Obavijesti Video Pretražite Navigacija
80 pripadnika hv-a

Objavljen tekst odluke o obuci Ukrajinaca: Učit ćemo ih taktici, zapovijedanju, bojevom gađanju...

Ukrajinska vojska - 1
Ukrajinska vojska - 1 Foto: AFP
Vlada je objavila odluku o obuci Ukrajinaca u Hrvatskoj.

Vlada je u četvrtak Saboru poslala prijedlog Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini "EU Military Assistance Mission - Ukraine" (EUMAM).

Na stranici Vlade, objavljena je cjelovita odluka. 

Dokument Vlade i odluku prenosimo u cijelosti: 

"Na temelju članka 7. stavaka 3. i 5. Ustava Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 85/10. – pročišćeni tekst i 5/14. – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske) pokreće se postupak za donošenje Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini EU MILITARY ASSISTANCE MISSION – UKRAINE (u daljnjem tekstu: Odluka).

II. OCJENA DOSADAŠNJEG STANJA

Ruska agresija na Ukrajinu 24. veljače 2022. izazvala je narušavanje europske sigurnosti i međunarodnog poretka temeljenog na miru, stabilnosti i poštovanju suvereniteta i neovisnosti nacija i država.

Hrvatski sabor je među prvim parlamentima 25. veljače 2022. usvojio Deklaraciju o Ukrajini (Narodne novine“, broj 25/22.), kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu te iskazuje puna podrška teritorijalnoj cjelovitosti, suverenosti i nezavisnosti Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica.

U okvirima Europske unije i Europskog vijeća, Republika Hrvatska je podržala međunarodne mjere ograničavanja prema Ruskoj Federaciji te političku, diplomatsku, ekonomsku, humanitarnu, materijalnu i ostalu pomoć Ukrajini.

Uzimajući u obzir predanost Ukrajine obrani teritorijalne cjelovitosti, države članice Europske unije mjerama pomoći Europskog instrumenta mirovne pomoći pružaju potporu Oružanim snagama Ukrajine.

U cilju daljnje potpore donesena je Odluka Vijeća (ZVSP) 2022/1968 o misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini (EUMAM Ukraine) od 17. listopada 2022. radi doprinosa jačanju vojnih sposobnosti Oružanih snaga Ukrajine za obnovu i djelotvorno provođenje misije kako bi se Ukrajini omogućilo da brani svoju teritorijalnu cjelovitost unutar svojih međunarodno priznatih granica, djelotvorno ostvari suverenitet i štiti civile u Ukrajini.

Misija je dio koordiniranog odgovora Europske unije na hitne, ali i dugoročne potrebe Ukrajine.

U skladu s Odlukom Vijeća (ZVSP) 2022/1968, u okviru misije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini osigurat će se individualno i kolektivno osposobljavanje na:

a) osnovnoj, naprednoj i specijaliziranoj razini (posebno na nižim razinama zapovijedanja i vođenja od razine desetine, voda i razine satnije, do bojne i brigade, uključujući operativno osposobljavanje; i pripremu satnija, bojni i brigada za provedbu manevara i taktike do razine brigade, uključujući savjetovanje o planiranju, pripremi i izvršavanju vježbi s bojevim gađanjem)

b) specijalizirano osposobljavanje osoblja Oružanih snaga Ukrajine

c) osposobljavanje teritorijalnih obrambenih snaga Oružanih snaga Ukrajine

d) koordinaciju i sinkronizaciju aktivnosti država članica za potporu pružanju osposobljavanja Oružanih snaga Ukrajine.

Zapovijedanje misijom na strateškoj razini će preuzeti Služba za vojno planiranje i provođenje Europske unije (Militay Panning and Conduct Capability – MPCC).

Na operativnoj razini uspostavlja se Multinacionalno zapovjedništvo za osposobljavanje za združene borbene operacije (Combined Arms Training Command – CAT-C) na temelju postojeće i potpuno operativne nacionalne zapovjedne i nadzorne strukture u Ukrajini, susjednoj državi članici Europske unije te Multinacionalno zapovjedništvo za posebno osposobljavanje (Special Training Command ST-C) u drugoj državi članici Europske unije, koje zapovijeda aktivnostima osposobljavanja na njezinu teritoriju.

Struktura misije Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini bit će prilagodljiva, modularna i fleksibilna kako bi se njezine aktivnosti mogle brzo prilagoditi situaciji u Ukrajini te potrebama Oružanih snaga Ukrajine.

Navedene karakteristike su prepoznate i u Strateškom kompasu za sigurnost i obranu Europske unije radi povećanja učinkovitosti Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske unije. U strukturi misije prepoznata je i suradnja s partnerskim državama radi koordinacije potpore Ukrajini.

Misija Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini uspostavlja se na dvije godine te će se provoditi na teritoriju država članica Europske unije.

III. RAZLOZI I CILJEVI DONOŠENJA ODLUKE

Države članice Europske unije u misiji će sudjelovati raspoređivanjem pripadnika svojih oružanih snaga u zapovjedništva misije na strateškoj i operativnoj razini, upućivanjem razmjestivih timova za obuku te provođenjem obuke na svojem teritoriju.

Republika Hrvatska bi sudjelovanjem u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini nastavila aktivan doprinos te potvrdila svoju predanost u potpori Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske unije i međunarodnoj sigurnosti, kao što to čini i u sklopu drugih međunarodnih inicijativa i aktivnosti.

Sudjelovanjem Oružanih snaga Republike Hrvatske u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini Republika Hrvatska bi s iskustvom iz Domovinskoga rata značajno doprinijela obuci Oružanih snaga Ukrajine.

U skladu s Deklaracijom Hrvatskoga sabora o Ukrajini sudjelovanjem Republike Hrvatske u ovoj misiji snažno i odlučno bi se podržao europski sigurnosni poredak temeljen na načelima Povelje Ujedinjenih naroda.

Isto tako bi sudjelovanje Oružanih snaga Republike Hrvatske pridonijelo i stjecanju praktičnih znanja kroz interakciju s oružanim snagama drugih država članica Europske unije, kao i pripadnicima Oružanih snaga Ukrajine.

Ministarstvo obrane, što uključuje i Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske, provelo je raščlambu mogućnosti doprinosa u provedbi misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini. Kao potencijalna područja doprinosa, uz raspoređivanje stožernih časnika u zapovjedništva misije na strateškoj i na operativnoj razini, utvrđene su mogućnosti obuke izvan područja Republike Hrvatske na teritoriju država članica Europske unije, kroz upućivanje razmjestivih timova za obuku (Mobile Training Teams – MTT) te provođenjem obuke na teritoriju Republike Hrvatske u okviru ove misije Europske unije.

Uzimajući u obzir navedeno, predlaže se da se Republika Hrvatska uključi u misiju Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini koja će se provoditi na teritoriju država članica Europske unije u 2022., 2023. i 2024. godini sudjelovanjem do 80 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, uz mogućnost rotacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MISIJA U TRI DIJELA Banožić pojasnio o kakvoj se obuci ukrajinskih vojnika radi: "Ništa nije upitno"

Radi provedbe misije Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini EU MILITARY ASSISTANCE MISSION – UKRAINE može prijeći granicu Republike Hrvatske i ući u Republiku Hrvatsku do 100 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine u 2022., 2023. i 2024. godini, uz mogućnost rotacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAKON MILANOVIĆEVE ''KOŠARICE'' Plenković o obuci ukrajinskih vojnika: ''Prilika je to da se pokaže tko je tko i gdje stoji u međunarodnim odnosima''

IV. POTREBNA FINANCIJSKA SREDSTVA

Potrebna sredstva za provedbu ove Odluke osigurana su na razdjelu Ministarstva obrane u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2022. godinu i projekcijama za 2023. i 2024. godinu i u okviru su limita određenih za razdjel 030 Ministarstvo obrane u Odluci o proračunskom okviru za razdoblje 2023. – 2025., "navodi se u dokumentu Vlade. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene