Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raste potražnja za domaćim proizvodima

Proizvodnja domaće hrane trpi, mnogi OPG-ovi nisu izdržali: "Mi ovisimo od restorana i svadbi..."

Aktualno Galerija Pakiranje suhomesnatih proizvoda Pakiranje suhomesnatih proizvoda Foto: DNEVNIK.hr Uzgoj kokoši Uzgoj kokoši Foto: DNEVNIK.hr Domaća jaja Domaća jaja Foto: DNEVNIK.hr +0 Broj OPG-ova u Hrvatskoj Galerija 1/4 >>
Proizvodnja domaće hrane trpi više od godinu dana i mnoga obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva nisu izdržala. Od izbijanja epidemije, ugašeno ih je gotovo 5000. Vukovarsko-srijemske proizvođače spasilo je to što su se udružili, a otkako su popustile mjere, ponovno primaju sve veće narudžbe.

Krunoslavovo dvorište puno je nesilica.

Pročitajte i ovo Školarci poljoprivrednici - 3 Vrijedne ruke učenika Osječki školarci sami proizvode hranu: Od voća i povrća rade gotove proizvode koje prodaju Cijene krumpira - 1 Kako uštedjeti? Prije se smatrala najjeftinijom namirnicom, ali s eurom postaje luksuz? "Meni je to puno"

''Dnevno snesu oko 650 komada jaja'', rekao je Krunoslav Alić, proizvođač jaja.

Ovaj proizvođač iz Privlake pozdravio je povratak svadbi i otvaranje restorana.

''U biti ovisimo o tome jer čim se otvore i restorani kreće prodaja jaja, sve se pokreće što nama puno znači jer živimo od toga'', dodaje Krunoslav.

Babogredski branitelji okupljeni u zadrugu svoje suhomesnate proizvode uglavnom su prodavali na kućnom pragu. Na sajmovima nisu bili više od godinu dana.

''Nadamo se da ćemo ponovno moći krenuti na sajmove, ako se otvore ili bolje rečeno kad se otvore ostvarit ćemo četvrtinu prodaje'', kaže Mato Petričević, proizvođač i upravitelj Zadruge reporterki Dnevnika Nove TV Marini Bešić Đukarić. 

Mnogi OPG-ovci nisu preživjeli krizu. Od ožujka prošle godine zatvoreno je 4925 gospodarstava, oduzmemo li broj novootvorenih, u Hrvatskoj je 1790 OPG-ova manje nego prije epidemije. Da potražnja za domaćom hranom ponovno raste, svjedoče iz Vukovarsko-srijemskog Agro-klastera koji okuplja lokalne proizvođače.

''Većinom radimo na području grada Zagreba s restoranima koji su malo veće platežne moći. GMO free jaja iz slobodnog uzgoja, sirevi razni, razna pića, domaća vina, razni suhomesnati proizvodi'', kaže Zlatko Gugić, Agro-klaster Vukovarsko-srijemske županije.

Zdenko Podolar iz Agro-klastera kaže kako su izgubili hotelijere i ostale turističke objekte, ali kako je zaživjela Internet prodaja i online tržnice.

U Dubrovnik, Split, Lošinj i Pulu poslani su uzorci šparoga, koje u Babinoj Gredi rastu na grijanim poljima.

''Jedini smo postavili sustav grijanja na 9 i pol hektara na kojima bi trebali proizvoditi šparogu prema datumu narudžbe od strane kupca'', rekao je Mato.

Ono što se još nije oporavilo jest tržište živim životinjama, samo na ovom imanju je oko 80 tovljenika koji čekaju svog kupca

Najveći su kupci na Jadranu. Opstanak domaće proizvodnje ovisit će i o uspjehu turističke sezone.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene