Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlukom ministra

Osnovano Povjerenstvo za primjenu indijske konoplje u medicinske svrhe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenstvo, između ostalog, treba osigurati stručnu podlogu za donošenje političke odluke o tom pitanju.

Odlukom ministra zdravlja Siniše Varge osnovano je Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje/kanabinoida u medicinske svrhe, na čije je čelo imenovan Ognjen Brborović s Katedre za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sukob interesa Povjerenstvo kaznilo Vargu s 20.000 kuna zbog sukoba interesa Slika nije dostupna Bivši ministri MIP dao 'zeleno svjetlo': Oni će se vratiti u saborske klupe

Zadaća povjerenstva je istraživanje mogućnosti primjene indijske konoplje kod oboljelih kojima takva terapija može pomoći u liječenju, s obzirom da njezina legalizacija u medicinske svrhe zadire u niz zakona i međunarodnih konvencija koje je Hrvatska potpisala, izjavio je Brborović.

Povjerenstvo treba osigurati stručnu podlogu za donošenje političke odluke o tom pitanju, pružiti javnosti relevantne informacije i činjenice o koristima i rizicima upotrebe konoplje u medicini, te donijeti preporuke za što kvalitetniji odgovor zdravstvenog sustava na te promjene, kaže Brborović. On očekuje da bi povjerenstvo moglo završiti svoj posao krajem ljeta ili početkom jeseni.

Vlada najavila legalizaciju konoplje - one industrijske

Povjerenstvo će morati analizirati niz pitanja s obzirom na dezinformacije koje se pojavljujuju oko tog pitanja, kao i na različita rješenja u državama u kojima je dopuštena primjena indijske konoplje u liječenju - od toga koje skupine bolesnika imaju pravo na liječenje konopljom do pitanja pokrića troškova zdravstvenih osiguravatelja, te prava na proizvodnju i distribuciju lijeka na bazi konoplje.

Brborović najavljuje izradu datoteke najvažnijih činjenica vezanih uz indijsku konoplju koji se odnose na zdravstvene učinke, potencijal za uporabu u medicinske svrhe, indikacije za propisivanje indijske konoplje, kao i detaljnu analizu zdravstvenih učinaka prema raspoloživim znanstvenim činjenicama.

Treba razmotriti postojeća rješenja kojima je osigurana opskrba indijskom konopljom u medicinske svrhe u svijetu, posebice u zemljama EU-a, te odabrati najprikladnije rješenje za Hrvatsku, kao i razmotriti pitanje opravdanosti propisivanja kanabinoida u medicinske svrhe na teret obveznog zdravstvenog osiguranja.

U Sloveniji će se lijekovi na bazi konoplje dobivati na recept

Također, Povjerenstvo treba razmotriti potencijalne rizike zloporabe indijske konoplje i predložiti mjere za kontrolu i sprječavanje zloporabe, kao i predložiti izmjene legislative.

Članovi Povjerenstva su Vladimir Trkulja iz Zavoda za farmakologiju zagrebačkog Medicinskog fakulteta, Josip Čulig s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' i Katedre za farmakologiju osječkog Medicinskog fakulteta, Slavko Sakoman, Hrvoje Tiljak s Katedre za obiteljsku medicinu zagrebačkog Medicinskog fakulteta, savjetnik u Vladinu Uredu za suzbijanje zloporabe droga Dubravko Klarić, Tea Strbad iz HZZO-a, Borislav Belev iz KBC-a Zagreb, Marija Pećanac iz Ministarstvo zdravlja i Saša Bajlo iz Udruge 'Medicinska konoplja'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene