Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tomašević najavio sastanak

Prosvjed zbog ukidanja mjere roditelj-odgojitelj: "Ako se mjera stopira, dalje ćemo se dogovarati. Ako ne, tužit ćemo"

Aktualno Galerija +0 Prosvjed RO u Zagrebu Galerija 1/1 >>
Novi prosvjed protiv ukidanja mjere roditelj-odgojitelj održava se danas nakon redovne konferencije zagrebačkog gradonačelnika. Naime, iz Grada su objavili da trajno ukidaju mjeru zbog visokih troškova i malog ili nedvojbenog demografskog učinka. Korisnici mjere ne slažu se s potezom nove vlasti u Zagrebu te javno iskazuju svoje nezadovoljstvo.

U subotu, 13. studenog ispred zgrade zagrebačke Gradske uprave okupile su se majke-odgojiteljice i paljenjem lampiona izrazile nezadovoljstvo ukidanjem mjere roditelj-odgojitelj.

Bilo je stotinjak prosvjednika, a neki su doveli i svoju djecu. Mirnim okupljanjem željeli su upozoriti aktualnu gradsku vlast na probleme u kojima su se našli roditelji koji koriste mjeru roditelj-odgojitelj.

Mjeru koristi više od 5000 roditelja, a mjesečno primaju oko 4000 kuna.

Brojne majke nisu bile zadovoljne objavom o trajnom ukidanju mjere. Kao glavni razlog potpunog ukidanja navode se visoki troškovi koje se izdvaja za tu mjeru te mali ili dvojbeni demografski učinak.

Pročitajte i ovo Ivica Lovrić brojne reakcije na odluku Lovrić najavio tužbe zbog izmjena mjere roditelj odgojitelj: "Radi se o brutalnom napadu na najranjivije skupine"

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić i Ivana Kekin duel u dnevniku nove tv Ivana Kekin o ukidanju mjere roditelj odgojitelj: "Mogli smo izgraditi 27 vrtića". Selak Raspudić: "Ta djeca će izaći na ulicu"

"Financijski iznos utrošen na mjeru mogao je biti pravednije raspodijeljen za svu djecu Grada Zagreba", objasnili su početkom studenog iz Grada.

Počela isplata, Tomašević najavio sastanak

Ured za demografiju je danas izvijestio da je započela isplata korisnicima novčane pomoći.

Također, prosvjed je najavljen i za danas, nakon redovne tjedne konferencije zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića. On je izjavio da će sutra s predstavnicima roditelja-odgojitelja održati sastanak u 16 sati.

Tamo će biti gradonačelnik, zamjenica gradonačelnika, pročelnici Ureda za demografiju i ostale kolege, naveo je Tomašević.

Dodao je i da čeka komentar pravobraniteljice za djecu. "Sjećam se 2019. godine, da je pravobraniteljica u javnoj raspravi kritizirala neke aspekte ove mjere", dodao je.

Ne odustaju od svojih zahtjeva

"Mi nismo dobili nikakvu obavijest o sastanku. Naši zahtjevi su da se sve stopira. Da stečena prava ostanu takva kakva jesu. Trenutno je mjerom obuhvaćeno oko 5900 ljudi", rekla je organizatorica inicijative "Djeca su budućnost" Dunja Jeleč.

Dodala je i da će tužiti Grad ako se mjera stopira. "Tvrde da se drže svojih prijedloga, a mi se držimo naših stečenih prava. Ako se mjera stopira, dalje ćemo se dogovarati s gradonačelnikom. Ako mjeru treba urediti - dobro. Ako ne, idemo dalje. Tužit ćemo sigurno. Imamo jako dobre uvjete da bi mogli tužiti Grad. Možemo reći da smo sigurni da će Grad izgubiti, a tada će ga to enormno puno koštati", poručila je Jeleč.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene