Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Previše poginulih na cestama

Osijek: Policija proglasila izvanrednu situaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osječko-baranjska Policijska uprava proglasila je izvanrednu situaciju zbog znatno povećanog broja poginulih na cestama i najavila da sudionike u prometu neće više tek upozoravati, nego će svaki prekršaj kažnjavati.

U prvih devet mjeseci ove godine poginulo je 30 ljudi, a u cijeloj prošloj godini 13, rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU osječko-baranjske Berislav Horvatić, objašnjavajući razloge pooštravanja preventivno-represivnih mjera.

Pročitajte i ovo Dva taksija sudjelovala u prometnoj nesreći u Zagrebu - 1 Nesreća u metropoli VIDEO Krš i lom u centru Zagreba: Sudarila se dva taksija, tramvajski promet bio u prekidu Prljave tablice na automobilima; ilustracija - 1 Loš trik Zaprljate li ih, mogli bi vam iz novčanika izbiti priličnu svotu: Kazne se penju do 1990 eura!

Pošto su najčešći uzroci nesreća prebrza vožnja i alkohol, od ovoga tjedna na području cijele županije pojačano će se pratiti prekoračenje brzine vožnje, a tijekom vikenda u večernjim satima prisutnosti alkohola u krvi vozača. Svaka treća prometna nesreći sa smrtnom posljedicom uzrokovana je brzinom, a svaka peta utjecajem alkohola.

Posebno će se nadzirati biciklisti i pješaci, koji su, rekao je Horvatić, neoprezni i ne poštuju propise. Od ukupnog broja poginulih osoba u prometu ove godine, šest je biciklista i sedam pješaka.

"Do nesreća najviše dolazi zbog bahatosti i bezobzirnosti svih sudionika u prometu. Tu ne mislimo samo na vozače, nego i na bicikliste, ali i na pješake. Biciklisti voze gdje hoće, ne koriste svjetla, ne zaustavljaju se na crvenom, voze se preko pješačkih prijelaza, nepropisno se uključuju u promet. Kultura poštivanja prometnih propisa kod biciklista na izuzetno je niskoj razini. Pješaci, pak, na pješačke prijelaze kreću bez da su pogledali lijevo i desno, uvjerili se da vozač usporava i da će im se zaustaviti pred pješačkim prijelazom", kazao je Horvatić navodeći da je od ukupnog broja poginulih osoba u prometu ove godine, šest biciklista i sedam pješaka.

Na području Osječko-baranjske županije u prvih devet mjeseci zabilježeno je čak 69.163 prekršaja u prometu, izdano je 26.382 upozorenja, 3554 osobe vozile su pod utjecajem alkohola, 22.707 ih je kažnjeno zbog neprilagođene brzine, 9888 nije koristilo pojas, a 4114 je uhvaćeno prilikom korištenja mobitela u vožnji.

Ove je godine ispisano čak 2500 kazni biciklistima, što je za 800 više nego cijele prošle godine. Pritom je, samo na području Osijeka, ove godine čak 677 biciklista uhvaćeno da upravlja biciklom u alkoholiziranom stanju, naveo je Horvatić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene