Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon razgovora

'MOST inzistira na 5 reformi. Ako se ne provedu, Hrvatska će bankrotirati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivan Lovrinović iz MOST-a rekao je da su s dva velika bloka obavljeni razgovori koji su bili upoznavanje, a da o provedbi reformi tek treba razgovarati. MOST je stabilan, poručio je.

Najnovije informacije pratite u Vijestima Nove TV u 17 sati, te u Dnevniku Nove TV u 19.15 sati.  

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O stipi petrini MOST: 'Neki se žele vratiti, ali prvo tražimo javnu ispriku' Slika nije dostupna Tko će upravljati Hrvatskom? ŠTO DALJE? MOST želi veliku koaliciju - SDP o zajedničkoj Vladi: 'Sve je rekao Karamarko'

Za razliku Bože Petrova,  MOST-ov Ivan Lovrinović u petak je bio raspoložen za izjave i poručio kako je MOST stabilan i da u MOST-u nije problem, te da MOST sigurno neće biti onaj koji će kočiti. 'Nama su najvažniji koalicijski partner građani, ako bi mi ovisili o jednima ili drugima mi bi brzo izgorjeli', poručio je.

'Građani su nam dali podršku, mi smo njima odgovorni, s njima ćemo komunicirati, sve što napravimo oni moraju znati', naglasio je još jednom važnost građana. Rekao je i da je sve moguće pa i novi izbori, kao i da će sutra imati sjednicu na kojoj će razgovarati.

Lovrinović: 'Spremni smo sudjelovati u izvršnoj vlasti'

Na pitanje jesu li spremni za sudjelovanje u izvršnoj vlasti, odgovorio je da 'ne vidi drukčije moguće'. 'Ne možemo mi nekome reći evo ti popis dvije, tri stranice, a mi ćemo otići sjediti u saboru, a vi budite dobri pa ovo provedite, molim vas, to su dječje priče', poručio je.  Naglasio je da ih zanimaju reforme, a da su HDZ i SDP što se tiče ekonomije potpuno isti.

ŠTO DALJE? MOST želi veliku koaliciju - SDP o zajedničkoj Vladi: 'Sve je rekao Karamarko'

'Oni su provodili 20 godina isti model ekonomske politike. Tu ih ja ne vidim (razlike), to je kao jaje jajetu i zato ih treba prisiliti (na reforme), a prisiliti ih može netko treći, a to je MOST', rekao je.

Na pitanje koji od dvaju blokova im je bliži, odgovorio je da su prvi razgovori više bili kontaktni, odnosno da je to bilo upoznavanje, a o sadržaju reformi će tek razgovarati.

5 ključnih reformi koje traži MOST

Odgovarajući na pitanja novinara je li moguće da političke elite usvoje reformske procese, a monetarna politika napravi zaokret, Lovrinović je ponovio kako Hrvatska ima samo 2016. da provede značajne reforme te da se za te reforme zalažem i on osobno i Most. "Zbog toga smo se okupili i to je najvažniji dio onoga što hoćemo i tražimo, inače postojanje Mosta nema nikakvog smisla", naglasio je.

Poručio je kako će Most inzistirati na pet ključnih reformi - monetarnog sustava, pravosuđa, poreznog sustava, javne uprave i javnih poduzeća, te da ako se one ne provedu, postoje najbolji izgledi da u 2017. hrvatska država bankrotira, posebno ako se kamatne stope u Americi podignu, za što postoje određeni signali.

'Ovo je poruka svima, ne građanima jer ih ne želim strašiti, nego svim političkim strankama i ljudima koji će participirati – da moraju shvatiti da je ugroženo gospodarstvo, nacija i država i zato mi iz Mosta zvonimo na uzbunu'. Dodao je da je o tome davno govorio, da se to nije uvažavalo te da se iz protesta i bunta odlučio reći, da se ne može ovako, da moraju doći u poziciju da participiraju u političkoj moći i vlasti i da će to tražiti.

'Mi se ne sastajemo po kućama i ne naručujemo tajna snimanja'

U središnjici HDZ-a od jutra traju dogovori. U stranačkim prostorijama bili Tomislav Karamarko i Milijan Brkić s kojima je razgovarao i koalicijski partner Darinko Kosor (HSLS). Nakon sastanka Karamarko nije htio odgovarati na novinarska pitanja.

Kosor je nakon sastanka rekao kako nema taktike. Žele zajedno s MOST-om formirati stručnu vladu i, kaže, nemaju uvjete kao SDP. Rekao je i da su prikupljeni potpisi svih 59 zastupnika Domoljubne koalicije, a bit će ih, poručuje, i više. Dodao je i da se vlada nacionalnog jedinstva sigurno neće dogoditi.

Kosor je rekao i da su jedna od opcija novi izbori, ali da oni za njih neće biti krivci. 'S kim uđeš, s tim ostaješ. To je za časne ljude, a oni koji nisu časni, ti mijenjaju boje', izjavio je šef HSLS-a novinarima prije ulaska u središnjicu HDZ-a.

KOME TREBA (NE)CJELOVIT MOST?

Prgomet: Jedini koga sam spreman poduprijeti je gospodin Petrov kao premijer

Kosor je uvjeren da SDP i partneri neće skupiti dovoljno potpisa za formiranje buduće vlade.

Poručio je da su s Mostom dosad imali samo jedan sastanak. 'Mi se ne sastajemo po kućama i ne naručujemo tajna snimanja ljudi s kojima želimo biti koalicijski partneri. Mi smo korektni', kazao je. Upitan hoće li se sada lakše dogovoriti s Mostom kada Drago Prgomet više 'nije u igri', odgovorio je da to ovisi o Mostu.

'Most i dalje ima 18 zastupnika i za koga se opredijele formirat će većinu u Saboru i sastaviti buduću vladu', poručio je Kosor i dodao da se Vlada mora što prije formirati radi svih hrvatskih građana.

Na konferenciji za medije koju je HSLS održao nakon sastanka u središnjici HDZ-a Darinko KosoR odgovorio je na pitanje zašto će se oni prije nego SDP dogovoriti s MOST-om.

'Jer je Milanovićev uvjet da bude premijer, a njihov nije da Karamarko bude', rekao je Kosor koji je dodao da će oni otići predsjednici sa svojim potpisima, ali i da će tu još biti iznenađenja.

Tri su mogućnosti, rekao je, a ona kojoj se oni nadaju je da MOST ide s njima.

Vjerni su, kaže, Domoljubnoj koaliciji i ne žele razjediniti MOST, te neće vršiti pritisak i pregovarat će zajedno,a ne individualno. Čekaju da ih MOST-ovci ponovno pozovu na sastanak.

'Organiziranim medijskim spinovima' nazvao je informacije da dvojica HSLS-ovih zastupnika pregovaraju o prelasku u SDP-ovu koaliciju. 'Normalno da HSLS, koji je dio Domoljubne koalicije, ostaje čvrsto sa svojim partnerima. Zašto se ne postavlja pitanje hoće li zastupnici HNS-a, HSU-a ili Laburista preći u Domoljubnu koaliciju? Uvijek se spina HSLS i ovdje želimo jasno i glasno reći da nema nikakve šanse da bismo surađivali s bilo kojom političkom opcijom osim sa strankama s kojima smo zajedno na listi ušli u Sabor', naglasio je Kosor.

Popodne se okupljaju SDP-ovci, Petrov bez izjava

U 17 sati u središnjici stranke okupljaju se i SDP-ovci koji počinju s prikupljanjem potpisa.

Božo Petrov, čiju podršku svi traže, danas ne planira davati izjave za medije.

U četvrtak je komentirao postupke Drage Prgometa koji je, podsjetimo, zbog tajnog sastanka s članovima SDP-a izbačen iz MOST-a.

Rekao je kako ga je Prgometov postupak iznenadio jer su imali jasan dogovor kako će nastaviti pregovore s SDP-om i HDZ-om, a da je on otišao na razgovor s SDP-om na vlastitu ruku. Izrazio je i uvjerenje da bivši zamjenik šefa HDZ-a za sobom neće povući druge članove.

Drago Prgomet je, pak, gostovao u Dnevniku Nove TV i rekao kako je jedina osoba koju je spreman poduprijeti za premijera Božo Petrov. (Hina/Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene