Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki intervju

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović ekskluzivno za Dnevnik Nove TV: "Ja sam europski političar. Šešelj? On i ja smo dva različita svijeta"

Aktualno Galerija Jakov Milatović, pobjednik crnogorskih predsjedničkih izbora - 2 Jakov Milatović, pobjednik crnogorskih predsjedničkih izbora - 2 Foto: DNEVNIK.hr Jakov Milatović i Hrvoje Krešić Jakov Milatović i Hrvoje Krešić Foto: Screenshot / Twitter Hrvoje Krešić Jakov Milatović, pobjednik crnogorskih predsjedničkih izbora - 1 Jakov Milatović, pobjednik crnogorskih predsjedničkih izbora - 1 Foto: DNEVNIK.hr Reporter Hrvoje Krešić razgovara sa Jakovom Milatovićem Reporter Hrvoje Krešić razgovara sa Jakovom Milatovićem Foto: DNEVNIK.hr +1 Jakov Milatović, pobjednik crnogorskih predsjedničkih izbora - 1 Galerija 1/6 >>
Za Dnevnik Nove TV intervju je dao novoizabrani crnogorski predsjednik Jakov Milatović. S njim je razgovarao reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

Pobjeda Jakova Milatovića na crnogorskim predsjedničkim izborima je, kazao je reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić, iznenadila mnoge, ali ih i – zabrinula. Je li on zapravo vuk u ovčjoj koži, koji samo traži način kako da vrati Crnu Goru Srbiji u krilo?

"U nedjelju je došlo do pobjede u Crnoj Gori, nad režimom koji je nadvladan. Ja sam čovjek koji je europski političar. Zato sam tako snažno i pobijedio režim. Mislim da Crnu Goru čeka još snažnija europska budućnost i da se više nikada ne vratimo u retoriku prošlosti čiji je simbol u Crnoj Gori ipak bio Đukanović, koji je ponikao u ratnim 90-im godinama", rekao je Milatović.

Komentirao je i slike koje su stigle iz Crne Gore- srpske zastave, tri prsta u zraku, uzvici "ovo je Srbija".

"Svatko vidi ono što možda želi vidjeti. Ja sam vidio dostojanstvenu pobjedu s crnogorskim i europskim zastavama. Zamislite, nakon 34 godine jednog skoro pa kvazi diktarskog režima srušite. To je bio povijesni dan za Crnu Goru. Upravo je Đukanović bio na čelu Crne Gore kada smo mi, kao zemlja, kaskali u europskim integracijama. Da je on htio, mi bismo danas bili u Europskoj uniji, a bilo je suprotno. U nedjelju je pobijedila europska Crna Gora", kazao je Milatović.

Pročitajte i ovo Paula Klaić Saulačić Izbori u Crnoj Gori Što danas kažu građani o novom predsjedniku Crne Gore? Reporterka Dnevnika Nove TV javila se iz Podgorice

Podršku mu dao i Šešelj

Krešić ga je podsjetio da su mu kroz kampanju podršku davali srpska pravoslavna crkva, političari koji su snažno povezani s prosrpskim strujama u Srbiji i Crnoj Gori, a podršku je davao i Vojislav Šešelj.

Milatović se na to pitanje nasmijao te rekao da se od Šešelja "više puta ograđivao".

"Podsjetio sam crnogorsku i regionalnu javnost da je upravo Šešelj Đukanovićev ratni drug. Šešelj je bio na prvoj inauguraciji Đukanoviću '98. Znate, gospodin Šešelj i ja smo dva različita svijeta", odgovorio je Milatović.

Što se tiče podrške srpske pravoslavne crkve, Milatović je rekao da je Mitropolija crnogorsko-primorska prošla torturu Đukanovićeva režima. "Upravo je Đukanović bio taj koji je pitanje crkve uveo u svakodnevnu crnogorsku politiku prije par godina. Pitanje crkve je stavljeno 'ad acta'. To je vrlo važno jer ćemo sada imati priliku da se snažno okrenemo suštinskim temama koje zanimaju građane. To su borba protiv kriminala i korupcije – znate da je Crna Gora od Europske komisije bila okarakterizirana kao zarobljena država", kazao je Milatović.

Pročitajte i ovo Jakov Milatović - 1 NOĆ PROMJENE Širenje srpskog svijeta ili Europa? Analitičari o izborima u Crnoj Gori: "Treba se prisjetiti kako su govorili da je Dubrovnik srpska Atena"

Hoće li se udaljiti od NATO saveza?

"Drugo, unaprjeđenje životnog standarda. I treće, ubrzanje europskih integracija", naveo je Milatović. Krešić ga je pitao i hoće li se udaljiti od NATO saveza te tako napraviti možda korak unaprijed prema Srbiji, a možda i – Rusiji?

"Ja sam stipendist američke vlade, njemačke Fondacije Konrad Adenauer, magistrirao sam na Oxfordu kao stipendist britanske vlade. Živio sam u šest zemalja Europske unije. Vjerujem i djelujem u kontekstu zapadnih vrijednosti. Crna Gora će sa mnom postati još kredibilniji NATO partner nego što je to do sada bio slučaj", istaknuo je Milatović.

Na pitanje hoće li izaći iz zajedničkih vježbi NATO saveza, Milatović je ponovio da će djelovati prema tome da Crna Gora postane njihov kredibilniji partner. Kaže da misli kako će nakon parlamentarnih izbora dobiti snažnu političku vladu koja će biti proeuropska te da će on kao predsjednik, uz pomoć crnogorske vlade, uvesti zemlju u Europsku uniju u idućih pet godina.

"Očekujem snažnu podršku Hrvatske. Mislim da je imamo. Očekujem i podršku Slovenije, mislim da i to imamo", rekao je Milatović. Hoće li prvo ići u Beograd ili Bruxelles, Milatović je istaknuo da "zbog simbolike", prvo njegovo putovanje bit će – Bruxelles.

Dodao je i da je u slovenskom predsjednicom spomenuta i Ljubljana, kao putovanje nakon toga. "Mislim da će Slovenija biti snažan mentor na crnogorskom europskom putu", dodao je. Rekao je da su mu iz Slovenije čestitali i pozvali ga u posjet. "Mislim da Crnoj Gori trebaju dobrosusjedski odnosi sa svim zemljama zapadnog Balkana. Odazvat ću se i da posjetim Beograd", kazao je.

Pročitajte i ovo Jakov Milatović - 2 izbori u crnoj gori Kako BiH vidi Milatovićevu pobjedu? Dodik očekuje srpsku politiku, analitičari upozoravaju na govor u izbornoj noći

Lijepa čestitka Zorana Milanovića

Rekao je kako je dobio lijepu čestitiku od hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića. "Dobrosusjedski odnosi s Hrvatskom su nam vrlo važni i radujem se i posjetu Zagrebu, kao i posjetu Milanovića Podgorici već i na inauguraciji krajem petog mjeseca", kazao je Milatović.

Dotaknuo se i pitanja Kosova. Na upit hoće li Crna Gora napraviti korak unazad od priznavanja, Milatović je rekao da je to situacija koja je završena što se tiče Crne Gore.

"Kosovo je međunarodno priznata zemlja. Međutim, ono što bi nama kao sastavio dio regije bilo važno – da Beograd i Priština dodatno pronađu zajednički jezik kako bismo svi zajedno zakoračili u ljepšu i više europsku budućnost zapadnog Balkana", zaključio je novi crnogorski predsjednik. 

Cijeli razgovor s Jakovom Milatovićem pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene