Seljaci nezadovoljni ishodom pregovora s Ministarstvom poljoprivrede danas u blokirali nekoliko ulaza i izlaza s autoceste A3.


Seljaci su svojim jučerašnjim, ali i današnjim prosvjedom i blokadom autoceste A3 prekršili odredbe Zakona o javnom okupljanju, ali i Zakona o sigurnosti prometa na cestama, priopćili su iz MUP-a.

Vezani članci Autobusni prijevoznici - 3 Za srijedu najavljen prosvjed u javnom linijskom autobusnom prijevozu: "Prihodi više ne pokrivaju troškove" Vozači sanitetskog prijevoza od danas su u štrajku - 10 FOTO/VIDEO Vozači saniteta odgovorili na Beroševe prozivke: "Štrajkaši nisu monstrumi"

Naime, Ustav RH građanima jamči pravo na mirni prosvjed i javno okupljanje, no među uvjetima određenima Zakonom o javnim okupljanju je i propis prema kojem su organizatori prosvjeda obavezni su prosvjede prijaviti pet dana prije početka održavanja, što u ovom slučaju nisu učinili.

>> Seljaci traktorima BLOKIRALI ulaze i izlaze na autocestu

Zakonom o javnom okupljanju se izričito propisuje i da se prosvjed ne može održati na autocestama i magistralnim cestama na način kojim se ugrožava sigurnost cestovnog prometa. Prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestima na kojem bi ono ugrožavalo sigurnost drugih sudionika u prometu ili predstavljalo smetnju za normalan tok prometa ili kretanje pješaka.

U MUP-u upozoravaju prosvjednike prosvjednike da odblokiraju promet i da svoje ponašanje usklade s Zakonom o javnom okupljanju i Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju