Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LUKA MIŠETIĆ ZA DNEVNIK NOVE TV

Odvjetnik koji je branio Gotovinu o problemu s BiH: ''Koliko je meni poznato, ovo je sad pokrenula Republika Srpska"

Odvjetnik Luka Mišetić, koji je u Haagu branio generala Antu Gotovinu, Josipi Krajinović je za Dnevnik Nove TV govorio o problemu koji je za ratne zapovjednike Bljeska stigao iz Bosne i Hercegovine.

BiH traži od Hrvatske da preuzme procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske zbog sumnje u počinjenje ratnih zločina tijekom Bljeska. Odvjetnik Mišetić rekao je za Dnevnik Nove TV je li to stvorilo probleme zapovjednicima.

S obzirom na ovaj kazneni progon koji traži BiH za Hrvatsku, da preuzme protiv ratnih zapovjednika iz operacije Bljesak, koliko oni imaju razloga za zabrinutost?

"Ja bih rekao da nemaju neki veliki razlog za zabrinutost. Dakle, akciju Bljesak je istražilo haško tužiteljstvo još prije 15 godina i odlučili su ne podizati optužnicu za Bljesak. U toj istrazi ispitivani su i najviši zapovjednici Hrvatske vojske i policije, uključujući i generala Markača i druge, i na kraju su zaključili da nema dovoljno dokaza za pokretanje kaznenog postupka pred Haškim tribunalom. Koliko je meni poznato, ovo je sad pokrenula Republika Srpska unutar BiH. Mislim da nema nekih novih dokaza ili nešto novo što se dogodilo od završetka haške istrage, prema tome ne očekujem da bi sad hrvatski generali imali razloga za zabrinutost.''

Kako protumačiti činjenicu da sad dolazi to iz BiH unatoč tome što je Haag već rekao svoje?

"Ne mogu špekulirati, međutim, Republika Srpska nažalost ima tih politiziranih kaznenih prijava, oni su pokrenuli pitanje, a i druga pitanja protiv najviših hrvatskih časnika i dužnosnika, i pretpostavljam da je tužiteljstvo BiH po službenoj dužnosti moralo postupati po tim kaznenim prijavama. Vjerojatno tužiteljstvo BiH ne želi ili, još vjerojatnije, ne može pokrenuti kazneni postupak unutar BiH, pošto BiH nema nadležnost istraživati niti procesuirati bilo što vezano za operaciju Bljesak jer je ta operacija bila izvođena isključivo na teritoriju RH. Prema tome, oni su po mom sudu napravili jedino moguće u ovoj situaciji, a to je proslijediti predmet da hrvatsko tužiteljstvo postupa dalje.''

Pročitajte i ovo Odette Sapač, direktorica TZ Rovinj ŠEFICA TZ-A OTKRIVA Istarski šampion turizma noćas će prijeći dva milijuna noćenja: ''Vratili smo se na vrijeme kada se tražio krevet više''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PROBLEMI S BIH Plenković najavio da se u četvrtak sastaje s generalima: "Optužnice ne postoje, postoji zahtjev"

Može li se ovo protumačiti na način kako je predsjednik države Milanović govorio, da je riječ o političkom pitanju, a ne pravosudnom?

''Predsjednik Milanović ima pristup informacijama i obavještajnim podacima koje ja nemam, prema tome ja ne mogu spekulirati iz ove pozicije koji su motivi državnog tužiteljstva BiH za ovakav postupak. Činjenica je da je nezgodno to što je BiH pokrenula ovo pitanje kada su neka otvorena pitanja sada između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, i daje se onda taj politički naboj ovom potezu tužiteljstva.

Za očekivati je, ako DORH postupi po tom predmetu, da će odbaciti kaznene prijave i zatvoriti tu istragu, što je naravno u interesu sviju jer time se zatvara cijeli predmet.

Sasvim sigurno ovakav postupak od strane Republike Srpske konkretno ima za cilj ocrnjivati hrvatske operacije Bljesak i Oluju, u to nemam nikakvu sumnju, međutim za to nema činjenični ni pravni temelj i očekujem da će svaka istraga, bez obzira tko ju provodio, doći do istog zaključka.''

Ministarstvo pravosuđa jučer je priopćilo da oni u ovoj zamolnici, kao i u dokumentaciji koju su dobili, ne vide da se dovodi u pitanje legitimitet operacije Bljesak i Oluje, i nju su spomenuli.

"Formalnopravno nijedan kazneni postupak ne može dovesti u pitanje legitimitet jedne vojne akcije zato što sudovi nemaju nadležnost pokretati legalnost same akcije. Nije ni Haški imao nadležnost, nemaju ni sudovi Hrvatske, BiH i tako dalje. Međutim, moramo razdvojiti formalnopravno i činjenično. Činjenično je da će u očima pubilke i međunarodne zajednice, ako osudite jedan cijeli državni vrh za jednu akciju, onda se smatra da je ta akcija bila zločinačka, bez obzira što je netko imao pravo pokrenuti tu akciju, ali ako ste imali namjeru u toj akciji činiti zločine ili etničko čišćenje onda će se smatrati da je to zločinačka akcija.

Naravno da je onda za očekivati da država neće slaviti i obilježavati akciju koju je sud proglasio da je imao za namjeru etničko čišćenje. Prema tome, sasvim sigurno ovakav postupak od strane Republike Srpske konkretno ima za cilj ocrnjivati hrvatske operacije Bljesak i Oluju, u to nemam nikakvu sumnju međutim za to nema činjenični ni pravni temelj i očekujem da će svaka istraga bez obzira tko ju provodio doći do istog zaključka.'' 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene