Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zajednički zaključak

Odbor za Ustav: "Vlada mora pravno riješiti pitanje simbola svih zločinačkih totalitarnih režima"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odbor za Ustav pozvao je Vladu da pravno riješi pitanje simbola totalitarnih režima.

Saborski odbor za Ustav danas je donio zajednički zaključak vezan uz postavljanje spomen-ploče s natpisom "Za dom spremni" u Jasenovcu.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Otkrio hoće li i dalje voditi SDP Peđa Grbin za Dnevnik Nove TV: "Bio bi to državni udar, vjerujem da nitko nema hrabrosti učiniti takvu svinjariju" Peđa Grbin "Moramo paziti što govorimo" Peđa Grbin povikao: "Milanović je jedina brana i nema šanse da mu kažem pusti! Ne daj bandi!"

"Postavljanje spomen-ploče poginulim hrvatskim braniteljima, pripadnicima HOS-a u Jasenovcu s natpisom "Za dom spremni" vrijeđa žrtve ustaškog režima. Odbor poziva nadležna tijela državne vlasti da poduzmu nužne radnje kojima će se zaštititi dostojanstvo žrtava i sjećanje na njih, a pogotovo na mjestima kao što je Jasenovac", poručio je predsjednik Odbora Peđa Grbin.

Grbin je poručio kako Odbor poziva Vladu da "utvrdi pretpostavke za institucionalno-pravni okvir unutar kojeg će se riješiti pitanje simbola svih zločinačkih totalitarnih režima i zaštite digniteta njihovih žrtava".

Jutros je novinarima prvo dozvoljeno da nazoče sjednici, no potom su se članovi Odbora "separirali" i naknadno novinare tek izvijestili o zaključku.

HDZ i Pupovac došli sa svojim prijedlozima

Na jutrošnju su raspravu HDZ i SDSS-ov Milorad Pupovac došli svaki sa svojim prijedlogom zaključaka.

HDZ je predložio zaključak da je "postavljanje spomen-ploče poginulim hrvatskim braniteljima, pripadnicima HOS-a, koja sadrži i registrirani pečat Udruge dragovoljaca HOS-a s riječima "Za dom spremni" u Jasenovcu narušava iskazivanje pijeteta žrtvama ustaškog režima. Od donošenja Zakona o udrugama 1997. javnopravna tijela u pravilu su dopuštala registraciju udruga koja u svojem pečatu sadrže predmetni tekst, a sudovi nisu zauzeli jedinstveno stajalište o kažnjivosti njegova korištenja. Iz tog razloga podržavamo stav Vlade da nađe rješenje za taj konkretni slučaj, kao i da utvrdi pravni okvir i institucionalno rješavanje svih sličnih slučajeva isticanja simbola totalitarnih režima".

U Pupovčevu prijedlogu stoji da je javno isticanje ustaškog pozdrava "Za dom spremni" suprotno Ustavu, zakonu i dosadašnjoj sudskoj praksi Hrvatske jer potiče netoleranciju i širi etičku, vjersku i političku mržnju, te vrijeđa sjećanje na žrtve ustaškog režima.

Potpredsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin kazao je kako se u jučerašnjoj raspravi mogla čuti teza o neujednačenoj sudskoj praski oko pozdrava "Za dom spremni" što, ističe, nije točno. Podsjetio je kako je o spornom pozdravu Ustavni sud odlučio po zahtjevu iz svibnja ove godine, ali i da je 8. studenoga odbacio žalbu Joea Šimunića.

Grbin: Ustavni sud prihvatio da "Za dom spremni" potiče na vjersku i rasnu mržnju

Ustavni sud je, pojašnjavao je Grbin, prihvatio tumačenje nižestupanjskih sudova da je "Za dom spremni" pozdrav kojim se ne samo veliča režim, nego se i potiče na vjersku i rasnu mržnju.

SDP-u je, kazao je, Pupovčev kompromisni prijedlog prihvatljiv. "Ako bi se i drugi s tim složili mi bismo povukli naše prijedloge zaključaka, a ako ne, mi ćemo inzistirati na glasovanju oko naših zaključaka", poručio je.

I HNS-ova Vesna Pusić bila je spremna odustati od prijedloga SDP-a i HNS-a te podržati kompromisno rješenje Pupovca, dok za HDZ-ov prijedlog smatra da je posve promašio svrhu rasprave.

HDZ-ov Branko Bačić prijedlog svoje stranke pojašnjavao je odgovorom na prvotni zahtjev trećine članova Odbora.

"Ocjenjujemo da je najprimjerenije referirati se na ono što su zastupnici tražili... Ocjenjujemo da taj pozdrav doista narušava iskazivanje pijeteta žrtvama tog ustaškog logora i to smo jasno rekli", kazao je Bačić.

"Smisao je usuglašavanja da pokušamo stvoriti zajedničku poziciju, a ako se to ne postigne postoji i jednostavniji način - da se svi prijedlozi stave na glasovanje te da se o njima izjašnjavamo", napomenuo je Pupovac.

Nakon toga, Odbor je sjednicu zatvorio za novinare. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene