Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi zakon o zaštiti potrošača Vlada je poslala na izglasavanje Saboru. Od 2016. ne bi više trebalo u zakonu pisati striktno od kojeg do kojeg datuma traje koje sezonsko sniženje, ali inspekcija će i dalje sankcionirati one trgovce koji pretjeraju. Bit će sankcionirani i oni trgovci koji telefonom pokušavaju prodati nešto građanima koji ne žele biti nazivani. A ako i dalje budu zvali, kaznit će ih se s 10 do 100 tisuća kuna.


Od uznemirujućih poziva prodavatelja roba i usluga, država je odlučila zaštititi svoje građane. 'Posebno ranjive skupine, djeca populacija starije životne dobi koje su praksi trgovci često kontaktirali nudili im svoje proizvode i usluge ne obraćajući pažnju na vrijeme i učestalost pozivanja', kaže ministar Vrdoljak.

Vezani članci Igračke i natpis za preminulu djevojčicu Iluzija je da se događaji zlostavljanja djece neće ponoviti: ''Zaključavao me u mračnu sobu cijeli dan bez hrane, vode i WC-a. Imala sam tri godine'' Gordan Jandroković Jandroković odgovorio Milanoviću: "Predsjednik namjerno krši zakone ove države. Koliko znam, nije položio ni pravosudni ispit"

Predlaže se uvođenje registra za potrošače koji ne žele biti nazivani. 'Mi dobivamo pozive već sada, 'kako da se upišemo?', nažalost ljudi nisu shvatili da je to tek prijedlog i da zakon tek treba usvojiti i onda se naravno kreće u realizaciju', kaže Ivo Majerski iz HAKOM-a i dodaje kako bi registar trebao postati operativan 2016. godine.

'Vjerujte mi, mrzim svoj posao samo zbog takvih ljudi'

A sezonskim sniženjima više neće biti točno određen početak i kraj. Akcije će moći trajati dulje i kraće od 30 dana.

Akcije također mogu trajati dulje i kraće od 30 dana, ali se pod to ne smiju stavljati sezonska sniženja.

Inspekcije neće popuštati, primjerice, ako utvrde da popust, ponuda, akcija traje pola godine, a ljetno se sezonsko sniženje spoji s proljetnim.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook