Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OPĆI SABOR HDZ-A

Plenković u pet točaka objasnio HDZ-ovcima što želi od njih: ''Ne može vodstvo sve samo…''

Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković Galerija 1/1 >>
HDZ u subotu održava opći sabor na kojem se bira deset članova Predsjedništva i 40 članova Nacionalnog odbora te stranke.

Himnom i minutom šutnje za poginule u Domovinskom ratu te prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a Franju Tuđmana počeo je u subotu opći sabor HDZ-a, kojem nazoči oko 2000 uzvanika.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u pozdravnom govoru, između ostalog, kazao je kako će HDZ biti prva stranka koja će uvijek pomagati Hrvatima u BiH. Hrvatima u Srbiji je poručio da je HDZ uz njih te će ih Vlada još više podržavati, kao i one u Crnoj Gori. Najavio je i da očekuje skori posjet crnogorskog premijera Dritana Abazovića.

Plenković je kazao kako su iza nas izazovne četiri godine te se prisjetio pandemije koronavirusa koja je iz temelja sve promijenila.

"Hrvatska je doživjela potres u Zagrebu i Banovini te zabilježila enormne štete", podsjetio je premijer te se osvrnuo na rat u Ukrajini i krizu na tržištu energenata.

HDZ je, kako je istaknuo, najjača hrvatska stranka koja će odgovoriti na izazove s kojima se Hrvatska susreće.

Andrej Plenković je zahvalio Tuđmanu što je ostvario viziju samostalne Hrvatske, u kojoj je HDZ imao ključnu ulogu.

Spomenuo je otvaranje Veteranskog centra u Šibeniku te najavio kako će uskoro biti otvoreni istovjetni centri u Sinju, Petrinji, Daruvaru i Lipiku. 

Premijer je posebno zahvalio ministru hrvatskoih branitelja Tomi Medvedu na svemu što je učinio za branitelje.

Plenković: "Hrvatska i svi mi stojimo uz naše heroje"

Plenković je uputio važnu poruku vezanu za "one druge poruke", koje, kako je rekao, dolaze u vezi Bljeska i Oluje iz tužiteljstava BiH i Srbije.

"Hrvatska ne prihvaća da Srbija na temelju svojih zakona sama sebi daje nadležnost za procesuiranje djela koja nisu počinjena na njenom teritoriju. Hrvatska se branila u Domovinskom ratu od velikosrpskog Miloševićeva režima i Vlada neće dopustiti da 27 godina nakon pobjede u Domovinskom ratu tužiteljstvo, bilo da je riječ o BiH ili Srbiji, diže optužnice protiv naših pilota i generala", kazao je. 

"Hrvatska i svi mi stojimo uz naše heroje", poručio je Plenković.

Predstavio je i finacijsko izvješće te kazao kako je HDZ financijski konsolidiran. Naglasio je kako HDZ nema ni kune duga, nego odgovorno upravlja financijama.

"Kažu da nije dobro da ja kažem koliko HDZ ima novca na računu", rekao je Plenković te pozvao glavnog tajnika stranke da to učini.

Osvrnuo se i na predsjedničke izbore te rekao kako se Kolindi Grabar Kitarović "radilo o glavi" s dvije strane, pa je pobijedio kandidat ljevice.

Plenković se prisjetio i parlamentarnih izbora.

"Znate li s kim nismo išli u koaliciju - s onima koji su pokušali ucjenjivati HDZ - HDZ se ne da ucjenjivati", poručio je te spomenuo i pobjedu na lokalnim izborima u 15 županija. 

Plenković je naglasio kako HDZ vrlo uspješno pozicionira svoje kandidate u vrh europskih tijela, primjerice Ivanu Maletić i Mariju Pejčinović Burić.

"Da nema političke stabilnosti ne bismo danas imali plutajući terminal na Krku i time osigurali neovisnost o ruskim energentima", rekao je Plenković te istaknuo kako HDZ provodi svoj program iz kampanje.

Za vrijeme pandemije kad je zabilježen pad BDP-a, država je, kako je rekao Plenković, intervenirala tako da je isplatila plaće u privatnom sektoru te osigurala da kompanije ostanu na nogama te napravili još niz sektorskih programa.

Plenković je najavio osnaživanje države, na način da sve institucije funkcioniraju bolje i transparentnije te da budu "predvodnici u borbi protiv korupcije".

Ovakva potpora i solidarnost nije sračunata, nego principijelna, kazao je premijer osvrćući se na rat u Ukrajini te poručio: "Slava Ukrajini".

Kao jednu od zasluga HDZ-a i Vlade, Andrej Plenković naveo je izmjene po pitanju obiteljskih mirovina te naglasio kako imaju socijalnu osjetljivost.

Sisačko-moslavačka županija, kako je istaknuo, zahtjeva posebnu brigu i pomoć, pa su predviđena nova ulaganja od 15 milijardi kuna u narednim godinama.

"Brinemo i o Dalmatinskoj zagori, Lici, Gorskom kotaru, o svima koji su stradali u vrijeme Domovinskog rata", poručio je Plenković te najavio instrument EU nove generacije.

U ovom desetljeću, kako je rekao Plenković, Hrvatska će napraviti iskorak na način da postigne sve što su napravile europske države koje su imale brži start. 

Također, najavio je i "funkcionalnu decentralizaciju".

Govorio je i o "ravnomjernom regionalnom razvoju" te zahvalio ministrici Tramišak i njezinim prethodnicima. 

"Žrtve smo brutalnih napada i etiketa"

Prema rezultatima dvaju ispitivanja javnog mnijenja, HDZ ima 27, odnosno 30 posto potpore, rekao je premijer.

"Nerijetko smo žrtva brutalnih napada i etiketa", rekao je Plenković.

"Za dio agresivnih na lijevom političkom spektru bit ćemo korumpirani politički lopovi", poručio je premijer te dodao kako s dijela desnog spektra dolaze zli komentari koji HDZ nazivaju neprijateljem hrvatskog naroda u BiH. 

Protiv takvih etiketa treba se boriti, rekao je Plenković.

Nabrajajući zasluge HDZ-ove Vlade kad su u pitanju ranjive skupine, premijer je rekao kao ne zna "je li ijedna Vlada napravila više za osobe s invaliditetom" te poručio "hvala ti Ljubice, na svemu što radiš".

"Članovi HDZ-a moraju biti vidljivi"

Plenković je HDZ-ovcima uputio nekoliko poruka. Kazao je da trebaju biti vidljivi, kao i da vode računa o političkom integritetu. Poručio je i da treba voditi računa o održivosti mjera s naglaskom na klimatsku tranziciju. 

"Ako ne bude mentalitetne promjene, gledat ćemo kako nam demografski trendovi idu u negativnom smjeru", rekao je premijer te zaključio kako bi to trebala biti tema desetljeća.

Predsjednik Europske pučke stranke Manfred Weber kazao je kako je skori ulazak Hrvatske u europodručje dokaz koliko je puno napravila Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem.

"Ne želim živjeti u Europi kojom vlada Putin, želim slobodnu Europu", poručio je Weber osvrćući se na rat u Ukrajini.

Dragan Čović: "Pomozite nam da budemo svoj na svome"

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u pozdravnom govoru je kazao kako je siguran da HDZ traži nova rješenja za budućnost HDZ-a i hrvatskog naroda koji živi na području Hrvatske i izvan nje. 

Čović je govorio o potrebi očuvanja konstitutivnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini te naglasio kako tu zonu treba očuvati, posebno otkako je izložena migracijama i utjecajima različitih vrijednosti, koje su različite. 

"Danas BiH ima iskušenje koje nismo imali od Daytona, od Domovinskog rata naovamo", rekao je Čović te istaknuo kako su iskušenjima posebno izloženi Hrvati u BiH kojih je iznad 15 posto.

To iskušenje je pokušaj majorizacije, rekao je Čović.

Hrvatski narodni sabor skupa s HDZ-om BiH želi odgovoriti na ključne izazove.

"Želimo institucionalno reorganizirati BiH u skladu s Ustavom", poručio je te najavio kako će dobiti izbore u BiH.

Bosne i Hercegovine danas nema bez hrvatskog naroda u BiH, kazao je Čović te naglasio kako jedino hrvatski narod zagovara europske vrijednosti.

Predsjednik HDZ-a BiH je govorio o potrebi motiviranja glasača za izbore u BiH te pozvao sve da daju svoj doprinos kad se budu radile evidencije.

BiH želi kandidatski status, kazao je te dodao kako jamči da će HDZ BiH kroz Hrvatski narodni sabor izboriti ono što im pripada.

"Pomozite nam da budemo svoj na svome", poručio je Dragan Čović.

Počeo opći sabor HDZ-a

Kako je ranije najavio premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenkovićpredstavit će izvješće o radu. Bit će usvojen program za četvrto desetljeće hrvatske samostalnosti, a usvojit će i određene izmjene Statuta stranke te održati raspravu o financijskom stanju stranke i drugim pitanjima.

Kako je Plenković i najavio općem saboru stranke nazočio je veliki broj gostiju: predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Manfred Weber, novi glavni tajnik EPP-a Thanasis Bakolas, predsjednik Demokratskog Saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) zastupnik u novom sazivu srpske Narodne skupštine Tomislav Žigmanov, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, ministar u vladi Crne Gore Adrija Vuksanović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković te predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić.

Prema Statutu, bit će usvojena Programska deklaracija kojim će se HDZ definirati kao moderna, narodnjačka, demokršćanska stranka, a tekst je u srijedu prihvatio Središnji odbor HDZ-a.

U programu pod nazivom "HDZ i Hrvatska u četvrtom desetljeću samostalnosti" navodi se da će se stranka u četvrtom desetljeću djelovanja zalagati za moderni hrvatski suverenizam, što uključuje modernizacijsku prilagodbu gospodarstva, podizanje životnog standarda i socijalne sigurnosti te borbu protiv svih oblika isključivosti, izolacionizma i demagogije.

Pročitajte i ovo Branko Bačić - 1 potrebna potpora oporbe Bačić o ustavnim promjenama: "Ne prihvaćamo niti prijedloge koji dolaze s lijeve niti s desne strane"

Pročitajte i ovo HDZ: Ilustracija - 1 ističe se jedna rečenica U javnost procurio novi program HDZ-a: Jesu li u stranci zapuhali neki novi vjetrovi?

HDZ-ovci svoje mjesto vide na desnom centru političkog spektra koji, tvrde, najbolje objedinjuje vrijednosti narodnjaštva i kršćanske demokracije, koje dijeli najveći dio hrvatskog naroda, kao i ideale domoljublja, državotvornosti, rada, solidarnosti, društvene tolerancije i otvorenosti prema svijetu.

U dijelu programa vezanom za članstvo najavljuju jače sudjelovanja članstva u formuliranju stranačkih politika, digitalnu modernizaciju i donošenje etičkog kodeksa političkog djelovanja.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene