Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza slučaja

Što nakon presude Mamićima: U roku od osam dana od dostave odluke odredit će se točan datum kada se moraju javiti na izdržavanje kazne

Aktualno Galerija +0 Andrija Jarak Galerija 1/1 >>
Vrhovni sud u većem je dijelu potvrdio presudu protiv Zdravka i Zorana Mamića, Damira Vrbanovića i Milana Pernara.

Jedina promjena u odnosu na prvostupanjsku presudu odnosi se na Zorana Mamića, kazna mu je s 4 godine i 11 mjeseci smanjena na 4 godine i 8 mjeseci.

Milanu Pernaru potvrđene su tri godine i dva mjeseca, Damiru Vrbanoviću tri godine, a Zdravku Mamiću šest i pol godina.

Vrhovni sud napisao je obrazloženje na 71 stranici, navode kako su ova kaznena djela izuzetno pogibeljna jer ih je počinio porezni inspektor, ali kako je Zdravko Mamić pokazao izuzetnu upornost u ponavljanju tih kaznenih djela.

Smatraju da su kazne adekvatne i da će u potpunosti ispuniti svoju svrhu i vratiti povjerenje građana u pravosudni sustav. Nitko ne mora u Remetinec jer osobe u Hrvatskoj nisu osuđene na kazne u trajanju od pet ili više godina. U roku osam dana će im sudac izvršitelj reći točan datum kada se moraju javiti na izdržavanje kazne.

U tri slučaja mogu zatražiti odgodu: neodgodive poslovne obveze, smrt užeg člana obitelji ili u slučaju neizlječive bolesti. Zdravko Mamić je na teritoriju Bosne i Hercegovine, već se nekoliko puta javno izjasnio pred njihovim sudom da ne želi biti izručen Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Zoran Mamić (FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL) SUD U OSIJEKU Okrivljeni odbacili optužbe za izvlačenje novca iz Dinama: Prvooptuženom Zdravku Mamiću, bjeguncu od hrvatskog pravosuđa, sudi se u odsutnosti

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna zakazano novo ročište Izvlačenje novca iz Dinama: Mamić (opet) dobio novog odvjetnika, prijašnji zatražio razrješenje

No sad će tamošnji sud ovu presudu morati uzeti u razmatranje, jesu li ta kaznena djela predviđena u njihovu kaznenom zakonu. Mamiću ne mogu povećati zatvorsku kaznu. Mogu je ili potvrditi ili smanjiti. Kada presuda suda u BiH postane pravomoćna, onda će ga uputiti u kaznionicu u Zenici ili Mostaru.

Veljko Miljević, odvjetnik Zdravka Mamića, kazao je da ''ovakvu presudu nije doživio u 40 godina svoje karijere''. Ne pamti da je bilo ovolikog pritiska kao u ovom slučaju i da ''ova presuda nije pravno utemeljena'' te da će, kad pomno prođe svu 71 stranicu, obavijestiti javnost.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene