Obavijesti Video Pretražite Navigacija
povorka ponosa

Dramatične scene s Europridea u Beogradu: Pretučeno nekoliko djevojaka, bocom gađali novinara...

U Beogradu je ipak održana povorka ponosa Europride 2022. Protekla je uz jake mjere osiguranja, sukobe policije i radikalne desnice, te brojna uhićenja.

U povorci ponosa koja se održala u subotu u Beogradu nije bilo predstavnika srbijanskih vlasti, ali je bilo stranih političara i veleposlanika. Novinarka Jasmina Bojić je za Dnevnik Nove TV istražila kako je protekao Europride 2022.

Krenulo je od jutra. Radikalno desni prosvjednici naguravali su se s policijom, pokušavajući doći do trase predviđene za povorku ponosa Europridea. Nisu ih smetale ni ograde ni tisuće pripadnika snaga sigurnosti koji su raspoređeni po gradu.

Meta nisu bili samo sudionici povorke, nego i oni koji su o paradi izvještavali. Izopćeni pravoslavni svećenik bocom je gađao televizijskog snimatelja.

Maskirani mladići unosili su se u lica novinarima, prijetili i vrijeđali. Lokalni mediji javljaju da je pretučeno nekoliko djevojaka.

Zastave duginih boja ipak su se vijorile Beogradom. Podršku su došli dati brojni europski diplomati i političari. "Pozdrav iz Beograda. Pripremamo se za šetnju. Ovo je EuroPride 2022. i unatoč vremenu koje je jako kišovito, ovdje se okuplja mnogo ljudi iz cijele Europe", napisao je europarlamentarac Vladimír Bilčík na Twitteru.

Pročitajte i ovo Ana Brnabić i Milica Đurić Održala govor Premijerka Srbije već 12 godina ljubi samozatajnu Milicu s kojom ima i dijete, no jednu stvar im zakon brani: "Ovo je moja borba!"

Pročitajte i ovo Ilustracija NE EUROPRIDEU Srpska policija zabranila Paradu ponosa. Organizatori poručili da od šetnje ne odustaju

S obzirom na dolazak brojnih uglednih gostiju sa Zapada, Srbija je očito morala popustiti. Do danas su tvrdili da nema sigurnosnih uvjeta za njezino održavanje, da bi jutros, nakon primanja za strane diplomate, premijerka Srbije Ana Brnabić objavila da će povorke biti.

"Otvorili smo debatu koja je iznimno važna za naše društvo. A ta debata ne bi bila moguća da nismo domaćini Europridea.Mogu jamčiti da će svi danas u Beogradu biti sigurni i osigurani. Srbija je zemlja otvorenog i tolerantnog društva, koja dočekuje svakoga i to ćemo nastaviti pokazivati u godinama koje dolaze", rekla je.

Ana Brnabić se inače javno deklarira kao lezbijka. Na povorku nije osobno došla, ali je tamo poslala svoju dugogodišnju partnericu. S pripadnicima snaga osiguranja, kamere su na povorci uhvatile i ministra unutarnjih poslova Aleksandra Vulina. Zbog izgreda je tijekom dana privedeno više desetaka ljudi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene