Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborski su klubovi danas pozdravili prijedlog ugovora o sufinanciranju programa Europske zajednice na području nuklearne sigurnosti, pri čemu je Zdenko Franić (SDP) upozorio na potrebu ispravnog skladištenja nuklearnog otpada i izdvajanja nadležnog inspektorata iz Ministarstva zdravstva.


Na temelju predloženog ugovora, EZ bi s oko sedam milijuna, a država s 1,5 milijun kuna sufinancirala jačanje administrativnih kapaciteta za nuklearnu sigurnost i zaštitu od zračenja prigodom medicinskog ozračivanja. Cilj dvaju programa je poboljšati jamstva kontrole nuklearnog materijala, postupanje s radioaktivnim materijalom i dekomisiju nuklearnih elektrana, te smanjiti izloženost pacijenata i radnika od ionizirajućeg zračenja u medicini. Franić je upozorio da Hrvatska nema skladište za nuklearni otpad iz bolnica, instituta i industrije, nego da se sav otpad iz 70 izvora ionizirajućeg zračenja skladišti u Institutu Ruđer Bošković.

>> Kamo s radioaktivnim otpadom?

Vezani članci Slika nije dostupna Odlagalište radioaktivnog otpada u Zagrebu! Slika nije dostupna Znanstvenicima Ruđera Boškovića 2,5 milijuna kuna za projekte

'IRB smo time pretvorili u visokotehnologijskog čuvara otpada, s jedinim privremenim odlagalištem u državi, koje je svega tri kilometra udaljeno od Sabora', upozorio je Franić. Založio se da o pitanjima nuklearne sigurnosti skrbi jedinstveno tijelo te da se inspektorat nadležan za zračenje izdvoji iz Ministarstva zdravstva i prenese u Državni zavod za zaštitu od zračenja. 'Mnogi rendgenski aparati u Hrvatskoj su, blago rečeno, egzotični, no kako bolnice nemaju novca, progleda im se kroz prste', kazao je Franić, koji činjenicu da nadzor nad zračenjem u medicini provodi resorno ministarstvo tumači kao 'kadija te tuži, kadija te sudi stanje'. Sabor je raspravio i prijedlog izbjegavanja dvostrukog oporezivanja s Indonezijom te proširio dnevni red tekuće sjednice s deset novih točaka, među kojima je i prijedlog državnog proračuna za 2010. (Hina)