Franjo Tuđman ostat će upamćen kao državnik koji je najzaslužniji za hrvatsku neovisnost i slobodu.


Hrvatska se 10. prosinca 1999. godine oprostila od svog prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koji je umro nakon dugotrajnih pokušaja liječenja.

Vezani članci Hitna pomoć, ilustracija (Foto: Duško Marušić/PIXSELL) Na pješačkom prijelazu 79-godišnji vozač naletio na ženu (64), preminula je u bolnici U Hrvatskoj se svaki dan dijagnosticiraju 64 zloćudne bolesti (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Rak pluća u Europi ubije više ljudi nego rak dojke, debelog crijeva i prostate zajedno

Tuđman se već šezdesetih počeo sukobljavati s komunističkom jugoslavenskom vlasti zbog svojih stavova o nekim povijesnim pitanjima. Paralelno je razvijao svoju znanstvenu karijeru, a vlasti su ga stalno optuživale za nacionalizam i nemarksističnost u istraživačkim radovima.

Gdje ste bili 8. listopada 1991. godine?

Politički progon Franje Tuđmana kulminirao je kada je izbačen iz Komunističke partije krajem šezdesetih, uklonjen sa Sveučilišta te smijenjen s mjesta direktora Instituta i prisilno umirovljen.

No, Tuđman je nastavio sa svojim znanstvenim djelovanjem, a nakon sloma Hrvatskog proljeća uhićen je u siječnju 1972. godine i osuđen na dvije godine strogog zatvora i dvogodišnju zabranu javnog nastupanja. Nakon intervencije Miroslava Krleže kazna mu je smanjena na devet mjeseci.

1981. godine ponovno je uhićen i osuđen na tri godine zatvora zbog neprijateljske propagande nakon što je dao intervju nekim televizijama u Europi u kojima je kritizirao komunizam. Poslan je u Lepoglavu, ali zbog lošeg zdravstvenog stanja pušten je kući nakon godinu dana.

Čim mu je 1987. godine vraćena putovnica Tuđman je počeo posjećivati hrvatske iseljenike u Americi, Kanadi , Njemačkoj i Austriji, te okupljati političke istomišljenike. 17. lipnja 1989. godine održana je osnivačka skupština Hrvatske demokratske zajednice u Društvu hrvatskih književnika i Tuđman postaje predsjednik stranke.

Zastupnike srbijanske skupštine uzrujao spomen Franje Tuđmana

Nakon prvih demokratskih izbora 1990. godine postaje prvi hrvatski predsjednik. Njegova predsjednička karijera obilježena je ratom u Hrvatskoj tijekom kojih je Tuđman kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga predvodio najvažnije vojne operacije oslobađanja Hrvatske.

No, obilježena je također i raznim političkim kontroverzama, nerijetkim sukobima sa zapadnim diplomatima, ali i domaćim političkim neistomišljenicima, neuspjelom privatizacijom i 'tajkunizacijom' Hrvatske.

Unatoč svemu tome, Tuđman je ipak ostao upamćen kao državnik koji je najzaslužniji za hrvatsku slobodu i neovisnost, a nakon njegovog odlaska HDZ je doživio temeljite promjene, kao i hrvatska unutarnja i vanjska politika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook