Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PAD RAKETA U POLJSKOJ

''Mnogo toga se promijenilo od pada drona u Zagrebu'', poručio Banožić, a Božinović kaže: ''Ja sigurno nisam adresa...''

Najprije treba dobro procijeniti situaciju, poručio je ministar obrane Mario Banožić komentirajući jučerašnji pad raketa na teritorij Poljske, a ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović izrazio je solidarnost s poljskim narodom i sućut obiteljima poginulih.

Zapadne zemlje oprezne su u vezi s okolnostima pada rakete na selo Przewodow na jugoistoku Poljske, nedaleko od Ukrajine. Ne imenujući krivce u prvi mah, odlučili su da će "ostati u kontaktu kako bi ovisno o istrazi utvrdili sljedeće korake".

Pad rakete komentirao je ministar obrane Mario Banožić te istaknuo da ''najprije treba dobro procijeniti situaciju''.

Mnogo toga se, kaže, promijenilo od trenutka kad je dron pao na zagrebačkom Jarunu te se ''u političkom smislu uozbiljila situacija''. ''Mnogi tada nisu bili svjesni što se događa na tlu Ukrajine'', rekao je ministar, koji sudjeluje na međunarodnoj konferenciji o sigurnosnim izazovima za Europu u organizaciji RACVIAC-a - Središta za sigurnosnu suradnju, uz potporu hrvatskog ureda Zaklade Konrad Adenauer (KAS) i Europskog centra za sigurnosne studije "George C. Marshall".

Pročitajte i ovo Jens Stoltenberg RAT U EUROPI Ponovo obrat oko pada rakete na Poljsku? Oglasio se Zelenski: "Nemam dvojbi čiji je projektil". Rusija ušla u recesiju

''Vidimo kroz izjave NATO-a i članica što se događa. Situacija je neusporediva. Treba pustiti da istraga obavi svoj posao, a onda vidjeti na koji način pristupiti problemu'', kazao je Banožić, javlja N1.

Upitan za razne teorije koje su se pojavile u javnosti nakon pada drona u Zagrebu, kazao je da su teorije jedno i da mu je žao što su mnogi tada izlazili u javnost s teorijama koje su se pokazale pogrešne, a nisu se naknadno ispričali.

Istaknuo je kako se nada da će Poljska jasnije pristupiti problemu te naglasio da je sada najbitnije prikupiti relevantne informacije, a siguran je da DORH vodi istragu o dronu koji je pao na Jarun.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović U MAJURU Milanović o obučavanju ukrajinskih vojnika: "Grlić Radman je otišao u Bruxelles i prekršio Ustav"

Upitan za najnovije kritike predsjednika Republike Zorana Milanovića, Banožić je kazao da ga je predsjednik nekoliko puta ''optužio za teška kaznena djela i nije se ispričao, pa će tako vjerojatno i za ovo''.

''Republika Hrvatska podržava Ukrajinu. Kada govorimo o tim odukama, one su donesene pod klasifikacijskim oznakama i ne komentiraju se u javnosti. Zašto ih predsjednik komentira, neka on pojasni. Zanimljivo je da on ne komentira svoje korištenje vojnih resursa, a kad je riječ o nečem od strateškog interesa za RH, to komentira'', kazao je Banožić.

"Niti jedna odluka o bilo kojoj donaciji nije donesena, a da nije predložena od strane Glavnog stožera, Vojnog savjeta i ostalih tijela koji itekako promišljaju o spremnosti i sposobnostima hrvatske vojske", rekao je Banožić na pitanje hoće li donacija Ukrajini ugroziti hrvatske potrebe.

Božinović: Hrvatska je u kontaktu sa saveznicima

''Izražavamo solidarnost s poljskim narodom i izražavamo sućut obiteljima poginulih'', kazao je ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović.

''U kontaktu smo sa saveznicima i prati se situacija. Ovaj događaj sigurno ima sigurnosne implikacije i zahtijeva jedinstven pristup Saveznika i naravno da će i Hrvatska nastaviti pružati podršku Ukrajini i njezinu narodu. Ovo su sve negativni aspekti ruske invazije na Ukrajinu, a u ovom je trenutku najvažnije utvrditi sve činjenice do kojih je moguće doći'', kazao je Božinović, javlja N1.

Na pitanje je li ikad utvrđeno što je bilo s dronom koji je pao u Hrvatsku, rekao je da su nadležne institucije informirale javnost o svemu što je dotad bilo utvrđeno i dodao: ''Ja sigurno nisam adresa koja može javno iznositi neke nove činjenice. Ako ih bude i kad procijene oni koji vode to istraživanje, onda će upoznati javnost.''

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene