Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukida se oslobađanje plaćanja poreza

Kupujete preko interneta? Uskoro će paketi male vrijednosti biti skuplji: Iz Porezne uprave objasnili tko će, kada i koliko plaćati PDV

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 1. srpnja ukida se oslobođenje plaćanja PDV-a pri uvozu pošiljki male vrijednosti do 22 eura. Iz Porezne uprave doznajemo kako će se, kome i kada naplatiti PDV na pakete male vrijedosti koje građani Hrvatske naručuju iz Kine i trećih zemalja.

Za malo više od mjesec dana sve komercijalne pošiljke koje u Hrvatsku stižu iz trećih zemalja i područja izvan Europske unije bit će oporezivane PDV-om neovisno o njihovoj vrijednosti. Tako će kupovina preko interneta iz, primjerice, Kine za građane biti skuplja do 25 posto vrijednosti kupljenog proizvoda.

Pročitajte i ovo Moskva Stroge mjere Kompanije koje napuštaju Rusiju moraju za to platiti, zarada već premašila godišnji plan Đurđica Jurić - 1 Nestajući trgovci Detalji akcije protiv utajivača poreza, stručnjakinja objasnila cijeli proces: ''Moraju poznavati propise o PDV-u i najslabije karike u svakoj državi EU''

Iz Porezne uprave navode da se od 1. srpnja 2021. ukida oslobođenje od plaćanja PDV-a pri uvozu pošiljki male vrijednosti do 22 eura (160 kuna) te će sve komercijalne pošiljke koje pristižu u Hrvatsku iz trećih zemalja ili trećih područja biti oporezive PDV-om neovisno o njihovoj vrijednosti.

Uvodi se opcija Posebnog postupka oporezivanja

"S tim u vezi, od 1. srpnja 2021. za porezne obveznike isporučitelje uvodi se opcionalni Posebni postupak oporezivanja za prodaju na daljinu dobara uvezenih iz trećih područja ili trećih zemalja tzv. IOSS (engl. Import One Stop Shop) koji obuhvaća dobra (osim dobara koja podliježu trošarinama) u pošiljkama vrijednosti do 150 eura (1135 kuna). Ako se navedeni postupak ne primjenjuje, Hrvatska pošta ili kurirske službe mogu primijeniti Posebni postupak za prijavu i plaćanje PDV-a na uvoz", objasnili su iz Porezne uprave za DNEVNIK.hr.

Prodaja na daljinu dobara uvezenih iz trećih područja ili trećih zemalja odnosi se na krajnje kupce te ne obuhvaća isporuke poreznim obveznicima upisanim u registar obveznika PDV-a te malim poreznim obveznicima koji su prešli prag stjecanja, navode.

"Ako krajnji kupac kupi dobra u vrijednosti do 150 eura od isporučitelja koji primjenjuje IOSS te pošiljka dolazi iz treće zemlje, primjerice Kine, izravno krajnjem kupcu u Hrvatsku, isporučitelj će zaračunati hrvatski PDV po stopi koja se primjenjuje na ta dobra, naplatiti PDV od kupca kao dio prodajne cijene, a dobra prijavljena u IOSS-u bit će oslobođena plaćanja PDV-a pri uvozu. Ako krajnji kupac kupi dobra u vrijednosti do 150 eura od isporučitelja koji ne primjenjuje IOSS, pošiljka dolazi iz treće zemlje, primjerice Kine, u poštanski ured u Zagrebu. Pri preuzimanju pošiljke kupac je obvezan platiti PDV pri uvozu po stopi od 25 %", dodaju u Poreznoj upravi.

Isto vrijedi i za pošiljke iz Velike Britanije

Prema tome, prilikom kupnje dobara koja pristižu u pošiljkama iz trećih zemalja, krajnji kupci trebaju obratiti pažnju na to je li PDV uključen u iznos koji plaćaju isporučitelju. Ako PDV nije uključen u taj iznos, prilikom preuzimanja pošiljke bit će obvezni platiti PDV pri uvozu.

Treba svakako podsjetiti da u treće zemlje od početka godine ubrajamo i Veliku Britaniju.

Izuzeci nekomercijalne pošiljke

Izuzetak su nekomercijalne pošiljke vrijednosti do 45 eura, odnosno 330 kuna, koje fizička osoba šalje fizičkoj osobi bez naplate vrijednosti pošiljke, u situacijama kad se radi o pošiljkama koje su oslobođene plaćanja carine i PDV-a.

Za duhan i duhanske proizvode, alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode vrijede posebna ograničenja.

Postupak carinjenja ostaje isti kao do sada. Obračun carinskih i poreznih davanja ovisi o vrijednosti pošiljke, pod uvjetom da se ne radi o robi koja je predmet carinskih i poreznih oslobođenja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene