Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jadranka Sloković

'Političkih pritisaka na Sanadera bit će i dalje, a tražit ćemo da mu Turudić više ne sudi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gošća Dnevnika Nove TV bila je odvjetnica Ive Sanadera Jadranka Sloković.

Što na odluku Ustavnog suda kaže Ivo Sanader?

Ivo Sanader je sigurno zadovoljan s presudom, prije svega jer su ukinute obje, i prvostupanjska i drugostupanjska, i to u oba predmeta. No, nismo se još čuli danas. Naime, gospodin Sanader još presudu nije dobio. Ona se dostavlja isključivo odvjetnicima, no nema dileme da je zadovoljan onime što je čuo.

Obrazloženje odluke je podulje - na što se ono svodi? Je li Ivo Sanader bio žrtva političkog progona i namještenog procesa?

Ne bih rekla se to navodi u toj odluci. Odluka Ustavnog suda se svodi na analizu presuda i to sa gledišta povredu ljudskih prava i prava na pravično suđenje. Sud je u više navrata rekao da nije poštivano pravo na pravično suđenje, i to nije poštivano pravo na obrazložene odluke. Naime, one su bile neobrazložene,i od prvostupanjskog i drugostupanjskog suda. Nadalje, sud je rekao da svaki okrivljeni ima pravo na pravo na pravno utvrđenu odluku, na pravno utvrđeno kazneno djelo i našao je također određene povrede prava na pravično suđenje u pogledu događaja koji su bili u vezi sa postupkom ali nisu bili sami predmet postupka.

Što ova odluka znači za status Ive Sanadera - ostaje li u Remetincu?


On ostaje u Remetincu. Do sada je lišen slobode 3,8 godina koje je proveo što u pritvoru što u zavoru. Međutim, s obzirom na činjenicu da nam brzo slijedi odluka o Fimi mediji na Vrhovnom sudu krajem rujna, mi smatramo da određene šanse za izlazak na slobodu ima.

U jednom dijelu obrazloženja, Ustavni sud ističe kako se u procesu Ina-Mol Županijski sud poslužio nedopuštenim dokazivanjem - na što se to točno odnosi?

Presudu sam dobila danas u 15 sati i nisam je uspjela iščitati do kraja. No, vidjela sam da se dio se odnosi na presudu INA-MOL, i taj dio se odnosi na neki način analizu političke odluke koju je sudac Ivan Turudić dao. Naime, Ustavni sud smatra da u predmetu pitanja mita, za što se teretio Ivo Sanader, sud nije smio razmatrati vrijednost političke odluke vlade o produženju ugovora sa MOL-om, i smatra da je to uplitanje pravosudne u izvršnu vlast, i smatra da je taj dio trebalo potpuno izostaviti iz dokazivanja i provođenja postupka i analize u presudi.

Pročitajte i ovo Demokršćani Potvrdili odluku DIP-a Ustavni sud potvrdio: Demokršćani ne mogu na izbore Slika nije dostupna NEPRAVOMOĆNA PRESUDA USKOK najavio žalbu, Sanaderovi odvjetnici poručili: ''Neka pišu, možda će imati više sreće''

Sve sad zanima - ide li Ivo Sanader na slobodu? Evo odgovora


Što to može značiti za druge procese?


U ovoj odluci Ustavnog suda neke su stvari vrlo važne za našu buduću praksu. Recimo, vrlo je važno da je ustavni sud zauzeo stajalište vezano uz ratno profiterstvo - izuzetno je važno da je Ustavni sud ukazao da elementi djela nisu na pravi način obrazloženi od stane suda, kao i nerazmjerna korist te zastara kaznenog djela ratnog profiterstva s obzirom da je od počinjenja kaznenog djela do stupanja na snagu ustavne odluke i zakona o nezastarijevanju kaznenog djela prošlo je 15 godina. Ukazao je na moguću zastaru od kaznenog progona pa je i prema tome odluka Županijskog a kasnije i Vrhovnog suda potpuno nezakonita. Dakle, Ustavni sud je obrazložio određene institute koji će nam biti potrebni glede daljnjih postupanja u pogledu ratnog profiterstva i pretvorbe i privatizacije.

Vaša žalba sadržavala je i dio oko istupa državnih dužnosnika - Ustavni sud navodi kako državni dužnosnici imaju ustavnu obvezu birati riječi kojima opisuju i ocjenjuju osobu (kao i njezina djela i postupanja) - kažu kako "odabrani rječnik nije upućivao na uljuđeno ponašanje".

Sud upućuje određene kritike i prihvaća naše navode u tom dijelu. Smatramo da je to već dio naše ustaljene prakse, imali smo odluku Europskog suda za ljudska prava u tom pravcu, a Ustavni sud također ukazuje na određena postupanja koja smatra nezakonitima pogotovo u pogledu kršenja presumpcije nevinosti.

Ukinuta presuda Ivi Sanaderu za Hypo i INA - MOL

Je li ova odluka Ustavnog suda svojevrsni presedan - po sadržaju i načinu na koji su pisani pojedini dijelovi?

Mislim da nije presedan, ona je jako dobro, pogotovo s našeg stajališta odlično je obrazložena s našeg stajališta. Stavovi koje je Ustavni sud izrazio bit će važni za sudsku praksu, a i nameće određene postulate postupanja, prije svega kaznenom sudu.

Očekujete li političke pritiske?

Bilo ih je, što smo napisali i u ustavnoj tužbi, i za vrijeme trajanja prvostupanjskog i drugostupanjskog postupka. I smatramo da s obzirom na značaj ovog predmeta, pogotovo INA - MOL, pritisci su stalno prisutni i oni neće prestati. Nažalost, mi smo u situaciji da suci koji sude nama u korist budu gotovo proglašeni izdajnicama. Nažalost, zbog nekog općeprihvaćenog stava da loša presuda u slučaju INA-Mol, odnosno presuda koja bi oslobodila Ivu Sanadera, znači i štetu određenim društvenim, državnim i javnim interesima, kao što je uostalom i sudac Turudić obrazlagao.

Hoćete li se pobuniti protiv toga da Ivan Turudić opet sudi?


Tražit ćemo da sudski postupak bude proveden pred izmijenjenim sudskim vijećem na što upućuje i jedan dio odluke Ustavnog suda u kojoj je nedvojbeno navedeno da bi zbog svih propusta i načina razmišljanja tijekom postupka trebalo razmotriti izmjene sudskog vijeća.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene