zastupljenost u predstavničkim tijelima. Ako se ne postigne zastupljenost predstavnika nacionalnih manjina u predstavničkim tijelima jedinice samouprave, raspisat će se dopunski izbori.

Osvanuli plakati \'\'Budi e-Srbin\'\' Stranica e-Srbin (Foto: DNEVNIK.hr)

Inicijatori akcije podsjećaju da o rezultatima popisa stanovništva ovise mnoga prava koja ostvaruje srpska zajednica. ''Zato je od vitalnog interesa zajednice da rezultati popisa što vjernije odražavaju stvarno brojno stanje Srba u Hrvatskoj'', zaključuju.

Kampanju su pokrenuli Srpsko privredno društvo 'Privrednik', Zajedničko vijeće općina, Prosvjeta, SDF i SNV.

Svrha je lakše i učinkovitije provođenje popisa u zajednici s ciljem pravovremenog informiranja zajednice o pravima i obvezama vezanim uz predstojeći popis stanovništva.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene