Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Većinom obolijevaju mlađi ljudi

Visoka temperatura, malaksalost, bolovi… Nova epidemija oštra je i opasna: "Srećom, prijatelj mi je rekao - to mora biti to, odi na hitnu"

Aktualno Galerija Toni Spahija - 3 Toni Spahija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Epidemija mišje groznice - 3 Epidemija mišje groznice - 3 Foto: DNEVNIK.hr Epidemija mišje groznice - 1 Epidemija mišje groznice - 1 Foto: DNEVNIK.hr Toni Spahija - 1 Toni Spahija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +3 Epidemija mišje groznice - 5 Galerija 1/8 >>
I dok od korone mnogi bježe u prirodu, tamo vreba nova epidemija - mišja groznica. Simptomi su varljivi i uobičajeni, no tu bolest nikako ne smijete podcjenjivati.

Temperatura od četrdeset stupnjeva, slabost, bolovi u leđima. Već mjesec dana Toni Spahija bori se s mišjom groznicom. "Srećom po mene, kolega je prije mene prebolio mišju groznicu. On mi je rekao: 'To mora biti to, odi na hitnu', i tako je bilo. Otišli smo na hitnu i po nalazima krvi vidjelo se da je osamdeset posto mišja groznica", ispričao nam je.

Do sada je u Hrvatskoj oko stotinu zaraženih, u istom razdoblju lani bilo ih je jedanaest.

"Poljski miš, šumski miš, riđa voluharica, livadna voluharica, to su rezervoari zaraze za mišju groznicu. Inkubacija je od dva do tri tjedna, a osnovni simptomi su najprije visoka temperatura, malaksalost, bolovi u cijelom tijelu i onda se javljaju znakovi zatajenja bubrega", objašnjava epidemiologinja Danijela Lakošeljac.

Uglavnom obolijevaju, kažu liječnici, mlađi ljudi. Kliničke slike hospitaliziranih idu od blagih do ozbiljnijih.

"Mi smo dosad hospitalizirali već tridesetak bolesnika s vrućicom povezanom s gubitkom funkcije bubrega koja je u nekoliko bolesnika zahtijevala dijalizu, a imali smo ozbiljnije komplikacije u jednog bolesnika koji je čak bio na respiratoru", potvrdio je nefrolog Sanjin Rački.

Stoga se u prirodi treba ponašati oprezno: ne sjediti ni ležati izravno na tlu, tijekom izleta hranu i piće čuvati u zatvorenim posudama, prati i dezinficirati ruke, ne piti vodu iz šumskih izvora, plodove iz prirode dobro oprati prije konzumacije. A evo kako postupiti ako se susretnete s miševima u zatvorenim prostorima.

"Važno je te prostorije prozračiti, prilikom čišćenja imati masku, rukavice, izbjegavati dizanje prašine", kazala je epidemiologinja.

Jer i udisanjem se možete zaraziti. Srećom, bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene